Prijsdaling van Spaans onroerend goed | Onderweg naar Spanje
Jan 142015
 

Waarschijnlijk is er de afgelopen jaren over weinig andere onderwerpen zoveel geschreven en gespeculeerd als over de prijzen van Spaans onroerend goed. Als gevolg van de crisis is de bekende en beruchte ‘vastgoed-bubbel’ gesprongen en is in één keer alle lucht uit de prijzen voor Spaanse woningen verdwenen.

huizenprijzen spanjeDe percentages liepen altijd erg uiteen en natuurlijk is het in zo’n groot land als Spanje moeilijk om altijd een goed en volledig beeld te krijgen van wat er nu werkelijk gaande is. Er bestaat geen ‘Spaanse woningmarkt’ waar het gaat om prijsontwikkeling. Elke regio is zo divers, dat het appels met peren vergelijken zou zijn als men alles op één hoop zou gooien. In populaire gebieden, waar de vraag naar Spaanse woningen nog relatief in stand bleef, waren de prijsdalingen lager dan in gebieden die minder aantrekkelijk zijn en waar zelfs de plaatselijke bevolking wegtrok bij gebrek aan werk.

Media

Afhankelijk van het verhaal dat men wilde vertellen, schreven de kranten wat ze wilden. Sommige journalisten hadden het zelfs over prijsdalingen van 70%, maar vergaten erbij te vertellen dat zij uitgingen van gewijzigde vraagprijzen en voor het ‘gemak’ de daadwerkelijke verkopen buiten beschouwing lieten.

Prijsdaling Spaanse woningen

Nu de crisis op de huizenmarkt toch echt achter ons lijkt te liggen, kan de daadwerkelijke balans opgemaakt worden. Het blijkt dat de gemiddelde prijsdaling van bestaande Spaanse woningen, dus berekend over heel Spanje, sinds de start van de crisis in 2007 uitkomt op 37%.

In onderstaande grafiek is goed te zien wat ik hierboven beschreef, dat de prijsontwikkeling per regio sterk kan verschillen. De grafiek geeft de prijsontwikkeling per vierkante meter weer van bestaande woningen in de 3 belangrijkste steden van Spanje: Madrid, Barcelona en Valencia.

Prijsontwikkeling Spaanse woningen

Valencia grootste daler

Van de grote Spaanse steden had Valencia met 47% de hoogste gemiddelde prijsdaling. Vanaf de hoogste prijs van € 2.861 / m² in 2007 naar een gemiddelde van € 1.516 / m² eind 2014. Madrid kende een gemiddelde prijsdaling van 33,2% (van € 4.035 / m² in 2007 naar € 2.695 / m² eind 2014). Van de drie grote steden wist Barcelona, met een gemiddelde prijsdaling van 32,6%, het prijsniveau het best te handhaven. Van € 4.732 / m² in 2007 daalde de gemiddelde prijs in de Catalaanse hoofdstad naar € 3.189 / m².

 

 

  2 Responses to “Prijsontwikkeling Spaanse woningen tot eind 2014”

 1. Hoi beste Claus,

  Zeer interessant artikel over de gemiddelde prijs/m² van bovengenoemde steden. Hierdoor zien we dat sommige steden en regio’s totaal niet te vergelijken zijn met andere regio’s zoals bv. Orihuela Costa, waar de boel niet zozeer gezakt is maar eerder ineengestort lijkt.

  Ik lees in andere artikels dat u ook vertrouwd bent met de regio rond Torrevieja en Orihuela Costa.
  Hebt u een idee van de huidige prijzen/m² van de Costa Blanca Zuid, Orihuela Costa, Playa Flamenca voor bestaande appartementen (geen nieuwbouw!) Ik bedoel dan de gemiddelde effectieve verkoopprijs/m², niet de vraagprijs/m².

  Het betreft een duplex 2-slaapkamerappartement bovenop een gelijkvloerse bungalow in een typische grote urbanisatie met gemeenschappelijk zwembad, zo’n 2 à 3 km verwijderd van de zee. De bewoonbare oppervlakte binnen, dus zonder terrassen, bedraagt 66m². Het is gekocht eind 2000 en in gebruik genomen eind 2002. Prijs toen was €96000, zonder kosten. Ik bezit reeds 50% van dit appartement maar de andere partij wil het appartement verkopen of haar deel aan mij verkopen.

  Bij het consulteren van diverse sites kom je echter de zotste vraagprijzen tegen die me alles behalve realistisch lijken. Misschien kan u een neutrale indicatie geven?

  Alvast bedankt voor uw reactie en veel succes nog met uw site!
  Groetjes
  Danny

  • Beste Danny,

   Bedankt voor uw reactie.
   Het is onmogelijk om een waarde af te geven of een taxatie te doen van een woning die ik niet gezien heb. De bebouwde oppervlakte is slechts één aspect die de waarde bepaalt, maar daarbij dient rekening gehouden te worden met de locatie, omliggende bebouwing, staat van onderhoud, gebruikte materialen, etc.

   Ik raad u daarom aan om een taxatie uit te laten voeren. Dit kunt u zelf aanvragen bij een taxatiebureau of, nog eenvoudiger, loop even bij uw bank binnen en laat hen de aanvraag voor taxatie doen.

   Met het taxatierapport in handen heeft u een schriftelijke onderbouwing van de te verwachten marktwaarde met referenties, etc. en bovendien kunt u hetzelfde rapport gebruiken indien u voor de aankoop van het andere deel een hypotheek wenst af te sluiten.

   Succes met de verdere transactie.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)