Investeren in een Spaanse woning voor een mooi rendement | Onderweg naar Spanje
May 022011
 

Veel mensen denken bij investeringen aan grote bedragen en de daarmee gepaard gaande risico’s om veel geld te verliezen. Ze associëren dat met aandelen of de realisatie van grote projecten. Investeren kan echter ook heel goed op kleine schaal met meer overzicht en minder risico. Doel is uiteindelijk om d.m.v. geld geld te verdienen, het zogenaamde rendement op de investering.

Een belangrijk aspect bij de afweging om een investering aan te gaan, is of deze rendabel kan zijn. Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Welke factoren spelen een rol bij prijs-ontwikkelingen? Wat is de looptijd van de investering? Wanneer begint u de vruchten te plukken van uw inleg? Allemaal zaken die vooraf goed bekeken moeten worden.

Hieronder volgt een korte toelichting op de meest voorkomende investeringen op het gebied van Spaans onroerend goed. Elke investering kent een eigen aanpak, waarbij uw persoonlijke situatie als investeerder altijd goed in het oog moet worden gehouden. Voor de aankoop van een vakantie-woning is tenslotte een andere aanpak vereist dan bij de ontwikkeling van een nieuwbouw-complex…

Projectbouw

Om een nieuwbouw project te kunnen ontwikkelen wordt vaak een beroep gedaan op investeerders, die hun geld beschikbaar willen stellen om een bepaald plan te kunnen realiseren. Als beloning voor hun ‘hulp’ krijgen de investeerders een percentage als winst op hun investering. Vaak komt het ook voor, dat een investeerder zelf op zoek gaat naar interessante mogelijkheden om, in samenwerking met een projectontwikkelaar, aannemer of makelaar, een plan te ontwikkelen en alle aspecten hiervan tot en met de verkoop in eigen beheer te voltooien.

Een investeringsplan met realistisch onderbouwde cijfers is hierbij zeer belangrijk. Hierbij dienen niet alleen de bouwkosten en de verkoopprijzen bekeken te worden, maar is een goede kennis van de onroerend goed markt (vraag & aanbod) van levensbelang om te kunnen bepalen naar welk type woning(en) de meeste vraag is en wat er dus naar verwachting binnen redelijke termijn verkocht kan worden. Tevens is het zinvol om te kijken naar de prijsontwikkeling van vergelijkbare projecten, zodat voorkomen wordt dat men door te hoge verkoopprijzen zichzelf uit de markt prijst en de woningen dus niet verkocht worden.

Niet alleen voor Dagobert Duck

Investeringen zijn niet alleen weggelegd voor de super-rijken onder ons. Ook de aankoop van een appartement of chalet kan een uitstekende belegging blijken als het op de juiste manier wordt aangepakt en ingevuld.

Uw vakantiewoning in Spanje

Als u nog niet de mogelijkheid heeft om permanent in Spanje te wonen, zou u kunnen overwegen om een Spaanse woning te kopen voor de verhuur. U investeert dan een X bedrag met de zekerheid, dat u alvast een vakantie-adres heeft, dat naar verwachting door de jaren heen verder in waarde zal stijgen. U kiest uw vakantiewoning in het door u gewenste project op de door u gewenste locatie en met de door u gewenste voorzieningen en omliggende faciliteiten. Tijdens de perioden dat u zelf geen gebruik maakt van uw onderkomen in Spanje, kunt u het verhuren, zodat de vaste lasten zoals energie en evt. hypotheek betaald worden, terwijl u ‘gratis’ vakantie kunt vieren in uw eigen woning. 

Op het moment dat u besluit om permanent in Spanje te gaan wonen, kunt u overwegen uw Spaanse woning te verkopen en met de opbrengst (=uw investering + de overwaarde) een andere grotere woning te kopen waar u wellicht comfortabeler in kunt leven. U investeert op deze manier dus eigenlijk in een stukje zekerheid voor de toekomst.

Spaanse woning uitsluitend voor verhuur

Indien u zelf geen gebruik zult maken van uw Spaanse woning en deze derhalve uitsluitend gaat verhuren, is het belangrijk om vóór de aankoop door de ogen van een huurder te kijken om te bepalen wat een goede investering zou zijn. Uw doelgroep (de huurders) bepaalt tenslotte het uiteindelijke rendement op uw investering. Zaken als ligging, faciliteiten, ruimte en huurprijs zijn hierbij zeer belangrijk. Over het algemeen komt het erop neer, dat de investering in een (of meerdere) appartement(en) op een goede, zonnige, locatie het beste rendement oplevert. Dit is ook eenvoudig te verklaren…

De investering in een appartement is lager dan de investering in bijv. een villa, zodat de maandelijks noodzakelijke huuropbrengst (voor vakantie-verhuur omgezet in weekprijzen) ook lager kan zijn. Omdat de huurprijzen lager zijn, wordt de doelgroep vergroot en is de kans op succesvolle verhuur dus ook toegenomen.

Locatie

Qua locatie kiezen vakantiegangers voor zon en derhalve is het belangrijk om te investeren in een gebied waar veel zon is om zodoende een lang verhuurseizoen te hebben en bovendien evt. overwinteraars onderdak te kunnen bieden voor enkele aaneengesloten maanden.

Tot slot nog een aandachtspunt m.b.t. de ruimte binnen de te verhuren woning in Spanje. Het is verstandig om de ruimte af te stemmen op de behoefte van de vakantiegangers. Gemiddeld bestaat een gezin uit 2 volwassenen en 2 kinderen. Als deze kinderen met hun ouders op vakantie gaan, hebben ze de leeftijd, dat ze bij elkaar op één kamer slapen. Derhalve zijn 2 slaapkamers voldoende. Ook als de Spaanse huurwoning verhuurd wordt aan 2 stellen, die samen hun vakantie door willen brengen, volstaan 2 slaapkamers. Om privacy redenen is het dan wel aan te bevelen, dat de vakantiewoning tevens over 2 badkamers beschikt.

TIP: Win de nodige informatie in

Voordat u de juiste investering kunt aangaan, moet u enigszins zicht hebben op de markt. Zowel bij een investering met het oog op de verkoop als die met als doel de verhuur dient u zich ervan te overtuigen waar vraag naar is. Uw makelaar kan u uitstekend van dienst zijn bij het maken van een dergelijke analyse. Laat u zich daarom goed informeren door een professional die zich dagelijks bezighoudt met de vraag en het aanbod van Spaans onroerend goed. Dit bespaart u veel tijd en helpt u een onderbouwde en goed doordachte beslissing te nemen.

  5 Responses to “Rendement op uw Spaanse investering”

 1. […] met die woning omzet genereren, dan maakt u met uw geld als het ware nieuw geld. U ontvangt een rendement op uw Spaanse investering en als u dat op een slimme manier aanpakt, kunt u extra van uw woning […]

 2. […] in stenen is nooit verkeerd. Hoewel de waarde van onroerend goed kan schommelen, kunt u ondertussen rendement maken met verhuur of als u liever niet verhuurt, bent u in elk geval in staat om volop te genieten […]

 3. […] zodoende geen zin. Laat je goed informeren, zodat je investering een garantie biedt voor een mooi rendement in de toekomst.Gerelateerde nieuwsberichten:De Spaanse filmindustrie nader bekekenDat is nou typisch Spanje – […]

 4. Waar achterhaal ik welke gebieden in de Spaanse Costa bv Alicante een aan te kopen Spaanse woning mag worden verhuurd aan vakantiegangers ? Is er een link waarop deze gebieden te traceren zijn. Ik denk bijv. aan Campoamor, Denia, Orihuela Costa, Punta Prima oftewel het kustgebied Torrevieja.
  Als dat ergens goed te traceren is dan vergemakkelijkt dat het zoeken naar een woning voor mensen die investering zouden willen doen.
  Bijvoorbaat dank.
  Gr. P.C.K.

  • Geachte heer, mevrouw Koornaar,

   Een sluitend antwoord op uw reactie is moeilijk te geven. Eigenlijk zou ik het met een tegenvraag kunnen beantwoorden: Waar en vooral wie zou het verbieden om uw eigen Spaanse woning aan vakantiegangers te verhuren?

   Als u een hypotheek afsluit voor de aankoop van deze te verhuren woning, dient u de bank op de hoogte te stellen van uw verhuurplannen en de huurinkomsten dienen opgegeven te worden aan de belastingen.

   Tenzij er bijv. middels de statuten van de Vereniging van Eigenaars binnen een urbanisatie andere regels zijn opgelegd, staat het u vrij om te verhuren.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)