Realistische zaken rondom uw Spaanse woning | Onderweg naar Spanje
Feb 172014
 

Veel mensen dromen ervan om in Spanje te wonen of er in elk geval een groot deel van het jaar te verblijven. Ze halen zich daarbij allerlei mooie plaatjes voor de geest, maar verliezen daarbij de realiteit een beetje uit het oog. Tijdens de bezichtigingen hier ter plaatsen merk ik, dat ze hun ideaal-beeld reeds bij moeten stellen, want eigenlijk hadden ze in gedachten hun huidige woonsituatie in Nederland of België gewoon willen verplaatsen. Dit blog gaat over de verschillen op het gebied van wonen en leven in Spanje ten opzichte van Nederland of België. Zaken die men zich vaak niet realiseert, maar waar u  wel op voorbereid dient te zijn.

leven in spanjeDe verwarring begint al met de grootte van het land. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar Spanje is, met een oppervlakte van 505.992 km², ruim 13,5 keer groter dan Nederland (37.354 km²) en maar liefst ruim 16,5 keer groter dan België (30.528 km²). Dat is dan ook direct de reden waarom afstanden tussen de diverse steden zo enorm groot lijken, terwijl het allemaal zeer relatief is en men er zeer snel aan went. Neem nu bijvoorbeeld de makelaardij. In Nederland werkte ik als makelaar in een straal van zo’n 20 km van kantoor. Als een Nederlandse makelaar 30 minuten moet rijden voor een bezichtiging dan is dat al erg ver. Hier in Spanje ligt mijn werkgebied in een straal van ongeveer 200 km rondom het kantoor in Vera.

Praktijkvoorbeelden

Dan het woningaanbod en de op- en aanmerkingen die veelvuldig terugkomen tijdens bezichtigingen. Ik noteer ze hieronder in willekeurige volgorde, zodat u voor uzelf kunt bepalen wat voor u het belangrijkst is. Uiteraard heb ik er de uitleg bij gezet die ik ook altijd geef als mensen ter plaatse zijn. Als u er even over nadenkt, zult u al snel tot de conclusie komen, dat het allemaal wel erg logisch is. U moet u er alleen even op instellen.

– Wonen op loopafstand van het strand
Als u naar het strand gaat, is het warm weer. Ziet u uzelf al lopen met koelbox, strandstoelen, parasol, etc.? In de praktijk zult u de auto nemen en deze aan het strand parkeren.

De grondprijs dichter aan het strand is hoger (locatie, locatie, locatie). Vandaar dat er dicht aan het strand vaak appartementencomplexen gebouwd worden, waarbij men de grondprijs over meerdere verdiepingen (en woningen) kan verdelen.

Aan het strand is het, vooral in de zomermaanden, altijd druk. Tijdens uw zomervakantie zit u zodoende altijd tussen de rumoerige toeristen, er is geen ontsnappen aan. Als u iets verder van het strand woont, kunt u rustig wonen en de drukte opzoeken als het ú uitkomt, zonder hiertoe gedwongen te worden.

– Wonen op wandel- of fietsafstand van winkels
Zoals hierboven al aangegeven, is Spanje veel groter dan Nederland of België. De afstanden zijn dus ook groter, waardoor u soms iets verder moet rijden naar de winkels. 5 of 10 minuten met de auto is meestal een gemiddelde afstand tot alle voorzieningen en als u eenmaal in de auto zit, maakt het natuurlijk niets meer uit of u nu 5 of 8 minuten moet rijden.

Spanje is een mooi land om te fietsen…als hobby. Er is vrijwel niets vlak, dus stelt u uzelf eens voor dat u met 30 graden heuvelop van de winkel naar huis moet fietsen met zware tassen aan het stuur. Daarom zijn er bij de supermarkten altijd zo veel parkeerplaatsen.

– Veel woonruimte om te leven
Spaanse woningen worden meestal kleiner gebouwd dan dat u vanuit Nederland of België gewend bent. Hier in Spanje leeft u gemiddeld 8 maanden per jaar buiten en tijdens de 4 koudere maanden brengt u ook nog eens de meeste tijd buiten door. Het is daarom veel belangrijker om bijvoorbeeld een groot overdekt terras te hebben, zodat u ook in de schaduw van het heerlijke klimaat kunt genieten.

Vanwege de warmte dienen de ruimtes in huis gekoeld te worden om aangenaam te wonen of prettig te kunnen slapen. Of er nu gekoeld wordt via airco, ventilatoren of natuurlijke trek is niet zo heel belangrijk. Feit is echter, dat kleinere ruimtes sneller gekoeld kunnen worden en dus met minder energie dan grotere woonruimtes.

– Fraai aangelegde tuinen
Een mooi, maar zeer kostbaar plaatje. Iedereen woont graag in een groene omgeving, maar in de meeste gebieden in Spanje is dat vrijwel onbegonnen werk. Als stelregel kunt u ervan uitgaan, dat waar het groen is, het veel regent en dat is nu net niet waarvoor u naar Spanje komt.

U kunt uw tuin prachtig aanleggen, maar hiervoor dient u gebruik te maken van inheemse bomen en planten. Deze kunnen tegen de felle zon en hebben meestal aan minder water voldoende. Gras is zeer moeilijk. Er zijn bepaalde dikke grassoorten die tegen de droogte kunnen, maar meestal zorgt de onbeschutte ligging van het gazon ervoor, dat de verdamping dermate groot is, dat er niet tegen te sproeien valt.

Alles is relatief

Zo ziet u maar weer, dat er voor alles een reden te bedenken is. Als u de argumenten omkeert, komt u in veel gevallen bij de reden waarom u overweegt om een Spaanse woning te kopen; rust, zon, buiten leven, minder neerslag, lagere kosten, etc. De kunst is om te relativeren zónder daarbij uw droom uit het oog te verliezen.

(Aanvullingen zijn uiteraard welkom in uw reactie hieronder…)

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)