De verkiezingen voor het Spaanse parlement zijn weer achter de rug en zoals vooraf verwacht, heeft de Partido Popular van Mariano Rajoy de overwinning ruimschoots binnengesleept. Hem wacht nu de zware taak om een oplossing te vinden voor de huidige crisis. Na 8 jaar commentaar leveren vanuit de oppositie, zonder zelf ooit alternatieven aan te dragen, heeft de conservatieve PP nu het roer in handen.
Absolute meerderheid
De PP heeft afgelopen zondag (20 november) de grootste verkiezingsoverwinning ooit behaald. Toen Aznar tot president van Spanje gekozen werd, behaalde zijn partij 183 zetels in het parlement. Zijn opvolger Rajoy doet het met 186 zetels nog net iets beter en heeft zodoende de absolute meerderheid. In 11 van de 17 deelstaten heeft de conservatief-rechtse PP gewonnen en zorgde daarmee voor een zeer grote nederlaag van de socialistische PSOE van Zapatero. De partij, die het de laatste 8 jaar voor het zeggen had, verloor nu bijna viereneenhalf miljoen stemmen ten opzichte van de verkiezingen in 2008. Dit grote verlies is zo zwaar aangekomen, dat de PSOE in februari een extra partij-congres gaat organiseren om één en ander binnen de gelederen te bespreken en verdere plannen te maken voor de toekomst.
Zware taak
De Partido Popular wil zo snel mogelijk aan de slag met de formatie, zodat de nieuwe regering nog vóór de Kerst geïnstalleerd kan worden. Er is immers ook genoeg te doen. De crisis, waar de vorige PSOE-regering volgens de kiezers veel te laat op heeft gereageerd, heeft diepe wonden gemaakt. Met een werkloosheid van 23%, een hoog opgelopen rente op staatsleningen én een economie die tot stilstand is gekomen, moeten de mouwen flink opgestroopt worden. In zijn overwinningstoespraak gaf Mariano Rajoy dan ook al aan er per direct hard aan te zullen werken om de moeilijkste economische situatie die Spanje in de laatste 30 jaar gekend heeft het hoofd te bieden. Tegelijk zei hij er echter bij, dat men geen wonderen kan verwachten en dat iedereen zijn/haar steentje bij dient te dragen.
We wachten af met welke maatregelen de nieuwe regering als eerste komt. Als u mijn voorgaande blogs over de crisis in Spanje gelezen heeft, zult u begrijpen dat er nog heel wat werk en strijd geleverd moet worden.