Diefstal van spaartegoeden door de EU | Onderweg naar Spanje
Mar 172013
 

Om te beginnen ben ik niet contra Europa, hoewel ik ook niet voorop loop in de pro-demonstraties. Ik denk dat alles zijn voor- en nadelen heeft, maar wat de EU nu heeft bedacht kan echt niet! Nadat enkele lidstaten door de EU financiële hulp hebben gekregen om hun banken op orde te brengen en niet failliet te gaan, klopte ook Cyprus in Brussel aan voor geldelijke noodsteun. Er volgde druk beraad en men was er al snel uit, dat de EU deze relatief kleine economie niet zomaar kon laten vallen omdat het eiland te ver vervlochten zou zijn in de handelslijnen van andere lidstaten. Er zou een injectie gedaan moeten worden van een slordige 10 miljard euro, maar de Nederlandse minister Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, haalde nog een extra verrassing uit zijn hoge hoed: Spaarders in Cyprus moeten meebetalen.

De ingeving komt voort uit het feit, dat er veel Russische spaarders hun geld hebben gestald op bankrekeningen in Cyprus. Omdat men bij de EU vermoedt dat het grootste gedeelte van dit kapitaal afkomstig is van niet geheel legale praktijken en het in Cyprus op een rekening is gezet om het op die manier wit te wassen, vindt de EU dat deze ‘boeven’ mee moeten betalen aan de redding van het EU-land. Hoewel het natuurlijk moeilijk of niet te achterhalen is of het vermoeden van de EU gegrond is, moeten nu niet alleen de Russische spaarders bloeden, maar ook alle andere inwoners van Cyprus, die het toch al niet zo breed hebben, mede door de Eurocrisis.

 

Diefstal

Minister Dijsselbloem heeft aan de Europese noodhulp de conditie verbonden dat de rekeninghouders in Cyprus een percentage van hun spaartegoeden moeten inleveren aan hun overheid om op die manier bij te dragen aan de redding van hun land. Het gaat hierbij niet zomaar over kleine bedragen. Als er meer dan € 100.000 op de rekening staat, wordt daarvan 9,9% afgepakt en tot € 100.000 wordt de rekeninghouder voor 6,75% bestolen.

Direct na dit Europese besluit, volgde er in Cyprus een run op de banken om te trachten te redden wat er nog te redden viel en zoveel mogelijk geld van de rekeningen te halen. Dit bleek echter tevergeefs, daar de pinautomaten al snel leeg waren, niet meer aangevuld werden en de mogelijkheid om te internet-bankieren was afgesloten. De overheid van Cyprus wordt nu door de EU gedwongen om de wet aan te passen, zodat aan de gestelde voorwaarde voldaan kan worden en het geld van de spaarders kan worden geïnd.

Domino

Natuurlijk zijn er veel kritische geluiden te horen over deze ongehoorde maatregel van de EU. Het is dan ook niet voor te stellen dat uw spaargeld op uw rekening bij uw Europese bank niet veilig zou zijn. Nu deze maatregel eenmaal is genomen, is de weg vrij gemaakt om dit vaker toe te passen en dat brengt me direct op de kortzichtige manier van denken van Dijsselbloem en zijn collega’s.

Wat zullen de gevolgen zijn als de burgers van andere noodlijdende Europese landen hun geld van hun spaarrekeningen halen? Dit zal een gigantisch domino-effect teweeg brengen. Geld wordt dan namelijk massaal uit de economie onttrokken en dat geld is nu net zo hard nodig om diezelfde economie weer op gang te brengen. Gevolg is, dat er nog meer noodsteun moet worden uitgedeeld aan Europese lidstaten en daarmee zijn we weer terug bij het begin van dit blog of het wel zo slim is om Cyprus op deze manier te redden…

Investeren

Blijkbaar is uw geld in een oude sok of onder een matras veiliger dan op de bank. In elk geval is het niet interessant genoeg om voor de schamele rente die banken betalen het risico te lopen, dat u uw geld kwijt raakt op een spaarrekening. Dan is een goede belegging wellicht nog de beste optie, maar omdat de beurzen ook nog steeds niet heel veel zekerheid bieden, is het raadzaam om andere opties te bekijken.

Wat denkt u bijvoorbeeld van de aanschaf van onroerend goed. Een investering in stenen is nooit verkeerd. Hoewel de waarde van onroerend goed kan schommelen, kunt u ondertussen rendement maken met verhuur of als u liever niet verhuurt, bent u in elk geval in staat om volop te genieten van uw vermogen zonder het risico te lopen, dat de overheid of de EU het van u steelt.  Bovendien zijn de prijzen van Spaanse woningen nu wel erg aantrekkelijk. Door de waardedaling koopt u nu een vrijstaande villa voor een prijs waar u vóór de crisis een appartement voor kocht. Oftewel: meer huis voor uw geld en minder gevaar voor ‘graaiers’.

 

 

  7 Responses to “Stel uw geld veilig voordat Europa het afpakt”

 1. De maatregel is ondertussen zodanig bijgesteld dat de kleine spaarders worden vrijgesteld van de heffing. Deze maatregelen hadden overigens de instemming van de Cypriotische regering. Logisch, want Cyprus is niet in staat welke spaarder dan ook te helpen, omdat het deze bedragen niet kan opbrengen. Het depositogarantiestelsel is een garantie van de nationale overheid en niet van Brussel !!!

  Dat de grote spaarders meebetalen lijkt me niet meer dan normaal. De al of niet bonafide belegger die bewust de hoogste rente kiest weet ook dat daar een risico aan verbonden is. Zeker na de perikelen in IJsland. Grote beleggers zijn gewend aan grote risico´s en het kan een keer fout lopen, toch?

  Stel je hebt € 100.000 in 2008 geparkeerd op zo´n toch wel dubieze bank in Cyprus i.p.v. op een respctabele bank op het vaste land van Europa, dan heb je in de afgelopen 5 jaar al snel ruim € 15.000 meer rente ontvangen dan elders in Europa.

  • Het depositogarantiestelsel wordt door iedereen anders en in zijn/haar voordeel uitgelegd. Dijsselbloem heeft echter bevestigd, dat dit een Europese afspraak is, dus daar zou dan niet aan getornd moeten kunnen worden. Inmiddels (blog is van 17 maart) is dit inderdaad bijgesteld, maar dan nog blijft het een vorm van diefstal…

   Ten onrechte stelt u beleggers en spaarders gelijk. Een belegger is gewend om risico’s te nemen en calculeert deze risico’s ook in als hij/zij een belegging aangaat. Een spaarder echter gaat ervan uit en vertrouwd erop, dat zijn/haar spaarcenten veilig zijn bij een bank. Die garantie is echter niet meer zeker.

   Stelt u zich eens voor wat er in Nederland gebeurd zou zijn als de ABN-AMRO niet door de staat, maar door de grote spaarders overeind gehouden zou zijn… Het land zou te klein zijn.

   • Iemand die meer dan € 100.000 op een spaarrekening zet bij een bank in Cyprus is in mijn ogen geen gewone spaarder meer, maar een belegger die in deze barre tijden een “redelijk” rendement zoekt voor zijn belegging. Komt de belegger dan ook nog uit Rusland dan wisselt hij tegelijkertijd zijn inflatoire Roebels in tegen stevige Euros en dan is het rendement ineens nog meer aantrekkelijk geworden.

    Bovendien is het niet Brussel maar regering van Cyprus die de maatregel neemt en er het financiele voordeel van heeft. Zonder de steun van Brussel zouden niet alleen een paar banken op Cyprus omvallen, maar heel Cyprus in een zwart gat verdwijnen.

    Overigens heeft Dijsselbloem ook de spaarder/belegger bij SNS Reaal laten meebetalen.

 2. Alleen al het feit dat er met de vinger gewezen wordt naar de Russische Praktijken zoals ze genoemd worden zal heel Europa duur komen te staan.

  Wat Claus al schrijft, het feit dat het op een rekening staat betekent dat het geregistreerd geld is, dus niets zwarts (meer) aan, het feit dat de russen banken hebben opgezet en vandaaruit financieren betekent ook dat ze een belang hebben.

  En geloof mij, Rusland zal net zo min zijn geld laten afpakken als de Amerikanen, en dit zal veel grotere en langere consequenties hebben dan wij denken, Gas uit Rusland zal duur worden, export naar Rusland zal duurder worden of stilvallen, investeringen en participaties kunnen we vergeten.

  Niet voor niets heeft Poetin vandaag een crisis kabinet bij elkaar geroepen, heeft Medvedev een eerste waarschuwende boodschap naar buiten gebracht.
  Meest idiote eerste zet op een internationaal schaakbord gezet door Mr Euro onze minister van Financieel Wanbeleid, Nederland zal het nog lang berouwen..

  Maar het ergste is, ALWEER, dat de schuldigen de dans ontspringen, de veroorzakers hebben nu meegewerkt aan het ondermijnen van de Zekerheden die heilige huisjes waren, maw, wij zijn vogelvrij verklaard, als schapen naar de slachtbank. Wat de Russen al lang weten, Socialisme werkt niet, en wij leren niet van de historie en fouten van anderen.

  Het zal zeker een Domino effect teweeg brengen, want als mensen gaan beseffen dat al het geld dat nu als hulp naar anderen vloeit gewoon weg is, nooit meer terugkomt, wat ga je dan doen?
  Er is nu al een uitstroom bij banken, ook in Nederland vandaag, en het zal nog harder gaan, want voor de een is ‘slechts’ € 1000,00 om te verliezen veel zwaarder dan voor een ander € 100.000,00

 3. Dat het beter is te investeren in bijvoorbeeld onroerend goed dan je geld op de bank te laten staan, daar ben ik het van harte mee eens.

  Maar wat ik niet snap, is dat het je beter lijkt om opnieuw de rest van Europa (wij dus) op te laten draaien voor weer een land dat zijn zaken niet op orde heeft, dan om die zelfde burgers mee te laten betalen aan de redding van hun land.

  In Nederland betalen wij toch ook mee aan de redding van onze banken? Natuurlijk kun je ‘kleine spaarders’ hier sparen. Maar het is toch niet te verkroppen dat wij moeten opdraaien voor het zwarte geld van Russische maffia? Of zie ik dat verkeerd?

  Daarbij is het geen automatisme dat dit mechanisme opnieuw wordt toegepast in andere EU-landen. Die zitten namelijk in een heel andere situatie.

  Met vriendelijke groet,

  Ralph Mens

  • Beste Ralph,

   Ik schrijf niet, dat het mij een goed idee lijkt om de rest van Europa op te laten draaien voor de redding van alweer een ander land. Persoonlijk denk ik, dat de gevolgen van het reddingsplan zoals het nu voorgesteld is, veel groter en duurder zullen zijn dan dat Europa Cyprus niet zou redden. Natuurlijk zijn er economische belangen van andere landen verbonden aan het failliet laten gaan van deze relatief kleine economie, maar wat gaat er in de rest van de EU gebeuren nu ‘ons’ spaargeld vogelvrij is verklaard? Dit bedoel ik met het domino-effect bij andere spaarders/rekeninghouders.

   Waar ik iets voorzichtiger mee ben is de uitspraak over het ‘zwarte geld van de Russische maffia’. Als het geld namelijk op de bankrekening staat, is het niet zwart meer en…wie kan er ooit bewijzen dat dat geld van die Russische rekeninghouder afkomstig is van maffie-praktijken. Dijsselbloem en kornuiten denkt daar wel heel makkelijk over, maar een onderzoek naar de afkomst van het Russische geld is nooit gedaan.

   Gelukkig is het (nog) geen automatisme dat rekeninghouders hun eigen land verplicht moeten steunen door hun rekening gedeeltelijk te blokkeren. Ondertussen is er echter wel een precedent geschapen en staat de deur open om dit plan ook op andere probleemlanden toe te passen. Hoe zit het met de garantie dat spaargeld tot € 100.000,- gedekt is?

   Ik denk dat de EU er met dit plan een nóg groter Europrobleem bij heeft gekregen. Het vertrouwen is op deze manier namelijk helemaal weg, want ze kunnen blijkbaar doen wat ze willen daar in Brussel. Vertrouwen is de basis van elke economie en dat is nu nét waar het aan ontbreekt.

   Claus

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)