De kracht van programma's als Het Roer Om en Ik Vertrek | Onderweg naar Spanje
Jun 132011
 

Programma’s als ‘Het Roer Om’ en ‘Ik Vertrek’ hebben veel mensen aan het denken gezet of ze al dan niet ook de stap zouden gaan zetten en hun vertrouwde leventje met alle daarmee gepaard gaande zekerheden in te ruilen voor het avontuur en in een ander land geheel iets nieuws te gaan beginnen. Hoewel ik de oproepen van ‘Ik Vertrek’, voor het vinden van nieuwe kandidaten die ze mogen volgen tijdens hun zoektocht in het buitenland, altijd doorplaats in Nieuwsbrieven en via Social Media, zijn er wel een aantal kanttekeningen. Denk goed na of u een cameraploeg mee wilt nemen als u ‘Onderweg naar Spanje’ gaat…

In 2005 heb ik mijn medewerking verleend aan opnames voor ‘Ik Vertrek’, waarvan de eerste aflevering in januari 2006 en het vervolg in maart 2006 werden uitgezonden. Al voordat ‘Ik Vertrek’ in beeld kwam, had ik contact met deze Nederlandse klanten, die een rustoord/vakantieverblijf voor (ex-)psychiatrische patiënten op wilden zetten. Voorafgaand aan hun vervolg-bezoek aan Spanje, hebben deze klanten mij gevraagd of ik er bezwaar tegen zou hebben, als er een cameraploeg van ‘Ik Vertrek’ mee zou lopen. Omdat ik niet hoefde te acteren en gewoon mijn normale werk m.b.t. het verstrekken van de juiste informatie en de begeleiding van de bezichtigingen kon uitvoeren, had ik daar geen bezwaar tegen. Het gaf me echter wél een goed beeld achter de schermen…

Goede voorbereiding

Mijn klanten hadden zich destijds goed voorbereid om hun plannen werkelijkheid te laten worden. Zo hadden ze al geïnteresseerde investeerders, waren ze in gesprek met het Europese Parlement en kwamen er zelfs al aanmeldingen binnen van patiënten en hun familie, die graag hun vakantie bij hen door zouden willen brengen. Omdat zij al jaren met dezelfde cliënten in de gezondheidszorg werkzaam waren, was er aan ervaring en kennis ook geen gebrek. Het zou dus ‘slechts’ gaan om het vinden van de meest geschikte locatie en de gehele organisatie om e.e.a. te bewerkstelligen. Uiteindelijk liep het anders af en moesten zij noodgedwongen, na bijna een jaar in Spanje gewoond te hebben, alsnog terugkeren naar Nederland.

Leedvermaak

Onder het mom van ‘geen beter vermaak dan leedvermaak’ wordt getracht mensen aan de buis gekluisterd te houden. Dit betekent, dat dergelijke programma’s er alles aan doen om de voorbereiding op de emigratie zo dramatisch mogelijk in beeld te brengen. Hierbij wordt in het geheel niet stilgestaan bij het belang van de hoofdpersonen, die belangeloos hun medewerking verlenen. De schoorsteen van de omroep moet immers roken en de kassa moet rinkelen. Dat kan alleen met goede kijkcijfers…

Knippen en plakken

Een totaal van 25 draaidagen voor een uitzending van 55 minuten maakt het noodzakelijk, dat er veel geknipt en geplakt wordt. Dit excuus wordt dan ook dankbaar gebruikt door de programmamakers als reactie op opmerkingen van de betrokkenen, dat men de uitzending dusdanig gemanipuleerd heeft, dat het verhaal heel anders (lees: negatief) is dan in werkelijkheid het geval was. In de montage kan men beelden en commentaar zodanig knippen, plakken en mixen, dat er een compleet verkeerd beeld verkregen wordt. Wederom…alles voor de kijkcijfers.

Bij mijn klanten heeft de eerste uitzending, waarin men een zeer negatief beeld gaf van zowel de voorbereiding als de vorderingen, ertoe geleid, dat de investeerders zich terugtrokken omdat zij er na het bekijken van de bewuste uitzending van ‘Ik Vertrek’ geen vertrouwen meer in hadden. Voorafgaand aan de opnames voor de vervolgaflevering heeft er dan ook een pittig gesprek plaatsgevonden met de producent, waarbij is afgesproken, dat de ‘regie’ meer in handen kwam van mijn klanten. Uiteindelijk heeft het programma haar fouten ook erkend en is er getracht om met de 2e aflevering nog te redden wat er te redden viel. Het kwaad was echter al geschied…

TIP: Denk goed na, want televisie is een krachtig medium

Uitgangspunt om gevolgd te kunnen worden door programma’s als ‘Ik Vertrek’ is, dat degene die gevolgd wordt echt totaal iets anders gaat doen dan dat hij/zij in zijn of haar thuisland deed. De onervarenheid in een compleet nieuw beroep en bovendien in een vreemd land werkt fouten of onduidelijkheden in de hand. Koren op de molen van de sensatiezoekers.

Als u overweegt om in het buitenland een bedrijf te starten, een Bed & Breakfast te openen of anderszins een clientèle op te willen/moeten bouwen, denk dan goed na of u dit via de televisie met iedereen wilt ‘delen’. Een negatieve naam of geruchten van onervarenheid in een bepaald beroep blijven langer aan u ‘kleven’ dan die ’55 minutes of fame’.

Wilt u uiteindelijk tóch uw medewerking verlenen, volg dan deze link naar de website van ‘Ik Vertrek’. Hier kunt u tevens het aanmeldingsformulier invullen.  Veel succes en kijkplezier!

  5 Responses to “Ik Vertrek zonder cameraploeg”

 1. Heb uw stukje gelezen, en ben het hier 1000% mee eens.. Ik begrijp niet waarom een zo goed bekeken programma niet een ander format kan nemen, en altijd weer uit die 80 uur filmen stukjes knippen die mensen eigenlijk negatief naar voren brengen. Dat het anders kan, bewijst “escape to the Castle” ook een stel wat naar een ander land verhuisd, met kleine kinderen, zonder veel geld, maar in een dermate leuke manier gebracht, dat iedereen van het stel houdt…. Mensen die voor de eerste keer aan Ik Vertrek meedoen weten niet wat hen te wachten staat. Naief misschien, maar toch. Wij deden mee omdat het ons leuk leek aan het eind een professioneel relaas te hebben van ons vertrek. Zelf film en fotografeer je te weinig, en later heb je spijt. Dat uiteindelijk van die 80 uur maar 45 minuten overblijft wisten we, maar ik had gehoopt de hele film te krijgen. Nee dus, er werd gezegd dat hij vernietigd is….. en wat er dan over is gebleven is iets wat we ver hebben weggestopt…. we kijken er nooit meer naar…. jammer, gemiste kans dus. Postitief? Jazeker, we hebben heel veel gasten gekregen, zeker het eerste jaar…. negatief? De duizenden haatmails die Nederlanders sturen, op Twitter, de pagina van Ik Vertrek, en ook in onze eigen mailbox. Nachten heb ik er niet van geslapen, waarom zoveel nare reacties?? En daar zou Ik Vertrek eens aan moeten denken, wat er allemaal losgemaakt wordt….. Mij krijgen ze in ieder geval nooit meer voor hun camera. Een mede-ik vertrekker en ik hebben afgelopen week geprobeerd dat uit te leggen, maar helaas werd dat oo weer in het absurde getrokken…….

  • Bedankt voor je reactie.

   Het vervelende van social media is inderdaad, dat mensen redelijk anoniem en meestal uit pure afgunst zeer negatieve reacties plaatsen. Daar valt helaas niets tegen te doen en het is te hopen dat deze mensen in het dagelijks leven een normalere omgangsvorm hanteren…

 2. Hallo,
  Dit gaat over het allereerste seizoen van Ik vertrek…
  Sindsdien is het één en ander veranderd.
  De makers proberen een reëel beeld te creëren en positiever, zodat het ook reclame is voor degene die vertrekt.
  Groeten

 3. Leuk geschreven! Had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

 4. Aansluitend op bovenstaande blogpost verscheen op dezelfde dag onderstaand artikel in het AD, dat vervolgens door veel media werd overgenomen:

  Ik Vertrek-kandidate: TROS gaat over lijken

  Woest is Rintai Grünewald op omroep TROS. In 2007 deed haar gezin mee aan het programma Ik Vertrek. Door de emigratie naar Spanje is het gezin echter op een nare manier uiteen gevallen. De TROS toont geen betrokkenheid meer en besloot ondanks protest de uitzendingen te herhalen.

  Rintai, haar man en hun twee kinderen vetrokken in 2007 naar Spanje om een eigen café te beginnen. Ze gingen failliet en waren al terug in Nederland voordat hun vertrek werd uitgezonden.

  Lees verder: http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/2444661/2011/06/13/Ik-Vertrek-kandidate-TROS-gaat-over-lijken.dhtml

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)