Jan 142021
 

Ik hoor u al denken: “Hoe kan ik een Spaanse woning kopen in Corona-tijd als we worden afgeraden om te reizen?” en dat klopt. Op dit moment is het niet verstandig om naar Spanje te komen als u geen goede urgente reden heeft. Indien u uw woning in Nederland of België verkocht heeft omdat u plannen had om naar Spanje te emigreren; ja, dan heeft u een goede gegronde reden om naar Spanje te komen, op zoek naar een ‘dak boven uw hoofd’. In andere gevallen wordt het door de regeringen afgeraden om te reizen en is het door veel regionale overheden in Spanje zelfs verboden om de diverse Comunidades binnen te komen of te verlaten als u geen Spaans resident bent of een geldige urgente reden heeft zoals werk, het verzorgen van anderen of een sterfgeval.

Maar…

Als u al langere tijd plannen heeft om een Spaanse woning te kopen dan is deze vervelende Corona-tijd zéker geen verloren tijd. Ondanks dat uw droom vorig jaar niet is uitgekomen en het zeker nog enkele maanden zal duren voordat u weer onder aangepaste voorwaarden naar Spanje kunt afreizen, kunt u deze tijd perfect en optimaal benutten voor de voorbereiding op de mogelijke aankoop van uw Spaanse woning.

5 Tips

Onderstaand geef ik u 5 tips om u tijdens deze pandemie tóch bezig te houden met uw toekomstige woning onder de Spaanse zon. 5 tips, bovendien, die u in de toekomst zeer goed van pas zullen komen op het moment dat u naar Spanje afreist voor bezichtigingen van de door u geselecteerde woningen. Alle tijd en moeite die u nu besteedt aan een goede voorbereiding zal u straks helpen om zeer gericht te kunnen zoeken en kijken, zodat uw verblijf in Spanje korter en dus goedkoper zal zijn. U zult beter in staat zijn om de juiste beslissing te nemen en u voorkomt problemen achteraf omdat u vooraf al op de hoogte bent van alle ins en outs, gebruikte termen, de gangbare procedures, etc. Benut deze tijd dus goed!

Tip 1) – Download en lees mijn e-Book “Onderweg naar Spanje”

Elke dag ontvang ik e-mails, WhatsApp-berichten en Facebook-messages van mensen met vragen over de aankoop van een Spaanse woning en alles wat daarmee te maken heeft. Ook op de diverse sociale media-kanalen en binnen Facebook-groepen komen steeds weer dezelfde vragen voorbij. Vragen over NIE- en Residencia, vragen over makelaars en advocaten, vragen over finca’s, regio’s, belastingen, nieuwbouw, escritura, notaris, PlusValía, Nota Simple, etc. De lijst is werkelijk oneindig en het verbaast me telkens weer dat mensen afgaan op de ‘wijsheid’ uit de reacties op deze berichten. Vaak volgen er goedbedoelde reacties met een uitleg over hoe anderen zaken geregeld hebben…10 jaar geleden, ervan uitgaande dat er in de tussentijd niets veranderd is. Helaas komt het echter ook regelmatig voor dat de antwoorden in de reacties ronduit niet correct zijn. Kortom: sociale media is niet echt een betrouwbare bron om de juiste informatie te achterhalen.

 


Video met uitleg over het e-Book
 

Goede voorbereiding is meer dan het halve werk
Een goede voorbereiding is echter zeer belangrijk en daarom raad ik iedereen aan om even de tijd te nemen en moeite te doen om zaken te onderzoeken. Vanuit die gedachte heb ik mijn e-Book geschreven om antwoord te kunnen geven op vragen die telkens opnieuw weer terugkomen en waar dus veel twijfel en onduidelijkheid over bestaat. Ondertussen werk ik dit jaar 25 jaar als gecertificeerd makelaar in Spanje en zodoende heb ik in de loop der tijd al wel alle vragen beantwoord. Al die antwoorden heb ik verzameld en er een boek van gemaakt. Uiteraard zijn er meer boeken omtrent de aankoop van een Spaanse woning, maar die behandelen veelal de theoretische kant en worden zelden geschreven vanuit de praktijk waar ik dagelijks mee te maken krijg.

Tenzij u wilt blijven ‘gokken’ op de juistheid van de informatie die via sociale media wordt verstrekt, raad ik u aan om op onderstaande link te klikken en mijn e-Book te downloaden.

>> Download e-Book “Onderweg naar Spanje” <<

 

Tip 2) – Bekijk het woningaanbod

Nadat u het e-Book gelezen heeft en dus exact weet wat u kunt verwachten bij de aankoop van een Spaanse woning, wordt het tijd om eens een blik te werpen op het beschikbare woningaanbod. Als u al weet aan welke Costa en regio u uw woning wilt vinden, kunt u gericht kijken binnen de door u gewenste locatie(s). Gebruik hiervoor in eerste instantie de grotere verzamelsites, ook wel portals genoemd, waarop de woningen van diverse aanbieders worden gepresenteerd. Denk bijvoorbeeld aan Kyero, Idealista, FotoCasa om er enkele te noemen. Hier kunt u eenvoudig zoeken op prijsklasse, woningtype en zelfs heel gericht op bepaalde woonplaatsen als u dat zou willen. Ik raad u aan om in eerste instantie uitsluitend te zoeken binnen de voor u haalbare prijsklasse en alle overige zoekcriteria open te laten. Op die manier krijgt u een zo breed mogelijk beeld van de mogelijkheden. Noteer de woningen die u aanspreken of, nóg eenvoudiger, open een document in Word en kopieer de links van de woningen waarover u meer zou willen weten. Extra TIP: indien dezelfde woning door meerdere kantoren wordt aangeboden, kopieer dan álle links en zet ze bij elkaar, zodat u later weet dat het om dezelfde woning gaat. Het zal u zo duidelijk worden waarom…

Tip 3) – Onderzoek wie de aanbieder is

Zoals ik in mijn e-Book uitleg of u wellicht elders gehoord heeft, kan iedereen zich in Spanje, met uitzondering van Cataluña, makelaar noemen. Makelaar is een vrij beroep in Spanje en dat dit zorgt voor veel onduidelijkheid en kan leiden tot grote problemen, wordt elke dag bevestigd door de vele vragen op onder andere sociale media. Elke makelaar is bemiddelaar in onroerend goed, maar niet elke bemiddelaar in onroerend goed is ook makelaar. Dáár gaat het juist fout, want u weet niet met wie u een afspraak gaat maken tenzij u dit vooraf onderzoekt. Tijdens de huidige gezondheidscrisis waarin we verkeren, heeft u ruimschoots de tijd om de échte- van de nepmakelaars te onderscheiden. Dit vergt een kleine inspanning, maar is zeker niet moeilijk. Om hierover niet in herhaling te vallen, verwijs ik u naar een blog dat ik eerder schreef onder de titel ‘Kies de juiste makelaar in Spanje’. In dat blog (zie voorgaande link) treft u een complete checklist om te achterhalen of u met een makelaar danwel met een bemiddelaar van doen heeft. Kijk het eens na, want het kan u een hoop ellende besparen en zolang de verplichte registratie voor makelaars, zoals die in Cataluña al is opgezet, nog niet landelijk in andere regio’s in Spanje is ingevoerd, zult u zélf uw ogen, oren én gezonde verstand moeten gebruiken.

Zelfde woning bij meerdere aanbieders
Nu u heeft onderzocht met welke aanbieder u wél en met welke u absoluut géén afspraak wenst te maken, kunt u het bij Tip 2 door u geselecteerde woningaanbod erbij nemen. Klik op de verzamelde link en kijk door wie de desbetreffende woning wordt aangeboden. Mocht blijken dat de door u gewenste woning wordt aangeboden door een bemiddelaar waar u uw twijfels bij heeft dan kunt u kijken of dezelfde woning óók wordt aangeboden door een aanbieder die wél ‘geslaagd’ is voor uw test. Veel woningen worden in Spanje namelijk door meerdere kantoren aangeboden en zodoende kunt u zélf bepalen met welke van die aanbieders u contact op wilt nemen voor verdere informatie.

Tip 4) – Vraag brochures aan en stel vragen

De zoektocht gaat verder en u neemt nu pas voor de eerste keer contact op met de door u geselecteerde makelaar(s) om meer informatie aan te vragen van de door u gewenste woningen. In eerste instantie zult u via internet of e-mail een brochure aanvragen en dit is tevens een extra test om te zien hoe snel men reageert. Sommige aanbieders werken met een MLS (Multi Listing System) wat inhoudt, dat zij niet alleen het aanbod waarvan zij een directe verkoopopdracht hebben op hun website presenteren, maar tevens het aanbod van andere aanbieders. Op die manier willen ze zich groter doen lijken dan ze eigenlijk zijn, maar omdat ze het merendeel van de woningen niet zelf kennen, vallen ze direct door de mand als u telefonisch om inlichtingen over een bepaalde woning vraagt.

In elk geval is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie, zowel over de kosten; Gastos de Comunidad (servicekosten), IBI (onroerend goed belasting) en Basura (afvalstoffenheffing), als over de omgeving te achterhalen. Zéker omdat u nu op dit moment niet zélf op onderzoek uit kunt gaan en de omgeving kunt gaan bekijken, is het aan te bevelen om te achterhalen of bepaalde voorzieningen die voor u belangrijk zijn ook in de omgeving van de woning te vinden zijn. Denk hierbij aan scholen, winkels, supermarkt, bars/restaurants, afstand tot het strand, etc. Gebruik een checklist om niets te vergeten en maak aantekeningen, zodat u nog eens terug kunt kijken.

Tip 5) – Maak een afspraak voor een virtuele bezichtiging

Als u bovenstaande tips heeft gevolgd en u uw huiswerk goed heeft gedaan, zijn er ongetwijfeld enkele woningen komen ‘bovendrijven’ die u bijzonder interesseren. Eigenlijk zou u deze willen gaan bekijken, maar momenteel worden reizen naar Spanje afgeraden en is het in de meeste gevallen dus helaas niet mogelijk om een echte bezichtiging af te spreken. Welke mogelijkheden blijven er dan over?! Er zijn nog 2 opties die uitkomst kunnen bieden. Beide zijn echter afhankelijk van de makelaar die de woning(en) aanbiedt. Indien de desbetreffende makelaar gebruik maakt van 360° virtuele tours dan kunt u zélf via internet door de woning lopen waarbij u letterlijk kunt rondkijken. Voor de tweede optie dient de verkopende makelaar bereid te zijn om tijd voor u vrij te maken om u de gewenste woning te laten zien via een virtuele bezichtiging. Tijdens zo’n virtuele bezichtiging loopt de makelaar door en rondom de woning alsof het een échte bezichtiging is, maar ondertussen laat hij/zij u meekijken via een live video-verbinding op WhatsApp, FaceTime, Zoom of Messenger. U kunt op die manier ook direct vragen stellen en de makelaar ‘sturen’ indien u nog even iets extra goed wilt bekijken. Extra TIP: vraag de makelaar toestemming om de virtuele bezichtiging op te nemen. Dat kan heel eenvoudig via ‘screen record’ van het scherm van uw smartphone of tablet (raadpleeg de instructies van uw apparaat, bijv. via YouTube).

 

Conclusie

De huidigde situatie is geen reden om uw plannen voor de aankoop van een Spaanse woning helemaal overboord te zetten. Het vergt eenvoudigweg even tijdelijk enkele aanpassingen, zodat uw droom tóch kan blijven bestaan. Deze Corona-tijd geeft u bovendien ruimschoots de gelegenheid om u goed voor te bereiden en hopelijk kunnen de bovenstaande tips u daarbij helpen.

Nadat u op deze manier op afstand een selectie heeft gemaakt, kunt u later heel eenvoudig afspraken inplannen om de gewenste woning(en) ter plaatse te bekijken. Zo werkt u gericht aan uw toekomst, heeft u een leuke tijdsbesteding en bent u even ‘verlost’ van Netflix… 😉

Blijf gezond!

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)