Ergernissen van een makelaar | Onderweg naar Spanje
May 052014
 

In alle beroepen komt men situaties tegen waarbij er even tot 10 geteld moet worden. Een hapering in de computer, een tragere internetverbinding of een levering die niet goed aangekomen is. Als makelaar werk ik hoofdzakelijk met mensen. Elke dag andere gezichten met eigen karakters en hun individuele achtergronden. Hoewel dat aspect het vak juist heel leuk, afwisselend en leerzaam maakt, zijn er bepaalde omstandigheden die tot grote ergernis kunnen leiden. Want: “Klant is Koning”, maar…

Ergernissen van een makelaarAls mensen op zoek zijn naar een Spaanse woning brengt men geruime tijd door op het internet en eventueel op beurzen om het gewenste aanbod te vinden. Nadat de gewenste brochures ontvangen zijn, volgt er bijna altijd nog een periode waarin vragen of onduidelijkheden via e-mail of Skype uitgebreid beantwoord worden vóórdat er daadwerkelijk een reis wordt gepland om de gewenste woning(en) hier ter plaatse te komen bezichtigen.

De afspraken worden altijd in onderling overleg afgestemd, waarbij rekening wordt gehouden met ‘vrije tijd’ en derhalve de mogelijkheid om ook op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen, naar het strand te gaan of een markt te bezoeken. Zowel de potentiële koper als de verkoper(s) en de makelaar weten zodoende waar ze aan toe zijn, omdat de voorbereiding optimaal is verzorgd. Tóch loopt het soms anders dan verwacht of vooraf besproken…

De top 5 ergernissen van een makelaar:

1) Zonder bericht te laat of helemaal niet op de geplande afspraak komen

Uiteraard kan er iets gebeuren waardoor u te laat op de geplande afspraak zult zijn of vanwege een gemiste vlucht, ziekte of pech helemaal niet kunt komen. Allemaal heel begrijpelijk, maar laat dan even iets weten en ga niet een dagje naar het strand, terwijl iedereen op u zit te wachten.

Voor bezichtigingen worden afspraken gemaakt, blijven verkopers thuis in afwachting van uw komst en hebben zij er vooraf alles aan gedaan om hun woning zo goed mogelijk aan u te kunnen presenteren. Eén telefoontje is dan toch een kleine moeite om te laten weten dat u later komt of om een nieuwe afspraak op een andere dag te maken.

2) Niet weten wat de bestedingsruimte is

Als u op zoek gaat naar een Spaanse woning, dient u vooraf voor uzelf, met behulp van de bank danwel een hypotheekspecialist in Spanje, een berekening te maken van uw bestedingsruimte. U zult inzicht moeten hebben in de prijsklasse waarbinnen u kunt zoeken. Stel dat u een hele mooie woning vindt die aan al uw woonwensen voldoet, maar u weet helemaal niet hoeveel u kunt betalen, dan is alle moeite voor niets.

3) Een lager bedrag opgeven dan dat eigenlijk mogelijk én reëel is

Ondanks de uitgebreide speurtocht naar de gewenste woning komt het soms nog steeds voor, dat mensen een niet-reële prijsklasse opgeven voor hetgeen ze zoeken. Hoewel er bijvoorbeeld al diverse keren is uitgelegd, dat een woning op loopafstand van het strand met 3 slaapkamers, 2 badkamers en zwembad niet te koop is voor € 150.000 en dat men derhalve hetzij de woonwensen dient aan te passen hetzij de prijsklasse waar mogelijk dient op te rekken, blijft men volharden.

Na een aantal dagen met bezichtigingen van zowel woningen binnen de opgegeven prijsklasse als woningen binnen de woonwensen, komt men uiteindelijk ook tot de conclusie dat het inderdaad niet mogelijk is. Pas dán vertelt men de werkelijke prijsklasse waarbinnen gezocht kan worden en die veel hoger ligt dan de oorspronkelijk opgegeven prijs, maar waarmee wél de woonwensen vervuld kunnen worden. Nadat de financiële mogelijkheden bekend gemaakt zijn, dient het passende aanbod nog geselecteerd te worden om de nodige afspraken voor bezichtiging in te plannen, echter…de tijd begint te dringen omdat de datum van de terugreis in zicht komt. Kortom: ben direct duidelijk over uw financiële bestedingsruimte in relatie tot uw woonwensen.

4) Begeleiding door afgunstige familieleden of vrienden

Iedereen kent wel een familielid, een kennis of een vriend die u van advies zou kunnen voorzien op het gebied van bouwen of verbouwen. Soms worden deze ‘deskundigen’ meegenomen tijdens de bezichtigingsreis naar Spanje. Dit loopt bijna altijd verkeerd af…

Als u naar Spanje komt voor bezichtigingen, speelt u met de idee om een Spaanse woning te kopen voor vakanties, verhuur, permanente bewoning of iets dergelijks. Zorg er dan voor dat u uw wensen duidelijk uitlegt aan uw medereizigers, zodat het doel van uw én hun komst ook helder is. Vaak is er namelijk afgunst in het spel en wil men, om wat voor reden dan ook, helemaal niet dat u een Spaanse woning koopt. Dit leidt tot hele vreemde situaties waarbij u in principe de gewenste woning vindt, de meegebrachte hulp geen bezwaren kan ontdekken, maar zij ondertussen wél allerlei beren op de weg zien die u weer aan het twijfelen brengen, waardoor u onverrichter zake terug naar huis gaat.

5) Wetten en regels spiegelen aan het thuisland

Realiseert u zich goed dat elk land haar eigen wetten, regels en gebruiken heeft. Procedures rondom de aankoop van een Spaanse woning kunnen derhalve anders verlopen dan dat u dat in uw thuisland gewend bent. Hoewel dit vooraf of tijdens de bezichtigingen wordt uitgelegd, dient u dit echter ook te kunnen accepteren. U zult zeer teleurgesteld zijn als de door u gewenste aankoop niet door kan gaan omdat u erop staat dat het aankoopproces volgens de regels van uw thuisland verloopt. Aanpassen aan de Spaanse wetten en regels voorkomt veel frustratie.

Geen dagelijkse praktijk

Natuurlijk komen bovenstaande punten niet dagelijks voor, maar u kunt zich voorstellen, dat het soms tot vervelende situaties kan leiden, temeer omdat de meeste van de genoemde zaken ook direct invloed hebben op de potentiële koper die naar Spanje is gekomen met de intentie om na de nodige bezichtigingen over te gaan tot de aankoop van de gewenste woning.

Zorg dus voor een goede voorbereiding, zodat u weet wat u kunt besteden en wat u binnen de door u vastgestelde prijsklasse mag verwachten. De belangrijkste zaken waar u rekening mee dient te houden bij de aankoop van een Spaanse woning treft u op onze website of kunt u terugvinden in mijn E-Book.

 

 

  8 Responses to “5 ergernissen van een makelaar in Spanje”

  1. ik ben het helemaal eens met de klachten van robert. en het kan erger. in catalunya is het gewoonte dat de makelaar alleen de verkoper vetegenwoordigd. als klant betaald u geen fee, maar dat heeft dus wel het gevolg dat de makelaar de alleen de verkoper als betalende klant heeft! je mag dan ook niet verwachten dat bijvoorbeeld verborgen nadelen op tafel komen als u er niet naar vraagt.

    zoals bijvoorbeeld een kadasterwaarde probleem met een extreem hoge betaling van IBI belasting elk jaar. of een giga tuin die met waterleiding water gesproeid moet worden, wat je een extreme waterrekening bezorgd. ik kan nog wel even doorgaan.

    vandaar dat ik als aankoopmakelaar ben gestart. ik heb geen compromies met de verkoper en kom alleen op voor de koper. duidelijk en zonder belangenverstrengeling. ik ga ook altijd eerst kijken voor mijn klant wat de locatie is en of het allemaal wel waar is wat opgegeven wordt. Regelmatig wordt er zwaar overdreven met bijv. de hoeveelheid bebouwde meters. een goede aankoopmakelaar en zo nodig een nederlands sprekende advokaat. vookomt een boel hoofdpijn.

    betreft wetten en regels: het is gewoon anders. daarom ook een goede aankoopmakelaar die het duidelijk uitlegt en voor je regelt.

    • Paul,

      Zie ook mijn antwoord op de reactie van Robert.

      Zaken die je als ‘verborgen nadelen’ bestempelt (fiscale waarde, hoogte IBI, hoogte waterrekening), kunnen allemaal eenvoudig opgevraagd worden en de meeste makelaars hebben deze gegevens zelfs direct paraat. Verborgen gebreken, weet niemand (daarom zijn ze verborgen) en kunnen dus ook niet verteld worden. Echter de verkoper, of diens makelaar in zijn plaats, heeft wel een meldingsplicht. Zo dient hij het te vertellen als de afvoer regelmatig verstopt zit of dat de buren regelmatig luidruchtige feestjes geven.

      Ik heb niets tegen een aankoopmakelaar hoor, maar door mensen onnodig bang te maken, schep je een verkeerd beeld. Ben je zelf officieel als aankoopmakelaar geregistreerd en ingeschreven?

      • hallo Claus,

        ik weet het, het is makkelijk op te vragen. mijn ervaring is echter anders. ik heb met diverse real estate bedrijven gewerkt en ben bij allen (en er zat een hele grote tussen, wel op franchise basis, maar ik wil geen namen noemen) waar ik boos ben weggegaan, doordat men niet voldoende opkwam voor de koper. en zeker werden dingen niet vermeld die impact konden hebben bij de beslissing. niet betreft structurele issues zoas dak, afvoer etcl hoor, maar wat dacht van het plan van de gemeente om een herstructurering te doen en de bewoner moet een 50 mil gaan bijdragen? als je budget krap is wil je dat niet in de toekomst.

        ook met aanbiedingen op internet heb ik al teveel meegemaakt dat bijv. de oppervlakte van bebouwd niet correct is (nooit te weinig natuurlijk), watertank voor de deur of lichtmast in de tuin (staan niet op de fotos), en nog veel meer. een visite voordat de nederlandse klant komt is dan ook wel zo handig. bij mn laatste woning was er en verschil tussen register en kadaster van 900 meter. ik vraag dan ook altijd maar gelijk een nota simple op, al kost dat wat extra. Maar hier is het gewoonte die nota op te vragen als de onderhandelingen al ver gevorderd zijn.

        in catalunya ( heel spanje denk ik) is makelaar een vrij beroep. iedereen met een mobiel en een website kan makelaar worden. dan weet je wel hoe serieus het kan zijn….

        tsja, en die meldingsplicht? ik denk dat het korreltje zout hier iets groter is dan in nederland.

        vandaar mijn beslissing als aankoopmakelaar te starten. ik heb geen binding noch verplichting met de verkoper. ik ga mijzelf als gewoon makelaar registreren, het begrip “aankoopmakelaar” ben ik hier in catalunya nog niet echt tegengekomen.

  2. En dan nu de ergernissen van een potentiële koper:

    – Onduidelijke foto’s. Ik ben nog geen enkele Spaanse makelaar tegengekomen die fatsoenlijke foto’s kan maken van het interieur, exterieur, plattegrond van de woning, de omgeving, etc
    – Geheimzinnigheid omtrent de exacte locatie. Ik wil graag op Google maps kijken waar een huis zich precies bevindt, voordat ik überhaupt in een vliegtuig stap om het te gaan bezichtigen
    – Geheimzinnigheid omtrent de exacte locatie in het complex. Ik heb kleine kinderen en wil graag direct aan het zwembad zitten, in plaats van een drukke straat oversteken
    – Hetzelfde huis wordt aangeboden door meerdere aanbieders, tegen verschillende prijzen. Hierdoor voel ik mij in de maling genomen
    – Een makelaar wil graag weten wat je budget is, maar een bank wil graag weten op welk huis je de hypotheek wilt afsluiten. Beetje kip en ei verhaal dus. Vaak voel ik me niet serieus genomen door makelaars omdat ik me nog in deze oriënterende fase bevind.
    – Het niet terugkomen op aanvragen die ik vanaf mijn gmail verstuur. Blijkbaar vertrouwen makelaars geen aanvragen van gmail adressen. Ook hierin voel ik me niet serieus genomen door makelaars

    Groet,
    Robert

    • Beste Robert,

      Uit uw reactie op te maken, kom ik tot de conclusie, dat u de NICLA-website (www.nicla-casas.com) nog niet goed bekeken heeft en zeker nog geen vraag of aanvraag via e-mail aan NICLA heeft verzonden…

      – NICLA heeft bij elke woning heel veel en duidelijke foto’s
      – NICLA heeft bij elke woning de exacte locatie, terug te vinden via ‘Kaart’ (boven de hoofdfoto)
      – NICLA heeft bij elke woning een uitgebreide omschrijving, óók omtrent de locatie in het complex
      – NICLA biedt ook woningen aan die tevens bij collega’s te koop staan, dat is het Spaanse systeem
      – NICLA tracht de verkoper zover te krijgen dat alle collega’s dezelfde prijs hanteren
      – NICLA vraagt naar een gewenste prijsklasse om een richting te hebben voor een woningselectie
      – NICLA beantwoordt alle e-mails binnen maximaal 48 uur, maar meestal binnen 24 uur

      Neem eens een kijkje bij NICLA en ervaar het verschil!

      • Inderdaad. Net als u in uw blogpost ben ik uitgegaan van mijn eigen ervaringen, waarbij de aantekening gemaakt moet worden dat het niet in alle gevallen zo werkt

  3. Eén ergernis kan voor een groot gedeelte worden weggenomen: wetten en regels spiegelen aan het thuisland.

    Het is namelijk zo dat je via een Europees project (met subsidie van de Europese Commissie) een woning in Spanje via de Nederlandse notaris kan laten overdragen. Daarbij kan de akte in de eigen (en Spaanse) taal worden opgesteld èn kan het Nederlandse recht toepasselijk worden verklaard (o.g.v. de verordeningen Rome I & Rome II) en kan de Nederlandse rechter door partijen worden aangewezen (verordening Brussel I). Voor de lokale beperkingen en belastingen kan de Nederlandse notaris een (lokale) deskundige inhuren (makelaar in Spanje òf een Gestor in Spanje).

    • Wellicht een interessante oplossing, maar met extra ‘schakels’ aan papierwerk, mankracht, etc. komt het kostenplaatje natuurlijk veel hoger uit. Bovendien; hoe kan een Spaanse verkoper oordelen over een aan te wijzen Nederlandse rechter en waarschijnlijk zullen er slechts een beperkt aantal Nederlandse notarissen aan deze constructie meewerken, omdat ze veel te bang zijn om aansprakelijk gesteld te worden als er toch iets fout gaat binnen de materie van Spaans onroerend goed waar zij niet genoeg ervaring mee hebben.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)