De aanleg van een zwembad bij uw Spaanse woning | Onderweg naar Spanje
Apr 052012
 

Een verfrissende plons of echt zwemmen? Dat is het eerste wat u zich moet afvragen als u overweegt een eigen zwembad te nemen. Andere aspecten waar u rekening mee dient te houden bij de keuze voor een zwembad zal ik in dit blog aanhalen, zodat u een idee krijgt waar u aan moet denken.

Het algemene ideaal beeld bij een Spaanse woning is een vrijstaand huis met een zonnig tuin en een privé zwembad. Dit is echter geheel afhankelijk van hoe u uw woning in Spanje gaat gebruiken. Als u bijvoorbeeld slechts enkele weken per jaar naar de zon kunt komen, dan volstaat een appartement met een gemeenschappelijk zwembad. Voordeel hiervan is, dat u er verder geen omkijken naar heeft. Het bad wordt onderhouden, gezuiverd en zo nodig bijgevuld. Nadat u en/of uw gasten zijn aangekomen, ligt het zwembad klaar om direct een frisse duik te nemen.

Bij een eigen zwembad dient u uiteraard zélf voor het onderhoud te (laten) zorgen. Hoewel het op zich niet heel veel werk is, moet het wel regelmatig bijgehouden worden, juist om te voorkomen dat het wél veel werk wordt. Maar… laat ik bij het begin beginnen, ervan uitgaande, dat er nog geen zwembad gebouwd is.

Vorm en formaat van het zwembad

Om te bepalen welke vorm uw zwembad moet krijgen, kunt u zich afvragen of u echt baantjes wilt trekken of gewoon af en toe wilt afkoelen. Een zwembad om baantjes te trekken is bij voorkeur langwerpig en rechthoekig. Bochten en kromme lijnen verstoren tenslotte uw slag. Als u zo nu en dan een plons wilt nemen, staat de vorm uiteraard geheel vrij.

In en uit het water

Trappen geven vaak het meeste denkwerk bij het ontwerpen van een zwembad. Brede gemetselde trappen zijn mooi en praktisch mits ze op de juiste plaats worden aangebracht. Deze keuze is, net zoals de vorm van het zwembad, zeer persoonlijk. Ik zal uitleggen waarom ik denk, dat een zwembad met toegang op de ‘lange kant’ het meest ideaal is als u ook daadwerkelijk baantjes wilt kunnen trekken.

Over het algemeen zwemt u over de lengte van het bad, zodat u per baan de grootste afstand aflegt. Een gemetselde (Romaanse) trap aan de ‘korte zijde’ van het zwembad vormt in dat geval een belemmering. Telkens komt u dan namelijk die trap tegen, waardoor u niet de volle lengte van uw bad kunt gebruiken én bovendien de afzet mist om weer aan de volgende baan te beginnen. Met een trap aan de ‘lange zijde’ van het zwembad heeft u hier geen last van en kunt u ongehinderd baantjes trekken. Een ander aspect is de ligging en de ruimte van de tuin. Meestal is er achter het huis slechts ruimte voor een zwembad in de breedte, parallel aan het huis/terras. Met een trap aan de ‘lange kant’ van het zwembad kunt u het bad, naar mijn idee, beter bij het terras betrekken, zodat u in één vloeiende lijn doorloopt van het terras naar het water. U hoeft dan immers niet ‘om te lopen’ naar de ‘korte kant’ om via de trap het water in te gaan.

Diepte en afmeting van het zwembad

Als u wilt duiken, moet uw zwembad (gedeeltelijk) dieper zijn dan wanneer u gewoon wilt kunnen zwemmen. Ik adviseer bij nieuwbouw over het algemeen een diepte van zo’n 160 cm. Om te zwemmen gebruikt u tenslotte slechts de bovenste 50 à 60 cm van het water. Eén meter zestig is een veilige en nuttige diepte. Veilig omdat u zélf kunt staan en zodoende uw kinderen en/of kleinkinderen kunt helpen tijdens hun eerste spartelingen. Nuttig omdat het de mogelijkheid biedt om, naast te zwemmen, ook andere vormen van water-activiteiten, zoals agua-joggen, uit te voeren.

Omdat de meeste zwembaden in Spanje ter plaatse worden uitgegraven en worden vervaardigd van dubbelwandig beton, staat de vorm en de afmeting vrij. Rechthoekige baden hebben over het algemeen de standaardformaten 4×8 of 5×10 meter, maar daarnaast is ook de ‘nier-vorm’ zeer populair.

Onderhoud van uw zwembad

Uw zwembad heeft wekelijks één of twee keer onderhoud nodig. Dit bestaat onder andere uit het ‘stofzuigen’ van de bodem om zand, aanwezig door regen en wind, te verwijderen. Daarnaast dient u blad uit het water te halen en moet u de Ph-waarde en eventueel chloorgehalte controleren en, indien nodig, in evenwicht brengen. Verder moet het water dagelijks gefilterd worden en moet u het waterniveau, dat door verdamping wijzigt, op peil houden. Hoe groter en dieper uw zwembad, des te meer water u nodig heeft en des te langer uw filterpomp dagelijks moet draaien.

Bouwvergunning

Voor de aanleg van een zwembad heeft u in Spanje een bouwvergunning nodig. Bij de bouw van een nieuwe villa wordt het gewenste zwembad direct in het project en derhalve in de vergunning opgenomen. Als u een zwembad wilt plaatsen bij een bestaande woning dan dient er door een architect een apart project gemaakt te worden voor de aanvraag van de bouwvergunning voor het zwembad. Tevens is het belangrijk om te weten, dat een permanent gebouwd zwembad onder de bouwwerken op uw perceel valt. Via het bestemmingsplan kunt u nagaan welk percentage van uw perceel maximaal bebouwd mag worden, zodat u kunt berekenen of de vierkante meters van uw zwembad hier binnen vallen.

TIP: Vraag naar ervaringen van anderen

Zoals hierboven beschreven, is de aanleg en het gebruik van een zwembad zeer persoonlijk. Win daarom de nodige informatie in en praat met mensen die reeds een zwembad hebben. Hun mening en ervaring kan u helpen bij uw keuze. Persoonlijk denk ik, dat een eigen zwembad een ideale aanvulling is bij een Spaanse woning. In de zomer is het heerlijk om ‘s middags, als het werk het toelaat, na het eten even af te koelen en een paar baantjes te zwemmen, zodat ik daarna weer fris aan de slag kan. Zolang u echter nog niet permanent of voor langere periodes in Spanje kunt wonen, adviseer ik u de aanleg van een zwembad nog eens te heroverwegen.

  12 Responses to “Een eigen zwembad in de tuin”

 1. wij hebben in spanje een zwembad van 3×5 meter.
  Nu willen wij als we er in de winter zijn ook kunnen zwemmen maar het water is dan helaas te koud.
  Wij willen nu een INVERTER+ laten plaatsen.
  Moet deze dan de hele winter aan staan of kunnen wij hem aanzetten als we er gebruik van gaan maken

 2. Nog een tip van mij! Neem een tegenstroom installatie als je echt baantjes wil trekken. Dit zorgt namelijk voor een stukje weerstand, waardoor het zwemmen net iets sportiever wordt!

 3. Beste Claus,

  Dank voor de heldere voorlichting.

  Ook wij overwegen een eenvoudig huis in Spanje te kopen.

  het huis wat wij op het oog hebben heeft geen zwembad,

  We gaan begin januari 2016 nogmaals kijken of we wel of niet de aankoop doorzetten.

  Hoe ga je te werk om ZEKER te weten dat het bouwen van een toekomstig zwembad wordt toegestaan

  Een bouw vergunning aanvragen voor dat je het huis koopt ??

  Alvast bedankt
  groet John

  • Beste John,

   Een vergunning voor een zwembad of andere bouwactiviteiten kun je pas aanvragen op het moment dat het perceel met de betreffende woning op je naam staat. Uitsluitend de eigenaar kan een vergunning aanvragen. Je kunt echter vooraf al wél via de gemeente en evt. een architect nagaan hoe het bestemmingsplan is en welke voorwaarden er zijn om een zwembad te bouwen. Kijk bijv. wat het percentage is van de maximaal te bebouwen oppervlakte per perceel.

   Uiteraard dient al het papierwerk in orde te zijn, want anders wordt er zeker geen vergunning voor de bouw van een zwembad verstrekt.

   Succes!
   Groet, Claus

 4. Hallo meneer Mierlo

  Ik heb een vraagje ,
  We hebben in December een bod aanvaart van een Vila ,hij had wat achterstallig onderhoud ,en daarom hebben we hem voor niet te duur kunnen kopen ,omdat mijn man in de bouw werkt ,vind hij dat niet erg ,en prikken we er doorheen ,we hebben na dat we het bod hebben geaccepteerd ,de volgende dag met de makelaar ons nie nummer aangevraagd ,en bij de bank met de makelaar geweest ,alles ging in stroom versnelling ,ook het. Verlopige koop kontrakt ,hebben we getekend ,nu wachten we al 4 weken op de bank voor de hypotheek ,we zouden 3 vareatie’s krijgen ,wel hebben we al 11000 euro al moeten betalen alvast belasting en notaris kosten ,klop dat dat de bank daar zo veel tijd voor nodig hebben ,alles moesten we opsturen voor ons hypotheek ,de bank heb het al toegezegd dat het geen problemen financieel was dus wachten we het maar af ,hoe lang duurt dit gemiddeld ?

  • Hoi Ineke,

   De bank neemt altijd ruimschoots de tijd om alles goed te onderzoeken alvorens ze uitsluitsel kunnen geven over het al dan niet toekennen van een hypotheek. Soms duurt dat 3 weken, maar als zij twijfels hebben of meer documenten willen inzien, kan het soms wel 6 tot 8 weken duren.

   Er zijn wel een aantal zaken uit je omschrijving waar ik mijn vraagtekens bij zet. Op de eerste plaats is het vreemd dat men op een bankfiliaal toezeggingen doet over een hypotheek. Men kan hooguit inschatten of het haalbaar is, maar de uiteindelijke goed- of afkeuring van de hypotheekaanvraag wordt op het hoofdkantoor, de centrale, uitgevoerd. Bovendien zal men eerst op de uitslag van een taxatie wachten, zodat de bank weet wat het onderpand waard is.

   Daarnaast is het zeer ongebruikelijk dat jullie de belasting en de notariskosten al betaald hebben, terwijl er nog helemaal geen notariële overdracht heeft plaatsgevonden. Normaal gesproken wordt er een aanbetaling gedaan via een geblokkeerde rekening van je advocaat, die vervolgens alle noodzakelijke documenten van de betreffende woning na gaat kijken en de aanbetaling pas doorstuurt aan de verkoper als alles in orde is. Indien er een ontbindende voorwaarde voor de financiering in de onderhandse koopakte is opgenomen (niet gebruikelijk, maar wél mogelijk), dan heb je recht op kosteloze ontbinding van de koopovereenkomst op het moment dat de gewenste hypotheek niet verstrekt wordt.

   Er zit nu dus even niets anders op dan afwachten op uitsluitsel van de bank. Ik hoop dat alles rond komt en wens je veel succes met de verdere afwikkeling.

   • Hartelijk bedankt voor u reactie
    We hebben wel een contract getekend ,daar staat in als het fanaceel niet door kan gaan dat we het geld terug gestort krijgen ,maar het blijf voor ons toch heel spannend ,zou blij zijn als het goed afloop ,zonder problemen ,maar nu weet ik dat het lang kan duren ,dus geef ons weer een beetje hoop
    Bedankt
    Groetjes Ineke van Achteren

    • Hartelijk bedankt voor je reactie
     We hebben wel een soort van contract getekend en terug gefaxt ,waar in staat dat het huis verkocht is ,de prijs enz ,ook staat er in vermelt onder voorbehoud van van de hypotheek verstrekking ,ik ga een mail nog een keer sturen naar haar ,of er opstakels zijn ,dat het zo lang duurt ,in ieder geval ben ik een beetje gerust geselt dat dit wel meer voorkomt ,
     Bedank vriendelijke groed Ineke van Achteren

     • Hallo Nocla

      Ik had je in februari een brief geschreven over dat het wachten zo lang duurde ,nu het is helemaal mis gegaan ,in mei zou de bank alles wel klaar hebben ,en zou de overdracht plaats vinden ,in de 3 weken dat we op vakantie waren ,maar toen we in Rojales op vakantie waren bleek er iets met de papieren niet in orde te zijn naar een paar keer bij de bank een gesprek te hebben gehad met een tolk ,moesten nog wat aanvullende papieren komen zoals de RKB ,dat hadden we aangevraagd en op gestuurd ook was er weer iets met de vertaling aan de hand ,we snapte er niets meer van ,toen zagen we wee voor de zoveelste keer dat het huis van ons weer te koop stond ,en dan stond er weer gereserveerd op ,ook daar over de nodige mail heen en weer gestuurt naam Paris world boelevaard makelaar in Rojales naar Marinka Lodewyk toen we het niet meer vertrouwen ,hebben we een kennis die in Rojales woonde naar die Makelaar Helgra in Torevega gegaan en bleek dat het huis verkocht was in juni ,toen hebben we een gestor aangesteld om dat is uit te zoeken ,en bleek waar te zijn ,de verkopers wilde niet langen wachten zij hij ,maar wij hadden het verlopige koopcontract getekend en betaald ,maar ook de notaris kosten en de belasting ,een bedrag van 11.000 euro ,toen we dat allemaal wisten heft de gestor het nu aan de advocaat overgelaten ,daar zijn we nu mee bezig ,huis weg en geld weg ,DUS HET GEBEURT NOG STEETS ,wij gaan door met procederen en slepen haar voor het gerecht ook al kost het ons weer geld ,maar zij moet gestopt worden met haar praktijken ,een waarschuwing voor iedereen Neem een gestor er bij ,als je wat koopt Spanje is geen Nederland het heeft ons veel spanning en verdriet en onmacht gekost van af December 2014

 5. Misschien moet ik ook maar eens gaan upgraden van ardennen naar spanje en van opblaas naar Paradijsje. Onze oudste zit wel te zeuren om een inbouwzwembad, dus we zijn er wel naar aan het kijken. Weet je toevallig ook vanaf hoe groot (het zwembad) je een vergunning nodig hebt?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)