VTM slaat de plank mis met reportage over Spaanse woningen | Onderweg naar Spanje
Nov 132014
 

Deze keer een blog naar aanleiding van een televisieprogramma. De Vlaamse zender VTM maakte uitbundig reclame voor het programma Telefacts, dat met een reportage een ander licht zou werpen op de Spaanse onroerend goed-markt. Iedereen zat met spanning te wachten, maar na afloop waren de commentaren op de uitzending niet van de lucht.

VTM Telefacts Spaanse woningenTelefacts wilde uitzoeken en bewijzen dat de tijd om voordelige koopjes op de Spaanse woningmarkt te doen, definitief voorbij is. Daarvoor toog de presentatrice naar Spanje om aan de Costa Blanca en de Costa del Sol met enkele mensen te spreken. Helaas voor de programmamakers konden de in de uitzending gedane beweringen door vrijwel iedereen weerlegd worden omdat de feiten blijkbaar niet gecheckt waren alvorens deze uit te zenden.

 

De reportage

Bekijk onderstaand de betreffende aflevering van Telefacts over Spaanse woningen, zodat u voor uzelf een beeld kunt vormen en de ophef op de diverse Social Media-platformen zult begrijpen.
(Klik op HD voor de beste weergave)
 

 

Opmerkingen en kritiek

Dat televisie een grote impact heeft, mag duidelijk zijn, maar het is opmerkelijk om te zien dat een dergelijke uitzending allerlei mensen verbindt. Of het nu gaat om vakantiegangers in Spanje, residenten, eigenaren van vakantiewoningen danwel om makelaars, advocaten en andere ‘professionals’ op de Spaanse woningmarkt, iedereen kwam tot de conclusie dat er een zeer eenzijdig en verkeerd beeld werd geschetst.

“Makelaar” Guido beweerde bijvoorbeeld, dat de prijzen voor Spaanse woningen de laatste 3 à 4 jaar al een stijging laten zien, terwijl uit cijfers van bevoegde instanties zoals het eigenarenregister blijkt, dat er pas sinds augustus 2014 voor het eerst sprake was van een lichte jaar-op-jaar prijsstijging sinds het begin van de vastgoedcrisis. Tevens wist dezelfde man te vertellen dat ‘schulden bij het huis bleven’, terwijl iedereen weet dat, mits goed begeleid bij de aankoop, eventuele uitstaande vorderingen aan belastingen, facturen aan nutsvoorzieningen, etc. vóór de notariële eigendomsoverdracht worden verrekend en dat de woning derhalve lastenvrij wordt opgeleverd.

Vervolgens kwam “makelaar” Leen aan het woord. Zij had naar volle tevredenheid een aantal klanten aan een nieuw appartement geholpen, maar deed vervolgens een gevaarlijke uitspraak over de samenwerking met onafhankelijke advocaten, die voor 1% van de koopsom het volledige juridische traject verzorgen. Hoewel dat tarief vaak gehanteerd wordt, zou het natuurlijk de klant moeten zijn die zijn/haar advocaat kiest (eventueel op voordracht van een lijstje) om elke betrokkenheid met de makelaar te voorkomen.

Luisteren naar de klant

Uit de reportage blijkt, dat het voor veel huizenverkopers moeilijk is om naar de wensen van de klant te luisteren. De presentatrice heeft een budget van € 190.000 (aan de Costa Blanca ca. € 170.000 zonder Kosten Koper), maar de verkopers hebben woningen geselecteerd van resp. € 199.000 (ca. € 222.000 incl. kosten) en € 182.000 (ca. € 203.000 incl. kosten). Bovendien betreft het in beide gevallen nieuwbouwprojecten, waarbij niet over prijzen te onderhandelen valt.

Andalucía

Na haar bezoek aan de Costa Blanca rijdt de ‘onderzoekster’ door naar Andalucía in het zuiden van Spanje. Volgens de voice-over zijn en worden in dat gebied vrijwel alle woningen zonder vergunning en dus illegaal gebouwd. Als voorbeeld van het ‘corrupte Spanje’ wordt een Vlaamse koopster in Alcaucín geïnterviewd. Zij hadden een perceel gekocht om er een huis op te bouwen, maar later bleek het geen bouwgrond te zijn. Via Social Media bleek na de uitzending, dat de kopers eigenlijk gewoon pech hadden en met de verkeerde mensen in zee zijn gegaan, maar dat kwam tijdens het programma niet naar voren. Daarin werd meer op de sensatie ingespeeld, want de Spaanse staat was wel zo slecht, dat er eigenlijk een rechtszaak tegen aangespannen zou moeten worden, want ze hadden het hoge (?) btw-tarief berekend op de bouwgrond, welke later landbouwgrond bleek te zijn.

Uitzoeken

Bij aankoop van een perceel is het zeer aan te raden om het bestemmingsplan (Plan General) van het betreffende gebied binnen de gemeente op te (laten) vragen. Dat is een openbaar document dat door iedereen ingezien kan worden. Indien het Plan General nog niet definitief is goedgekeurd, is het verstandig om navraag te doen bij de Comunidad waaronder de desbetreffende provincie en gemeente vallen. In Alcaucín is dat dus de Junta de Andalucía.

Vastgoed consulent

Tot slot kwam Geert aan het woord, werkzaam als ‘vastgoed consulent’ die orde zou moeten scheppen in de chaos op de onroerend goed markt. Een dergelijke consulent laat potentiële kopers woningen zien die via samenwerkende makelaars worden aangeboden. Zij maken derhalve de keuze wat zij wel en niet tonen en iedereen kan direct aanvoelen dat dit alles behalve objectief en in het belang van de klant gebeurt.

Wetgeving

Deze uitzending laat weer eens zien dat het hoog tijd wordt voor een nationale certificering voor makelaars. Consumenten weten absoluut niet met wie ze zaken doen en iedereen kan zich ‘makelaar’ noemen. Zodoende lopen er nog steeds veel ‘cowboys’ rond, die, niet gehinderd door enige kennis of makelaars-ethiek, potentiële kopers als een taxichauffeur rondrijden. Zij laten het liefst nieuwbouw zien, omdat ze daaraan ten eerste het meeste verdienen, maar ten tweede uit gemakzucht, omdat ze bij die projecten meestal showhuizen hebben met verkooppersoneel van de bouwer die de klanten alles haarfijn uit kunnen leggen. Op die manier hoeven zij uitsluitend als toehoorder naast hun klanten te gaan zitten.

Bestaande woningen verkopen ze liever niet, want daar zit voor hen minder commissie op en dan moeten zij het werk doen. Bovendien zullen ze vooraf de documenten van die bestaande woningen moeten controleren en dat wordt moeilijk daar de meeste van deze ‘cowboys’ niet eens Spaans spreken of lezen.

Conclusie

Als de programmamakers beter hadden rondgekeken, dan hadden ze gezien dat er in Spanje zeker nog wel koopjes te vinden zijn. Nieuwbouwprojecten, en zeker aan de Costa Blanca, blijven altijd het hoogst geprijsd, maar indien men op zoek gaat naar een goede bestaande woning zijn er nog steeds voordelige investeringen te vinden. Dat kan ook niet anders als u bedenkt dat de huizenprijzen in Spanje met gemiddeld zo’n 30% gedaald zijn en er sinds een jaar slechts enkele procenten zijn bijgekomen.

Natuurlijk stijgen de prijzen, maar de verwachting is niet dat deze binnen enkele jaren weer op hetzelfde niveau zijn als van voor de vastgoedcrisis. Kortom: in tegenstelling tot wat Telefacts beweert, is het ook nu nog mogelijk om een mooie woning onder de Spaanse zon te vinden tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Algehele opinie

Bovenstaande analyse is een samenvatting van de algehele tendens zoals die op diverse Social Media-platforms naar voren komt naar aanleiding van de VTM-reportage. Er zijn zelfs mensen die beweren dat de programmamakers hun medewerking hebben verleend aan een politiek complot om te voorkomen dat mensen massaal hun spaarcenten investeren in Spaans onroerend goed en er op die manier kapitaal wegstroomt uit België.

  3 Responses to “Geen feiten-check over Spaanse woningen bij Telefacts”

  1. &#5090rettʏ! Tɦis has been an incredibly wond&#6513rf&#6489&#8572 pοѕt.
    Ƭɦаnk үߋ&#6489 f&#11423г
    ргovіԀіng tҺеs&#6513 dеtɑі&#8572ѕ.

  2. Zorg ervoor dat je alles laat onderzoeken door een goede, ervaren en betrouwbare advocaat. EuroLawFirm in Marbella & Barcelona checkt gratis eerst alle papieren voordat er iets betaald of ondertekend wordt. Klopt het niet dan heb je in ieder geval geen kosten gemaakt.

    Meer info op http://www.eurolawfirm.info

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)