Aankoop Spaanse woning: eerst onderzoeken en dan pas betalen | Onderweg naar Spanje
Jan 052014
 

Vorige week kreeg ik een telefoontje van een bezorgde vader wiens dochter een aanbetaling had gedaan voor de aankoop van een appartement aan de Costa del Sol. Nu was er lichte paniek uitgebroken, want er zou een notariële overdracht plaats gaan vinden, zonder dat er onderzoek was uitgevoerd om te zien of alle noodzakelijke documenten wel in orde waren. Een praktijkvoorbeeld van hoe het niet moet. Lees verder en doe het beter…

Onderzoek-Spaanse-woningMet vader sprak ik af, dat zijn dochter de volgende dag zelf zou bellen om het hele verhaal van begin tot einde uit de doeken te doen. Hij wist er zelf ook niet het fijne van, maar omdat zijn dochter en schoonzoon zo in paniek waren over de gang van zaken, was hij op internet gaan zoeken en kwam op onze website uit. Daar vond hij informatie, die hij nog niet eerder had gelezen, dus zodoende belde hij me op in de hoop dat ik iets voor de familie kon betekenen.

Mosterd na de maaltijd

De volgende ochtend belde de dochter en werd het verhaal verteld. Eind november waren zij aan de Costa del Sol geweest en hadden daar met een Spaanse makelaar een Engelstalige rondleiding gehad en woningen bekeken. Ze waren ‘gevallen’ voor een appartement dat zeer aantrekkelijk geprijsd was en voor ze het wisten, hadden ze een reserveringscontract getekend en een aanbetaling van € 3.000 gedaan. Binnen 10 dagen, zo stond in het contract, dienden ze nog eens € 3.000 te betalen, waarna de rest op 2 januari bij de notaris zou worden betaald tijdens de ondertekening van de escritura.

Nu hadden ze via onze website en het blog gelezen, dat er een advocaat ingeschakeld dient te worden. Ik heb haar uitgelegd, dat dit niet verplicht is, maar zeer zeker aan te raden. Deze advocaat kan namelijk alle documenten checken om zo te bepalen of de woning legaal is en in de juiste administraties staat ingeschreven. Deze controle wordt normaal gesproken echter altijd uitgevoerd tussen de reservering en de onderhandse koopovereenkomst. Als namelijk blijkt, dat er iets niet in orde zou zijn of zou ontbreken, dan kan dit wellicht ‘rechtgebreid’ worden ofwel kan de reservering ontbonden worden, waarbij de betaalde reserveringskosten worden terugbetaald. Nu ook de tweede aanbetaling al was gedaan, zag het er naar uit, dat dit een gepasseerd station was en dat zij de aanbetaling zouden verliezen als zij de overeenkomst ontbonden. De kopers hadden dus eigenlijk beter hun huiswerk moeten doen en zich vooraf in moeten lezen in plaats van eerst te tekenen en te betalen. Een typisch geval van ‘mosterd na de maaltijd’.

Noodhulp

Wat zou ik voor hen kunnen doen…?! Eigenlijk heel weinig, daar er maar twee mogelijkheden over bleven, 1) de overeenkomst ontbinden en het verlies van € 6.000 op de koop toenemen 2) de escritura ondertekenen en er maar op vertrouwen, dat alles in orde is zoals de makelaar diverse keren bevestigd had. Of…er schoot me nog iets te binnen: tijdrekken.

Hoewel ik in geen enkel opzicht betrokken was bij de aan- of verkoop van dit appartement en zelfs de kopers noch de verkopende makelaar kende, heb ik de betreffende makelaar gebeld en de bezorgdheid van de kopers uitgelegd. Al snel bleek de communicatie tussen de makelaar en de koper het grootste struikelblok te zijn. De koper sprak geen Spaans en de makelaar zeer gebrekkig Engels. Nadat de makelaar het verhaal nogmaals in het Spaans van hun kant had uitgelegd, bleek, dat er een compleet dossier van het betreffende appartement was aangelegd met daarin alle noodzakelijke documenten. Er was met de koper zelfs afgesproken, dat dit hele dossier ter controle overhandigd zou worden aan elke willekeurige advocaat die de koper maar uit zou kiezen. Omdat ook de makelaar de situatie zeer vervelend vond, kon ik afspreken om de ondertekening van de escritura een dag uit te stellen, zodat een advocaat toch nog even de documenten door zou kunnen nemen.

Advocaat

Vanwege de feestdagen, was het natuurlijk niet zo eenvoudig om een advocatenkantoor te vinden dat open was. Dat had de koper inmiddels ook al wel ondervonden, maar na even wat rondbellen, kreeg ik toch een Nederlandstalige advocaat te pakken. Ik heb vervolgens de koper teruggebeld en het nummer van de advocaat doorgegeven. Zij zouden op 2 januari het gehele dossier doornemen, zodat op 3 januari de escritura getekend zou kunnen worden bij de notaris.

Eind goed al goed…?

De makelaar belde me ‘s middags nog terug om me te bedanken voor de interventie. Ze waren blij dat de procedure nu duidelijk aan de koper was uitgelegd en dat zij meer gerustgesteld waren nu zij enigszins begeleid zouden worden door een advocaat die hun taal spreekt. Van de kopers heb ik tot op heden nooit meer iets vernomen, dus ik ga ervan uit dat het allemaal op z’n pootjes terecht is gekomen.

Voorbereiding!

Nogmaals: zoals hierboven beschreven moet het dus NIET! Zorg voor een goede voorbereiding, weet hoe de procedures lopen en wat erbij komt kijken om een Spaanse woning aan te kopen. Teken niets voordat er een onderzoek is uitgevoerd naar de benodigde documenten en, mijn advies, schakel een advocaat in om u te laten vertegenwoordigen.

Als u naar Spanje gaat voor bezichtigingen, streef dan naar een duidelijke communicatie. Indien u, vanwege de taal, niet begrijpt wat er uitgelegd wordt, zoek dan hulp in de vorm van een tolk of een aankopend makelaar die u wél verstaat. Het is natuurlijk veel te gemakkelijk om er maar vanuit te gaan, dat er altijd wel iemand te vinden is die wel even gratis voor u de hete kolen uit het vuur kan halen om te voorkomen, dat u grote sommen geld verliest.

U kunt al veel problemen en onduidelijkheden voorkomen door even wat tijd te investeren in het lezen van mijn E-book. Hierin wordt het gehele proces van de aankoop van een Spaanse woning stap-voor-stap beschreven, zodat u met de juiste bagage naar Spanje afreist. U kunt dit boek geheel kosteloos downloaden, dus makkelijker en goedkoper kan ik het u niet maken.

  4 Responses to “Geen aanbetaling op Spaanse woning zonder onderzoek”

 1. Echt te gek voor woorden. Ze weten je wel te vinden voor de rommel maar een bedankje komt in hun woordenboek niet voor. Het is toch wel een hele dienst geweest als je het mij vraagt.
  Schandalig dat je zo iemand wil gebruiken.
  Je bent veel te goed voor deze wereld. Je zit niet in ons gebied anders was je zeker onze makelaar. We lezen altijd je post geweldig zo jullie dit schrijven.

  • Hola Kyra,

   Bedankt voor je reactie en goed om te lezen, dat er gelukkig nog steeds mensen zijn, die wél begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Leuk dat je zo enthousiast bent over het blog.

   Blijf het volgen, want er is nog genoeg te schrijven.

 2. Hallo Claus mooi voorbeeld. Maar waar ligt de grens tussen jouw service en betaalde service? Ik kan me ook voorstellen dat je aangeeft je in deze zaak te willen verdiepen, er tijd in te stoppen, maar dan wel een redelijke kostenvergoeding in rekening te brengen. Zonder zelfs een dank je wel van de kopers gaat dit wel heel erg ver, hgr Ruurd

  • Bedankt voor je reactie.

   Ja, Ruurd, je hebt helemaal gelijk.
   Ik doe mijn best om er telkens weer op te hameren dat men zich goed moet voorbereiden op de aankoop van een Spaanse woning en het proces tot aan de daadwerkelijke aankoop. Als het niet duidelijk is, schakel dan iemand in die je kan begeleiden…

   Telkens komt het weer op hetzelfde neer en werken mensen zich in de nesten omdat ze zich niet hebben voorbereid. In het vervolg zal ik inderdaad mijn tijd gaan doorberekenen, want ik kan natuurlijk niet blijven waarschuwen. Bovendien is de begeleiding bij aankoop meestal gratis, dus mij lijkt het een kleine moeite om vooraf even contact op te nemen om problemen achteraf te voorkomen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)