Duidelijkheid voor ondertekening overeenkomst Spaanse woning | Onderweg naar Spanje
Mar 292012
 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee…zou je zeggen, maar tóch blijven er nog steeds eigenwijze mensen die in de problemen komen omdat ze denken in een vreemd land de voor hen onbekende materie rondom de aankoop van een woning zélf te kunnen regelen. Ze hebben dan vaak via het Internet een voor hen geschikte woning gevonden, maken een afspraak voor bezichtiging en krijgen vervolgens antwoorden op hun vragen in een taal die ze niet machtig zijn, zodat er nóg meer onduidelijkheden komen. Als ze er dan écht niet meer uit komen, gaan ze op zoek naar hulp, maar meestal is het kwaad dan al geschied…

Zo kreeg ik ongeveer een maand geleden een telefoontje van het Nederlandse echtpaar Piet en Annie (*. Zij waren in de Costa Blanca op zoek naar een huis en hadden toch nog enkele vragen. Omdat ze ter voorbereiding op hun mogelijke aankoop in Spanje de nodige uurtjes op het Internet hadden doorgebracht, waren ze al surfend regelmatig bij dit blog of op onze website beland, waarvan ze ook de nodige informatie hadden vergaard. Zodoende wisten ze ons kantoor te vinden en belden ze om een afspraak te maken.

Paniek en emotie

De volgende ochtend waren Piet en Annie vroeg vertrokken vanuit hun hotel in Denia, want om 10.30 uur stonden ze op de stoep van ons kantoor in Vera, zo’n dikke 300 km zuidelijker. Wat hun betreft hadden ze ook nog vroeger kunnen komen, want geslapen hadden ze toch niet. Ze begonnen uit te leggen wat hen was overkomen, maar vanwege hoog oplopende emoties en redelijke paniek liepen de verhaallijnen nogal door elkaar, zodat ik er in eerste instantie geen touw aan vast kon knopen. Na een kopje koffie werden Piet en Annie iets rustiger en werd me steeds meer duidelijk, dat ze zichzelf behoorlijk in de nesten hadden gewerkt.

Controle van Spaanse documenten en vergunningen

Ik zal u de details besparen, maar tussen de tranen door vertelden Piet en Annie mij hoe ze op Internet een huis nabij Denia gevonden hadden en een afspraak maakten voor een bezichtiging met een Engelse makelaar. Eenmaal aangekomen bij de woning, gelegen in een wijk met vrijstaande villa’s, kregen ze een rondleiding en werden hun vragen zo goed en zo kwaad als het ging beantwoord. Piet en Annie hadden zich goed voorbereid en vroegen zodoende aan de makelaar om inzage in de escritura, de vergunningen, de Nota Simple, etc. Al deze documenten waren aanwezig en werden dus doorgelezen. Echter de Licencia de Primera Ocupación ontbrak, maar dat was volgens de makelaar slechts een detail dat aangevraagd kon worden en direct door de gemeente zou worden afgegeven. Hoewel Piet en Annie dat vreemd vonden voor een huis van 4 jaar oud, gingen ze ervan uit, dat de makelaar wist waar hij het over had. Ze keken nog even verder rond en keerden terug naar hun hotel.

Reservering en aanbetaling

De volgende dag waren Piet en Annie nog steeds enthousiast over de villa die zij gezien hadden en dus gingen ze bij de makelaar langs. Er werd gesproken over de prijs en uiteindelijk deden zij een bod. Na enkele malen telefonisch contact waren ze ‘s middags tot een overeenkomst gekomen. Piet en Annie konden de villa kopen voor € 250.000,- Er werd een koopovereenkomst opgesteld en bij ondertekening, een dag later, zouden de kopers 10% moeten aanbetalen als reservering van de villa. Piet en Annie hadden gelezen over deze procedure en waren erop voorbereid om deze betaling te kunnen doen.

Buren als informatiebron

Op zondagochtend, enkele dagen na ondertekening van de overeenkomst en betaling van de reservering, liepen Piet en Annie nog eens langs ‘hun’ villa. Al rondkijkend wekten ze de nieuwsgierigheid van de Belgische buren en ze raakten aan de praat. Het gesprek kwam al snel op de elektra- en wateraansluitingen in de woonwijk, want deze bleken wel aanwezig, maar nog steeds op naam te staan van de bouwer. Omdat het Plan General herzien was en goedgekeurd moest worden, kon de gemeente nog geen Licencia de Primera Ocupación verstrekken aan de eigenaren van de villa’s. Er waren destijds wel bouwvergunningen verstrekt en de escrituras van de percelen stonden op naam van de eigenaren, maar daar was het voorlopig bij gebleven. De bouwer had een grote diesel generator geplaatst voor de stroomvoorziening en met de waterleidingsmaatschappij was een deal gesloten om water te leveren. Hevig geschrokken van deze informatie gingen Piet en Annie terug naar hun hotel waar ze de rest van de dag, die voor hen oneindig lang duurde, bedachten wat ze de volgende dag tegen de Engelse makelaar zouden gaan zeggen.

Op maandagochtend waren Piet en Annie al vroeg bij de Engelse makelaar op kantoor om van hem te vernemen hoe de vork nu werkelijk aan de steel zat. Piet drong er bij de makelaar op aan, dat zij hun geld van de reservering terug wilden en dat de overeenkomst ontbonden werd omdat de makelaar hen verkeerde informatie had gegeven. De makelaar reageerde vervolgens heel verontwaardigd omdat hij immers gezegd had, dat de Licencia de Primera Ocupación nog niet was afgegeven, maar er was toch water en elektra…?!

Handen in het haar

Daar zaten Piet en Annie dan aan mijn bureau met de handen in het haar. Een koopovereenkomst rijker, 25.000 euro armer en de onzekerheid of de noodzakelijke Licencia de Primera Ocupación ooit afgegeven zou worden. Deze woonvergunning is nodig voor het afsluiten van contracten voor levering van water en elektra, want hoe kan men in een dergelijke villa wonen als de bouwer besluit om niet langer voor de energievoorziening te zorgen?

Ik kon op dat moment weinig voor hen doen. Ik heb de gemeente Denia gebeld om exact te vernemen wat de stand van zaken was, maar ook daar was men in afwachting van de nodige documenten. Ondertussen hebben Piet en Annie een advocaat ingeschakeld om een en ander verder uit te zoeken. Vermoedelijk zullen ze de koop wel door laten gaan omdat ze anders de aanbetaling verliezen en er inmiddels een toezegging is van de gemeente dat de Licencia de Primera Ocupación niet lang meer op zich laat wachten.

TIP: Zorg voor duidelijkheid vóór ondertekening

Laat u niet afschepen door verhalen of toezeggingen als het gaat om noodzakelijke documenten. Zorg voor duidelijkheid en vraag door. Ga desnoods naar de betreffende instanties om het gewenste papierwerk op te (laten) vragen. Waarom zou u moeilijk doen en risico gaan lopen? Goede en professionele begeleiding is met slechts één telefoontje of mailtje te regelen, maar doe dit wel tijdig want achteraf is een probleem moeilijk terug te draaien.

(* Om reden van privacy zijn de namen veranderd.
Dit blog is echter wél tot stand gekomen na inzage en goedkeuring van de betrokkenen, omdat zij als waarschuwing willen dienen om anderen te behoeden. Waarvoor dank!

 

  6 Responses to “Tranen met tuiten”

 1. Evy, bedankt voor je reactie.

  Als een makelaar, ongeacht de nationaliteit, zijn/haar werk naar behoren zou uitvoeren, zouden ze een dergelijke woning al helemaal niet aan moeten bieden. Eerst de documenten in orde of in elk geval duidelijk aangeven wat de situatie is, zodat potentiële kopers volledig op de hoogte zijn. Als de risico’s van, zoals in dit geval, tijdelijke voorzieningen van energie, bekend zijn en men weet of, en zo ja, hoe dat opgelost kan worden, dan kan men zelf de beslissing nemen. Dat is wat ik altijd aangeef, dat je je kennis en kunde moet inzetten om de feiten open en eerlijk te kunnen presenteren, uitleggen en, waar nodig en mogelijk, op te lossen.

  Een bemiddelaar die aangesloten is bij Mondi is zeker niet per definitie een erkend makelaar. Sterker nog, naar mijn weten, is er geen enkele gediplomeerde makelaar aangesloten bij Mondi. Bovendien worden de Mondi Awards ook altijd alleen maar verdeeld onder de bij Mondi aangesloten makelaars. Mondi is dan ook een commerciële belangenorganisatie met betalende leden en professionals en zodoende zeker geen vakvereniging voor makelaars. Er wordt bij de toelating als Mondi-professional niet eens getoetst op opleiding en diploma. Zolang men een bedrijf heeft ingeschreven, een verzekering heeft en … het lidmaatschap betaalt, is men welkom bij Mondi.

 2. Een makelaar die dan nog wel in de prijzen viel (Mondi awards) alsook X die nu mensen adviseert om hun droomhuis te vinden…..met dank voor de miserie !

  • Beste,

   Kan u iets meer uitleg geven ivm uw ervaring met makelaar X, wij zijn momenteel aan het onderhandelen met haar kantoor voor een eventuele aankoop.

   Bedankt
   Cathy

   • Beste Cathy,

    Hoewel ik niet over collega’s kan oordelen, adviseer ik u om onderstaande link te volgen en uw voordeel te doen met de richtlijnen die daarin genoemd worden.

    http://blog.nicla-casas.com/2011/08/kies-de-juiste-makelaar-in-spanje/

    Veel succes!

   • Beste,
    wij hadden X als contactpersoon toen ze nog bij een andere makelaar werkte. Zij was als enige verantwoordelijk voor ons specifieke project in de bergen : luxe huizen in de natuur. Achteraf gezien heeft ze quasi elke eigenaar (10 huizen, Belgen en Nederlanders) belogen ivm voorzieningen : wij doen het nu met schamele electriciteit via zonnepanelen, betalen veel te veel onderhoudskosten voor de wegen, hoewel we in een rurale zone zitten, en krijgen duurbetaald illegaal water. We kunnen hier niets aan doen, want dan hebben we niets meer……X verkocht ons een huis met de laatste elektronische snufjes, die niet werken, want met max 2.5 kwatt kan je niet met inductie koken, bij voorbeeld. Ze verliet later het bedrijf en we krijgen simpelweg geen antwoord indien we haar willen confronteren hiermee. Noem maar eens het project Y en kijkt goed naar haar reactie. Veel succes in elk geval.

 3. Even vermelden, dat zulke situatie evengoed kan voorvallen indien je met een erkende Nederlandse makelaar, in zee gaat hoor, wij zitten hier met een 20-tal mensen in hetzelfde schuitje….

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)