Jun 222011
 

Al vele jaren is het een trend om een tweede woning in het buitenland te bezitten. Veel mensen beschouwen dit buitenverblijf puur als vakantiewoning, maar steeds vaker wordt deze woning ook verhuurd, zodat het tevens als belegging dienst gaat doen en er rendement in de vorm van huurinkomsten mee gemaakt kan worden. De functie bepaalt het gewenste woningtype en omdat er  voor vakanties door zowel de eigenaren als door huurders genoegen wordt genomen met appartementen, was hiernaar altijd een grote vraag en werden er zodoende veel complexen gebouwd om aan deze vraag te kunnen voldoen.

Nu de vergrijzing door begint te dringen en er derhalve steeds meer mensen zijn die overwegen om (semi-)permanent in het buitenland te gaan wonen, ontstaat er een verschuiving in de vraag en de functie van het buitenlandse woningaanbod. In Spanje merk ik, dat Nederlanders en Belgen, die met (pré-)pensioen zijn gegaan en permanent van de Spaanse zon willen gaan genieten, er meestal voor kiezen om ook direct groter te gaan wonen en zich meer gaan verdiepen in de locatie. Indien deze mensen een appartement bezitten waar zij een aantal weken per jaar gebruik van maakten, wordt dit direct te koop aangeboden.

Tijdelijke hypotheek

Omdat deze zgn. ‘baby-boomers’ altijd hard en veel hebben gewerkt en hen bovendien met de paplepel was ingegeven, dat ‘de beste hypotheek geen hypotheek’ was en men eventuele schulden zo snel mogelijk moest aflossen, hebben ze hun eigen huis meestal (bijna) vrij van enige financiële last waar ze nu de vruchten van kunnen plukken.

Daar waar banken op dit moment hoge eisen stellen aan een nieuwe hypotheek voor de aankoop van een woning in het buitenland, vormt een eigen huis waar (bijna) geen hypotheek op rust een zeer goed onderpand als zekerheid voor de bank. Veel mensen nemen dan ook een lening op hun woning in Nederland of België om zodoende een huis in Spanje aan te kunnen kopen of nieuw te laten bouwen. Bij uiteindelijke verkoop van het huis in hun vaderland, wordt deze hypotheek afgelost en kan men zonder zorgen over financiële verplichtingen genieten van hun huis in het buitenland.

Locatie, locatie, locatie

Voordat u kunt emigreren is het belangrijk om voor uzelf te bepalen waar u wilt gaan wonen. In tegenstelling tot uw vakanties, waar u slechts een relatief korte tijd op een bepaalde plaats verbleef, spelen bij permanente bewoning hele andere factoren een belangrijke rol. Zo is het tijdens vakanties prettig om dicht aan het strand te zitten, maar u kunt zich afvragen of u het hele jaar in zo’n drukke omgeving wilt wonen. Ook de aanwezige voorzieningen zoals winkels, dokter en evt. scholen dienen bekeken te worden, maar natuurlijk mag tevens het klimaat niet worden onderschat. Zeker in Spanje geldt, dat de zomers overal zonnig zijn, maar hoe is het weer in de winter?

Onderzoek

Een gedegen onderzoek is geen overbodige luxe, want na uw emigratie zit u er niet op te wachten om weer te moeten verhuizen omdat achteraf de locatie toch niet zo goed bevalt als u verwacht had. Veel informatie kunt u op Internet of via andere media terugvinden, maar een bezoek ter plaatse is zeer zeker aan te bevelen. Een goede periode om de mogelijkheden in Spanje te onderzoeken is tussen begin september en begin juli. Vooral in de wintermaanden krijgt u een goed beeld van de voorzieningen en de bezetting in een bepaald gebied. Als graadmeter kunt u bijvoorbeeld nagaan of de wekelijkse markt ook in de winter georganiseerd wordt of dat deze uitsluitend voor de toeristen wordt opgezet omdat er in de koudere maanden niet voldoende publiek is vanwege een geringe plaatselijke bevolking.

TIP: In één woord: Voorbereiding

Laat u zich goed voorlichten en zorg ervoor, dat alles duidelijk is voordat u beslist waar u wilt wonen. Een goede voorbereiding is in dit geval méér dan het halve werk en voorkomt veel narigheid achteraf.

  One Response to “Emigreren begint met onderzoeken”

  1. Een goed en eerlijk artikel!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)