Pas op voor valkuilen op Tweede Woning Beurzen | Onderweg naar Spanje
Oct 042012
 

Hoewel de beurzen voor Tweede Woningen nog steeds georganiseerd worden, zijn de bezoekersaantallen al enkele jaren bedroevend slecht. Dit gegeven onderstreept mijn stelling, dat dergelijke beurzen inmiddels wel achterhaald zijn. Ook u, als woonconsument, krijgt het steeds drukker en alles moet gepland worden. Waarom zou u op vastgestelde data in uw vrije weekend een beurs voor Tweede Woningen bezoeken als u, anno 2012, via Internet álle gewenste informatie kunt bekijken op het uur en de dag dat het u uitkomt?!

Ik wil helemaal geen afbreuk doen aan het fenomeen ‘beurs’ in het algemeen, want er zijn zeker wel beurzen te bedenken die een doel hebben. Op een autobeurs, bijvoorbeeld, kunt u de nieuwste modellen echt bekijken, voelen en erin gaan zitten. Of de huishoudbeurs, waar de nieuwste producten op huishoudelijk gebied gedemonstreerd worden. Een woningbeurs is echter té abstract en de beleving van het product “de woning” is achter uw computer in uw eigen vertrouwde omgeving exact hetzelfde als op een beurs. Het is niet tastbaar en omdat de informatie via internet meestal uitgebreider is dan u op een beurs krijgt, wordt de Tweede Woningbeurs overbodig.

Vroeger

Uiteraard heb ik in eerdere jaren ook op beurzen gestaan om informatie te verstrekken over Spaans onroerend goed. De tijd was toen echter ook compleet anders. In de jaren ’96 en ’97 had zeker 70% van de beursbezoekers nog geen e-mail en moesten we zelfs vaak uitleggen wat dat was. De daarop volgende beurzen werden steeds meer benut als contactmoment voor mensen die ons al via Internet hadden gevonden en ons, ondanks de gevoerde e-mail correspondentie, ook wel eens in-het-echt wilde spreken. Ook die reden is inmiddels achterhaald, want tegenwoordig kunt u onder andere via Skype of Google rechtstreeks en gratis contact opnemen voor meer informatie in beeld en geluid.

Beurzen zijn gevaarlijk

Natuurlijk gebeuren er op een Tweede Woningbeurs geen ongelukken, maar het kan wel aanleiding zijn tot het nemen van overhaaste en ondoordachte beslissingen waar u later spijt van krijgt…of erger. In de jaren dat ik als standhouder op beurzen voor buitenlands onroerend goed aanwezig ben geweest, heb ik regelmatig met verbazing en ongeloof gezien en gehoord dat bezoekers niet juist geïnformeerd werden. Dat ging, gelukkig, meestal niet eens met opzet, maar kwam in de meeste gevallen door gebrek aan kennis bij de ‘collega’-standhouder. Mensen die vanuit Nederland of België een kantoor in Spanje vertegenwoordigen, maar de omgeving noch de huizen of projecten kennen. Erger nog…de uitzendkrachten die hun mooiste outfit hebben aangetrokken en op de hoogste hakken brochures staan uit te delen. Kortom: als beursbezoeker heeft u geen enkel idee met wie u aan tafel zit en of de verstrekte informatie wel juist is.

Garanties op dit gebied worden (logischerwijs) ook door de organisaties van deze woningbeurzen niet gegeven. Zij doen geen onderzoek naar bedrijven die deel willen nemen aan een beurs. Zolang de standhouders de standhuur betalen, zijn ze van harte welkom. Het risico, dat u met een ‘verkeerde’ partij in gesprek raakt, ligt daarmee geheel bij u, als beursbezoeker.

Digitaal is overzichtelijker

Zoals hierboven uitgelegd hoeft u in eerste instantie helemaal de deur niet uit om de door u gewenste Tweede Woning te vinden. Gewoon gezellig thuis in uw vertrouwde omgeving achter uw computer kunt u alle informatie via Internet bekijken. Op deze manier ziet u zelfs meer dan op een beurs, waar per makelaar slechts een beperkt aantal vierkante meters beschikbaar is voor de presentatie van een kleine selectie van het woningaanbod. Bovendien bepaalt u zélf wanneer het u uitkomt om uw zoektocht te beginnen of voort te zetten. Het Internet is immers 24 uur per dag en 7 dagen in de week ‘geopend’.

Voordelen Internet en Nieuwe Media:

– Transparant; het ‘wie’, ‘wat’, ‘hoe’, ‘waar’ en ‘waarom’ van een aanbieder is eenvoudig te achterhalen
– Via Twitter blijft u bijna ‘live’ op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuws
– Via Facebook en Google+ krijgt u meer achtergrond informatie bij het laatste nieuws
– Beelden op YouTube ondersteunen de foto’s en beschrijving van de geselecteerde woningen
– Snel en gratis vragen stellen via e-mail of toepassingen zoals bijvoorbeeld WhatsApp
– Gratis (beeld)bellen bijvoorbeeld via Skype of Viber
– Etcetera…wat er nu nog niet is, wordt morgen uitgevonden

TIP: Stel vragen

Als u toch besluit om naar de Second Home Beurs, de IMMO of andere Tweede Woning beurzen te gaan, zorg dan dat u achterhaald met wie u in gesprek bent. De aanbieders-check, die ik in een eerder blog al uitgebreid behandeld heb, kunt u ook eenvoudig toepassen op een beurs. Stel vragen en vraag door. Voordat u uw persoonlijke gegevens achterlaat, na de belofte dat u de Nieuwsbrief zult ontvangen, mag u bijvoorbeeld best om enkele voorbeelden van de bewuste Nieuwsbrief vragen. Maak pas concrete afspraken nadat u thuis de website van de desbetreffende aanbieder heeft bekeken, zodat u weet met wie u op pad gaat. Op die manier houdt u de touwtjes zelf in handen en wordt de kans op problemen achteraf een stuk kleiner.

 

 

  5 Responses to “Tweede-woning-beurzen zijn achterhaald”

 1. […] thuisgekomen zijn. Een zeer treurige constatering en het bevestigt helaas (alweer) mijn eerdere blog dat beurzen gevaarlijk zijn. Verkeerde informatie leidt later tot vervelende verrassingen danwel problemen tijdens of na de […]

 2. Ik ben eerlijk gezegd een beetje verbaast over uw standpunt.
  U geeft zelf aan dat een beurs gebruikt wordt als contactmoment.
  Skype kan dit toch onmogelijk vervangen?
  Door het overaanbod op internet is het voor mij zelfs alleen maar belangrijker geworden om een bedrijf persoonlijk te leren kennen.
  Dit kan in Spanje te plekke natuurlijk ook maar zoals u al aangeeft krijgt iedereen het steeds drukker en kan ik onmogelijk alle Costa’s van Spanje langsgaan.
  Op de beurs kun je je als oriënterende koper goed laten informeren over de verschillende regio’s.

  U geeft aan dat men op een beurs niet weet met wie men te maken heeft en dat iedereen zijn product op een beurs mag aanprijzen.
  Dit is op internet toch niet anders?
  In mijn optiek is internet juist minder transparant.
  Iedereen kan voor weinig geld een website in het leven roepen.
  Volgens mij is het voor elke beginner mogelijk om budget vrij te maken om zich op een beurs te presenteren.
  Dit straalt voor mij als consument wel vertrouwen uit.

  • Beste Gerrit,

   Zoals ik in mijn blog al geschreven heb, is er niets mis met een beurs. Zeker als contactmoment interessant, maar hiervoor zijn andere mogelijkheden. Via Skype, bijv., kunt u elke dag (als u dat zou willen) contact hebben voor meer informatie en antwoorden op uw vragen.

   Voordeel van Internet is echter, dat u veel meer informatie kunt achterhalen van zowel het woningaanbod als de aanbieder. Als het goed is (doe de aanbieders-check via de link in bovenstaande tekst) staat alles qua opleiding en achtergrond van de betreffende aanbieder op zijn/haar website.

   Op een beurs bestaat een dergelijke transparantie niet. Ten onrechte gaat de woonconsument er vanuit dat de exposanten aan de voorwaarden voldoen en dat men dus zonder probleem een grote investering aan hen kan toevertrouwen. De beursorganisatie kan u deze garantie echter in het geheel niet geven, daar de standhouders en de deelnemende bedrijven op geen enkele wijze ‘getoetst’ worden. Daarom schrijf ik ook in mijn blog, dat men niet weet met wie men spreekt.

   Kortom: het vertrouwen waar u over schrijft, is veelal niet terecht en helaas heeft men ook bij u zand in de ogen gestrooid. Een commercieel bedrijf als een beursorganisatie heeft geen belang bij transparantie. Bij hen gaat het om betalende exposanten.

   • Beste meneer van Mierlo,

    U blijft zichzelf herhalen.
    Ik als consument heb een andere mening.
    In mijn optiek kan persoonlijk contact niet op tegen welke vorm van communicatie dan ook.
    De aanbieders die ik gesproken heb hebben op al mijn vragen eerlijk en open antwoord gegeven en van verschillende heb ik inmiddels per mail al aanvullende informatie gekregen.

    Uw mening: “Beurzen zijn gevaarlijk” kan ik gewoon weg niet begrijpen.
    U geeft aan door te vragen, goed te kijken met wie de consument is zee zou moeten gaan en dat u transparantie en open en eerlijk advies wil geven.
    Waarom raadt u de consument af om een beurs te bezoeken?
    Dit is toch een extra aanvulling op alle informatie die er al op internet te vinden is?

    De mensen die in de positie zijn een tweede woning te kopen, zijn meestal niet zo naïef als u dat voorspiegelt.
    Met mijn 63 jaar laat ik me niet meer zo snel zand in mijn ogen gooien.

    Ik heb geen zicht op de beursorganisatie en hun selectiebeleid, maar deze zal zeker niet soepeler zijn dan het internet.
    Mij gaat het om de aanbieders die aanwezig zijn.
    En zoals eerder aangegeven ben ik erg te spreken over de kennis, professionaliteit en service van een aantal aanbieders.
    Deze hebben voor mij nu een streepje voor op de aanbieders die zich alleen via internet profileren.

    Met vriendelijke groet,

    Gerrit Citroen.

    • Reden dat ik mezelf herhaal is dat ik blijkbaar niet duidelijk genoeg uitgelegd heb wat ik bedoel. Ik raad namelijk niemand af om een beurs te bezoeken. Ik waarschuw enkel en geef het advies om informatie te achterhalen en zelf na te denken.

     Ik werk sinds 1996 op de Spaanse markt van onroerend goed en kan u uit ervaring verzekeren dat mensen, in welke leeftijd ook, de realiteit uit het oog verliezen op het moment dat zij het door hen gewenste droomhuis gevonden hebben. De begeleidende taak is dan om concrete informatie te verstrekken en de woonconsument vooral met beide benen op de grond te houden en hen op die manier te behoeden voor overhaaste beslissingen. Makelaarsethiek heet dat.

     Door de jaren heen heb ik al heel veel collega’s zien komen en ook weer zien gaan. Ook dat heeft zo zijn redenen en ja, ook deze collega’s stonden ook gewoon op beurzen.

     Als ik u van dienst kan zijn dan hoor ik het wel.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)