Het begon in Torrevieja, Costa Blanca | Onderweg naar Spanje
Feb 042015
 

Veel mensen vragen mij altijd hoe ik als makelaar in Spanje ‘terecht ben gekomen’ en dat is eigenlijk wel een goede vraag. Als ik erop terugkijk is het een ontwikkeling geweest die klein is begonnen, maar heel snel grotere vormen aannam en uiteindelijk geleid heeft tot hetgeen ik met NICLA heb opgebouwd. Een korte terugblik…

La Torre Vieja en TorreviejaIk werkte als makelaar in het NVM- en ERA-kantoor van mijn vader in Nederland. We bemiddelden in onroerend goed rondom ‘s-Hertogenbosch. Op een dag kwam er een zakenrelatie op kantoor met de vraag of wij, als makelaar binnen het internationale ERA-netwerk, ook woningen verkochten in Spanje. Hij was echter niet op zoek naar een Spaanse woning, maar had er een drietal te koop die hij wilde aanbieden op de Nederlandse markt. Hoewel de Spaanse markt compleet nieuw was, zijn we de uitdaging aangegaan en hebben we de informatie van deze eerste drie woningen op onze website geplaatst. Omdat ik toen al van mening was, dat je geen enkele woning kunt verkopen zonder het zelf gezien te hebben, vloog ik naar Spanje om de betreffende woningen te gaan bekijken.

Agent in Torrevieja

Ik werd in Alicante opgehaald door een bevriende Duitse agent van de eigenaar van de woningen en we reden naar Torrevieja, waar 2 van de 3 panden stonden. De volgende dag hebben we toen de huizen bekeken, nieuwe foto’s gemaakt en de omgeving verkend. Torrevieja was toen, in 1996, een stuk compacter. Alle satelliet-wijken en urbanisaties die er later als uitbreiding tegenaan zijn gebouwd, waren er toen nog niet. La Mata was vrijwel een kale vlakte met hier en daar nieuw aangelegde wegen en langs de kustweg waren nog hele stukken onbebouwd.

Omdat ik een week in Torrevieja was, werd ik door de Duitse agent meegenomen naar heel veel projecten die in aanbouw waren. Uiteraard vonden de projectontwikkelaars het zeer interessant dat ik, als Nederlandse makelaar, hun woningen zou kunnen promoten op de Nederlandse markt. Zodoende ging ik aan het einde van die week met een koffer vol aanbiedingen terug naar huis.

Van hobby naar full-time-job

Overdag had ik natuurlijk mijn werkzaamheden binnen de makelaardij en zodoende werd het aanbod van Spaanse woningen in het begin naar de avonduren verschoven. Totdat het al vrij snel boven verwachting goed begon te lopen. Er werd een apart bedrijf opgericht, het latere NICLA, en ik zat vaker in Spanje om klanten te begeleiden. Ondertussen had ik mijn spoedcursus Spaans bij Regina Coeli afgerond en had ik me zeer goed verdiept in de Spaanse wetten en regelgeving op het gebied van onroerend goed.

Op beurzen en via klantenbezoeken in Spanje werd mijn netwerk steeds verder uitgebreid en binnen ongeveer een jaar had ik een netwerk van agenten aan de hele Middellandse Zee-kust van de Costa Brava tot en met de Costa del Sol. Hierdoor zat ik regelmatig in Spanje en vandaar dat mijn vader op een dag met het plan kwam om erover na te denken of het wellicht geen idee was om een kantoor in Spanje te openen. Dit was het begin van een grote ommezwaai in mijn leven.

Locatie, locatie, locatie

Omdat ook, of misschien wel juist, voor een makelaarskantoor de locatie een essentieel punt vormt voor het succes, reed ik met de auto naar Spanje en bezocht alle agenten van noord naar zuid om te zien wat een goede plek zou zijn om het NICLA-kantoor te openen. Ik werd op dat moment dus gedwongen om op de stoel van een potentiële koper te gaan zitten en die ervaring heeft me tot op de dag van vandaag geholpen om te denken vanuit de klant.

Na een grote verkenningstocht is de keuze uiteindelijk op Vera, aan de Costa de Almería, gevallen. Reden daarvoor was het feit dat het gebied destijds nog redelijk onbekend was in noord-Europa en het dus een uitdaging was om daar verandering in te brengen. Bovendien lag en ligt hier nog zoveel toekomst qua ontwikkeling, dat er voldoende werk is om tot mijn pensioen lekker bezig te blijven. Bijkomend voordeel was op dat moment ook nog dat er geen enkele Nederlandstalige makelaar in het gebied actief was.

Het begon in Torrevieja

Vanaf dat moment ging het redelijk snel. Perceel gekocht, huis ontworpen, project laten maken door een plaatselijke architect, bouwvergunning aangevraagd, huis met kantoor laten bouwen en verhuizen. Ondertussen bleef ik natuurlijk als makelaar zowel in Nederland als in Spanje actief. Voor de makelaardij in Nederland, die ik, vanwege mijn concentratie op de Spaanse markt niet over zou nemen, werd een goede kandidaat gevonden en zodoende ging mijn vader na mijn emigratie ook met pensioen.

De eerste woningen die door NICLA werden aangeboden stonden dus in Torrevieja. Sinds ik in Vera gevestigd ben, heb ik mijn werkgebied drastisch teruggebracht. Van de gehele Middellandse Zee-kust is dat nu beperkt tot de Costa de Almería, Costa Cálida en een gedeelte van de Costa Blanca. Zodoende kom ik nog steeds af en toe in Torrevieja en omgeving, maar telkens verbaas ik me er weer over hoeveel er in de loop der jaren veranderd is.

Video

Onderstaande video geeft een impressie van Torrevieja anno nu. Waarschijnlijk een feest van herkenning voor velen en een nieuwe ervaring voor degene die er nog nooit is geweest. Van een klein visserdorp is het uitgegroeid tot een bekende badplaats. Na Benidorm vorm het nu een van de grootste concentraties toeristen en expats aan de Costa Blanca.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)