Achtergrond informatie bij de Spaanse woningmarkt | Onderweg naar Spanje
May 242011
 

Amsterdam vormde de tweede stop in de tournee van de Spaanse overheid door Europa om buitenlandse investeerders voor de Spaanse huizenmarkt te interesseren… Een kort blog maar met een zeer interessant rapport over de actuele stand van zaken en de verwachte ontwikkeling van de Spaanse woningmarkt. 

De staatssecretaris van Wonen, Beatriz Corredor, en de minister van Openbare Werken, José Blanco zijn, na hun eerste stop in Londen, ook in Amsterdam geweest. Hier werd een gids over de Spaanse huizenmarkt gepresenteerd. 

Corredor en Blanco doen er alles aan om in het buitenland potentiële investeerders en bemiddelaars te interesseren voor de Spaanse huizenmarkt.

Zo presenteerde Corredor in Amsterdam de ontwikkelingen op deze markt. Na Amsterdam volgen nog Frankrijk, Duitsland, Zweden en Rusland.  

Nadruk wordt hierbij gelegd op de juridische hervormingen op de woningmarkt om zo de veiligheid en transparantie rond aankoop van onroerend goed in Spanje te garanderen. In de nieuwe gids wordt het hele koopproces rond een huis in Spanje stap voor stap uitgelegd. 

Nederland

Nederland vormt de laatste 5 jaar het land met het grootste volume aan investeringen in Spaans onroerend goed. In 2010 steeg de aankoop van woningen door buitenlandse residenten in Spanje met 20,8% ten opzichte van 2009. Onder Nederlanders was dit 11%. 

Rapport

Het rapport, waarop de positieve geluiden van de Spaanse overheid zijn gebaseerd, laat zien, dat de Spaanse economie het laatste jaar sterk verbeterd is. Tevens maakt het inzichtelijk, dat de overheidsmaatregelen om de uitgaven terug te dringen en de staatsschuld te verlagen effect hebben op de economische groei. 

De goede infrastructuur en het prettige woonklimaat zorgen voor een aanhoudende belangstelling in Spaanse woningen. Door de sterke prijsdalingen van de afgelopen jaren en de opgelopen woningvoorraad kan men geen andere conclusie trekken dan dat er nooit eerder een beter moment was om te investering in een Spaanse woning dan  nu. 

Klik op onderstaande afbeelding om het hele (Engelstalige) PDF-rapport te lezen.

  2 Responses to “De cijfers van de Spaanse woningmarkt”

 1. Hallo,

  Ik heb onlangs een artikel geschreven over de Spaanse huizenmarkt. Met als titel : Instorten Spaanse huizenmarkt werpt schaduw over zonnige Costa’s.

  Zie :
  http://www.affidata.com/sh/huizen-te-koop/huizenprijzen-huizenmarkt-spanje

  Wellicht een aardige aanvulling op bovenstaand artikel.

  Groet,

  Jos Deuling

  • Jos,

   Bedankt voor je aanvulling.
   Hoewel ik ook makelaar ben, ben ik toch meer geneigd om de cijfers van de Spaanse regering aan te houden. Zoals je in je artikel schrijft, wordt er vaak gekeken naar prijsdalingen in de vraagprijzen. Dit is echter niet subjectief, omdat veel verkopers denken goud te bezitten en daarom veel te hoog inzetten bij de verkoop. Gelukkig zijn er, met mij, genoeg makelaars die hier niet in meegaan, maar dit verstoort dus wel de markt.

   Ik ben en blijf ervan overtuigd, dat aantrekkelijke woningen hun waarde blijven houden. Iemand met een appartement in een omgeving met nóg 500 dezelfde appartementen doet er inderdaad wijs aan, indien mogelijk, te wachten met verkopen, omdat het enige onderscheid te maken is met de prijs. Als men niet wil/moet verkopen, heeft men uiteraard ook geen ‘last’ van de waardevermindering.

   Wellicht is het zelfs wel eens goed om door lagere prijzen de markt aantrekkelijker te maken en daardoor de voorraad aan te spreken. De tijd zal het leren…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)