Costa de Almería: ontdek het échte Spanje | Onderweg naar Spanje
Mar 192013
 

Dit blog gaat over de Costa de Almería, een door velen nog on-ontdekt stukje Spanje. Een regio, bovendien, waar u het échte Spanje nog kunt herkennen. Waar aardige mensen nog steeds voor elkaar klaarstaan, waar men respect heeft voor de natuur, waar de regionale cultuur in stand wordt gehouden en waar men geniet van het leven.

Als u de voorkeur geeft aan (over)volle stranden in toeristische gebieden, die in de wintermaanden vrijwel verlaten zijn. Als u liever eet bij ‘Friet van Piet’ of ‘Kees Kroket’ dan geniet van de heerlijke lokale gastronomie. Als u graag deel wilt nemen aan activiteiten georganiseerd door Nederlandse of Belgische clubs. Of, als u graag gezellig met veel mensen bij elkaar woont. Dan is de Costa de Almería minder geschikt voor u, zoals u uit onderstaande informatie zult concluderen.

Wilt u echter wél meer te weten komen over een geweldige regio, lees dan vooral verder en kom eens op bezoek…

De Costa de Almería strekt zich uit van het meest noordelijk gelegen San Juan de Los Terreros tot de plaats Adra in het zuiden van deze Costa. De hoofdstad van deze provincie is Almería. Deze Andalusische regio kent praktisch geen winterseizoen, maar met een gemiddelde (zomer/winter en dag/nacht) jaarlijkse temperatuur  van rond de 20 °C lijkt het eerder op een ‘eeuwige lente’.  Dankzij dit zachte klimaat vindt u hier prachtige natuurgebieden zoals het park Cabo de Gata.

Verder zijn er veel dorpen met een interessante geschiedenis, monumentaal erfgoed en een gastvrije bevolking. Ver weg van het massatoerisme zal deze Costa ook voor u een ware vondst blijken waar u heerlijk kunt genieten van de rust en de natuur, terwijl de goede infrastructuur en alle voorzieningen ervoor zorgen dat deze regio zich uitstekend kan meten met alle toeristische oorden.

Natuur en ontspanning

Almería heeft het grootste aanbod aan zon, strand en ontspanning van het land, met lange stranden van fijn zand, die eenvoudig toegankelijk zijn en uitgerust met een breed scala aan faciliteiten. Er zijn tevens maagdelijke natuurgebieden met baaien aan de voet van torenhoge kliffen op de grens van een prachtig natuurlijk landschap. Overlopend in het kalme kristalheldere water van de Middellandse Zee strekken de stranden zich uit langs de kust.

Het beschermde natuurgebied Cabo de Gata is een park van grote ecologische waarde. Het park herbergt de mooiste kustlijnen aan de Middellandse Zee, met haar kliffen en eenzame baaien, uitgestrekte stranden en riffen. Het is de perfecte plaats om te wandelen en te fietsen en te genieten van ruimte en rust. Ook de diverse vissersdorpen, de zoutvlaktes met flamingo’s en de bijzondere stranden van Mónsul en Genoveses zijn zeker een bezoek waard.

‘El desierto de Tabernas’ is de enige woestijn van Europa. Naast de vele kilometers lange wandel- en fietsroutes kunt u een rondrit maken in een 4×4 waarbij u langs beroemde filmsets gevoerd wordt waar in de jaren ’60 diverse western-films werden opgenomen. Enkele themaparken rondom de als decor dienende cowboy-dorpen doen het oude Wilde Westen herleven.

De gips-grotten van Sorbas herbergen geweldige ruimtes en galerijen, die samen een uniek ondergronds complex vormen, dat onder begeleiding van gidsen toegankelijk is. Hier geen geplaveide paden met kunstlicht, maar het ‘echte’ werk: met een helm met licht op uw hoofd al klimmend en kruipend het ondergrondse verkennen. Deze grotten zijn van enorme ecologische waarde, omdat ze een grote variatie aan stalagmieten en stalactieten bevatten.

Sport

Dankzij het zeer gevarieerde landschap, dat binnen enkele kilometers uiteenloopt van wild en bergachtig tot paradijselijk en vlak, biedt de kust van Almería vele mogelijkheden voor sportieve activiteiten.

Zee-liefhebbers kunnen genieten van de onderwaterwereld door te snorkelen of te duiken in de vele baaien met kristalhelder water, waterskien, wind- en kitesurfen of een boottocht maken op de Middellandse Zee. Voor hen die de voorkeur geven aan de bergen, biedt dit gebied vele wandelroutes en mountainbike / fietspaden.

Gastronomie

In de Costa de Almería is het vooral in de zomer gebruikelijk niet in restaurants maar in de bekende tapasbars te eten. Naast tapas heeft men hier een uitgebreid aanbod aan diverse gerechten met vis, schelp- en schaaldieren en verkwikkende voorgerechten zoals vissoep, gazpacho of witte knoflooksoep. Als nagerecht staat het hele jaar door vers fruit op het menu en zoete Arabische lekkernijen.

Uitgaansgelegenheden

Het zonnige klimaat nodigt u uit om overdag heerlijk neer te strijken op een terrasje om te genieten van een verkoelend drankje. Ook de strandtentjes, de zogenaamde Chiringuitos, worden altijd goed bezocht en nodigen u uit om met uw voeten in het zand en het rustgevende gekabbel van de zee weg te dromen onder de Spaanse zon. Bovendien kunt u elke dag van de week wel ergens een openluchtmarkt bezoeken waar u uren kunt rondlopen op zoek naar een leuk ‘koopje’. In de gezellige kustplaatsen vindt men het bruisende avondleven en de zeepromenades  gevuld met winkels, restaurants en, voor de liefhebbers van het nachtleven, bars en discotheken.

Zoals u ziet, heeft de Costa de Almería voor elk wat wils…

 

 

Ruimte om te leven

De reden waarom de Costa de Almería bij veel mensen nog vrij onbekend is, ligt in het feit, dat er tot 1992 geen snelweg lag die dit gebied in het oosten van Andalusië ontsloot. Als mensen voor die tijd naar Spanje gingen, dan landden ze in Alicante voor een bezoek aan de Costa Blanca of vlogen naar Málaga aan de Costa del Sol.

Inmiddels is men al enkele jaren bezig met een inhaalslag, ondersteund door de Junta de Andalucía. De infrastructuur is volledig aangelegd en de relatief jonge bebouwing dient aan hoge eisen en strikte regelgeving te voldoen. Hierop wordt streng gecontroleerd om te voorkomen dat alles wordt volgebouwd en de natuur, waar dit gebied om bekend staat, verloren gaat.

Voordelen van de Costa de Almería:

   • meeste zonuren van Spanje; perfect klimaat voor overwintering
   • minste neerslag van Spanje, maar door hoge grondwaterstand tóch vruchtbaar
   • langgerekte, brede zandstranden
   • ongerepte en beschermde natuurgebieden
   • perfecte infrastructuur; geen lange files naar de stranden
   • vliegveld van Almería goed bereikbaar vanuit Nederland, België en Duitsland
   • géén hoogbouw waarbij de horizon ‘vervuild’ wordt door torenflats
   • lage bebouwingsgraad per m², kortom: veel ruimte tussen de woningen
   • aantrekkelijke prijzen van onroerend goed

Bereikbaarheid

U kunt de Costa de Almería rechtstreeks per vliegtuig vanuit heel Europa bereiken via het vliegveld van Almería.
Vanuit Nederland vanaf Amsterdam op maandag met Transavia
Vanuit België vanaf Charleroi op woensdag en donderdag met Ryanair
Vanuit België vanaf Zaventem op donderdag en zondag met Jet Air Fly
Vanuit Duitsland vanaf Düsseldorf (Weeze) op donderdag en zondag met Ryanair

Tevens zijn er uitstekende (inter)regionale busverbindingen die u zelfs vanaf de vliegvelden van Alicante, San Javier (Murcia) of Granada naar de provincie Almería vervoeren. Bovendien wordt er hard gewerkt aan de voltooiing van het traject van de hogesnelheidslijn (AVE) tussen Murcia en Almería, waarbij een station gebouwd wordt in Vera.

  2 Responses to “Costa de Almería…ruimte, natuur en cultuur”

 1. […] u na het zien van deze video meer wilt weten, dan verwijs ik u graag naar een eerder blog over de Costa de Almería, waarin ik meer uitleg geef over de voorzieningen, het dagelijkse leven en de kenmerken van dit […]

 2. […] klanten zochten een huis in de omgeving van Vera / Mojácar aan de Costa de Almería. Eén van de twee stellen, die we op het terras ontmoetten, woont al zo’n 18 jaar in de […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)