Privacy verkopers Spaanse woning in gevaar door Google Maps | Onderweg naar Spanje
Oct 142013
 

De techniek staat voor niets en het helpt u om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de beschikbare Spaanse woningen. Foto’s, video en een uitgebreide omschrijving worden via Google Maps aangevuld met de exacte locatie van de betreffende woning. Op die manier krijgt u een goed beeld van de ligging en bijvoorbeeld de afstand tot het strand. U kunt zelfs uw eigen adres opgeven, zodat u via een routebeschrijving kunt zien hoe lang u erover doet om bij die woning te komen. Het blijkt echter, dat er op grote schaal misbruik wordt gemaakt van de informatie die via Google Maps verkregen wordt.

google-mapsDe informatie op onze website, en op die van onze collega’s, is bedoeld om u een overzicht te geven van het beschikbare woningaanbod. We willen u een volledig beeld geven, zodat u een goed idee heeft van wat u kunt verwachten als u naar Spanje komt om de gewenste woning(en) ter plaatse te bekijken. Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, dat de coördinaten van Google Maps gebruikt worden om via uw navigatiesysteem de desbetreffende woning op eigen gelegenheid te bezoeken.

Privacy

Bij de ontwikkeling van onze nieuwe website hebben we rekening gehouden met de aanhoudende vraag om de Google-coördinaten van de woningen. Telkens werd hierom gevraagd, zodat men op Internet kon kijken waar de woning ligt. Een perfecte tool, zo dacht ik, om deze technologie direct op te nemen bij de informatie van elke woning op de website. Zodoende kunt u nu via de optie ‘Kaart’ bij de beschrijving van elke woning exact zien waar en hoe het huis of het appartement gelegen is.

Nu ik van klanten regelmatig te horen krijg, dat men mensen rondom het huis ziet lopen en zelfs in de tuin aantreft, weet ik niet of deze privacy schending opweegt tegen de informatieverstrekking. De verkoper van een Spaanse woning schakelt, net als in Nederland en België, een makelaar in om zijn/haar huis te verkopen. Het idee van de verkoper hierbij is, dat de makelaar alles rondom de verkoop regelt; informatie verstrekt, bezichtigingen begeleidt en het gehele verkoopproces in goede banen leidt. Een verkoper wil zich niet bezighouden met deze zaken en al helemaal niet lastig gevallen worden door onaangekondigd bezoek van vreemden. Juist dáárvoor heeft hij/zij een makelaar ingeschakeld.

Poll

Via onderstaande poll tracht ik via 3 vragen een beeld te krijgen van het gebruik van de ‘Kaart-optie’ op onze website. Vervolgens kan ik, samen met mijn verkopende opdrachtgevers, bepalen of deze tool uit privacy-overwegingen al dan niet verwijderd danwel op een andere manier ingezet dient te worden.

Kortom: uw reactie telt…
Bij voorbaat dank voor uw medewerking!

Gebruikt u de 'Kaart-optie' op de NICLA website?

Loading ... Loading ...

Gebruikt u de Google-coördinaten om de woning op eigen gelegenheid te bezoeken?

Bekijk de Uitslag

Loading ... Loading ...

De 'Kaart-optie' kan om privacy-redenen van de NICLA website verwijderd worden

Bekijk de Uitslag

Loading ... Loading ...

 

 

  2 Responses to “Misbruik Google Maps door zoekers Spaanse woning”

 1. Ik zou het erg jammer vinden als de map verwijzing zou verdwijnen. Wij zijn al even op zoek naar een huis in Spanje en hebben al een paar keer een beslissing gebaseerd de kaarten van Google Maps.
  Ik vind het echter onbegrijpelijk dat mensen op eigen houtje op bezoek gaan en ik denk dat het ook zinvol zou zijn “luid en duidelijk” op de website te vermelden dat dat niet de bedoeling is. Dat zal echter sommige mensen toch niet tegenhouden. Mij lijkt het daarom handiger als deze maps info alleen verstuurd word op aanvraag van geïnteresseerden, dan is de drempel toch een stuk hoger en U hebt een beetje zicht op wie en hoe. Betekent echter waarschijnlijk wel meer werk. Andere mogelijkheid is om de info alleen beschikbaar te maken als een geïnteresseerde zich met naam, adres en email heeft ingeschreven, dan kan het eventueel wel automatisch gebeuren hoewel daar natuurlijk ook wel weer omwegen te bedenken zijn zoals fake adressen, hiervoor zou misschien in het geval van Nederlandse adressen wel weer een postcode check o.i.d. zijn in te bouwen.
  Hoe dan ook ik wens U wijsheid in het vinden van evenwicht tussen de privacy van Uw klanten en de commerciële invalshoek.

  Met vriendelijke groet,
  Rob van Amerongen

  • Bedankt voor uw reactie, Rob.

   Met u zijn er gelukkig velen die wél begrijpen wat het doel van de ‘Kaart-optie’ op de website is en hoe het gebruikt zou moeten worden. Zoals met alles moeten de goeden onder de kwaden lijden en u zult begrijpen dat het juist daardoor een moeilijke beslissing is om te bepalen hoe hiermee om te gaan.

   Ik ben er een voorstander van om zoveel mogelijk informatie te verstrekken en alles open en eerlijk inzichtelijk te maken, maar als dit ten kosten gaat de privacy van de verkopers dan kán dat blijkbaar niet. Erg jammer en zeer vreemd ook dat er op deze manier misbruik wordt gemaakt van de geboden middelen.

   Als geheime diensten over de hele wereld gegevens verzamelen, komt iedereen in opstand. Terwijl het door sommigen blijkbaar wel ‘normaal’ gevonden wordt om zonder enige terughoudendheid bij verkopers de tuin in te lopen onder het mom van “je wilt toch verkopen”. Natuurlijk is dit op veel kleinere schaal, maar het blijft schending van privacy.

   Wellicht dat een oproep op de website helpt en inderdaad voldoende blijkt…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)