Voorkom frustratie en irritatie door Spaanse bureaucratie | Onderweg naar Spanje
Mar 292011
 

Net als in veel andere landen, draaien de ambtelijke molens ook in Spanje niet al te snel. Als u daarbij een hoge mate aan bureaucratie toevoegt, dan kunt u zich een aardig beeld vormen van eventuele frustraties en irritaties bij verzoeken om overheidsdiensten. De paarse krokodil is dan ook eerder regel dan uitzondering, maar…ervaring leert en kan onnodig leed voorkomen.

Om kort en bondig uit te leggen wat ‘de paarse krokodil’ betekent voor degene die dat niets zegt, een kort reclamefilmpje van Ohra naar aanleiding waarvan de bureaucratie in het algemeen vernoemd werd naar ‘de paarse krokodil’.

Documenten

Als u in Spanje bepaalde zaken dient te regelen via overheidsinstellingen, kunt u dergelijke vervelende situaties voorkomen door vooraf na te vragen welke documenten u mee dient te nemen. Voor de inschrijving bij de gemeente waar u woont of gaat wonen, vraagt men bijvoorbeeld om de uitschrijving uit uw vorige woonplaats (indien dit buiten Spanje was), de escritura of het huurcontract van uw huis in Spanje, uw NIE-nummer of residencia en eventuele energiecontracten op uw naam.

Zo is er voor elke aanvraag een vaststaande lijst van noodzakelijke documenten die u dient te overleggen. Standaard is echter uw NIE-nummer of residencia waarnaar men zelfs al vraagt bij het afsluiten van een telefooncontract.

Bouwvergunning

De aanvraag van een bouwvergunning vergt een zeer specifieke aanpak. Afhankelijk van de gemeente dienen er meer of minder documenten met noodzakelijke informatie ingediend te worden. Over het algemeen wordt dit dan ook geheel verzorgd door de architect, die tenslotte ook het complete project met tekeningen en bestek heeft opgesteld in overeenstemming met het bestemmingsplan. Door de eerder genoemde ervaring kijkt een architect ook niet meer vreemd op als een ambtenaar van ‘urbanismo’ vraagt om kadastrale gegevens en bestemmingsplan, waarover zij allang beschikken of zelfs zélf hebben opgesteld.

TIP: Let op voor ‘kastje-naar-de-muur’-effect

Als u niet geheel zeker bent welke documenten u voor een bepaalde aanvraag bij een Spaanse overheidsinstelling dient te overleggen, neem dan álles mee. Ambtenaren werken vaak met een standaard procedure en vragen dus als eerste wat bovenaan hun lijstje staat. Indien u dát vereiste document niet bij u heeft, kunt u op dat moment niet geholpen worden. Komt u een volgende keer terug met het ontbrekende document, dan vervolgt men het eerder genoemde lijstje om te zien of u het tweede document heeft…etc., etc.

Veel eenvoudiger is het om u te laten begeleiden bij uw aanvraag of om e.e.a. uit te laten voeren door een gestoría danwel door een wettelijk vertegenwoordiger middels een volmacht.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)