De makelaardij in Spanje | Onderweg naar Spanje
Feb 202015
 

Over het beroep en de rol van de makelaar in Spanje bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Wie is makelaar? Wat doet de makelaar? Waar moet u op letten? Feit is dat niet iedereen die bemiddelt in onroerend goed ook per definitie makelaar is, want hoewel het een vrij beroep is, zijn er grote verschillen tussen makelaars en bemiddelaars.

Makelaar in SpanjeTegen het hoogtepunt van de huizenboom rond de jaren 2005 / 2006 zag je in Spanje op vrijwel elke hoek en in elke straat wel een kantoor dat woningen aanbood. Ze schoten werkelijk als paddenstoelen uit de grond en werden in veel gevallen gerund door Engelsen. Vrijwel niemand van hen had echter ooit een studieboek voor de makelaardij opengeslagen, maar omdat men in Engeland al vroeg met pensioen kan, wilde men iets doen met hun ‘vrije tijd’. De woningmarkt was booming, dus wilde men daar graag een graantje van meepikken. Dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat hier problemen van zouden komen, kunt u zich vast wel voorstellen. Niet gehinderd door enige kennis, werden er allerlei woningen en projecten aangeboden, die, naar later bleek, helemaal niet voldeden aan de eisen qua vergunningen, etc. Tot op de dag van vandaag zitten de kopers met hun handen in het haar als de door hen destijds gekochte woning ondertussen al niet gesloopt is.

Economische crisis heeft geholpen

Toen kwam de crisis en werd het voor bovengenoemde bemiddelaars moeilijker om een boterham te verdienen. Waar ze voorheen een paar foto’s op internet plaatsten en de klanten uit hun thuisland als vanzelf het kantoor binnenliepen om een woning te kopen, moest men er nu voor gaan werken. Omdat zij echter geen idee hadden hoe dit aan te pakken en bovendien geen woord Spaans spraken, zat er niets anders op dan hun kantoor te sluiten. Voor u als woonconsument een goede ‘natuurlijk’ selectie, waarbij het kaf van het koren gescheiden werd.

Nu de markt echter weer aan begint te trekken, zie je overal weer nieuwe kantoren geopend worden en lijkt de geschiedenis zich te gaan herhalen. Lijkt…want gelukkig is de consument ondertussen mondiger geworden en ook de overheid krijgt in de gaten dat de wildgroei aan vastgoedhandelaren en bemiddelaars in onroerend goed aan banden gelegd dient te worden. De Europese overheden werken aan een algemene certificering voor makelaars die uiteraard ook op de makelaars in Spanje van toepassing zal zijn.

NICLA TV

Bekijk onderstaande aflevering om een beeld te krijgen van de makelaardij in Spanje en hoe het er in de toekomst voor u als woonconsument beter op wordt.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

Om voor uzelf enigszins te achterhalen wie de man of vrouw is met wie u een afspraak maakt om Spaanse woningen te gaan bekijken, heeft u wellicht iets aan de richtlijnen die ik eerder al eens publiceerde. Omdat iedereen zich op dit moment nog steeds makelaar mag noemen geeft dit uiteraard geen garantie dat u bij de juiste persoon aan tafel zit. Het is meer bedoeld als een houvast voor u om u eraan te herinneren vooral op te blijven letten.

 

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

 

  2 Responses to “Makelaar in Spanje”

  1. […] Om te beginnen moet u weten, dat in Spanje de woningen door meerdere makelaars worden aangeboden. De makelaardij in Spanje wijkt daarmee af van de Nederlandse werkwijze waar men uitsluitend exclusieve opdrachten kent. In […]

  2. Goed verklaard!

    En wat als een ‘beunhaas’ uw aankoop verstiert door onkunde, dan zal hij z’n schouders ophalen of uit beeld verdwijnen, u met de problemen achterlatend! Meer dan één is dit reeds overkomen.

    Momenteel hebben alleen de bij een makelaarsvereninging aangesloten makelaars een verplichte beroepsaansprakelijkheids verzekering. Mocht er dus iets fout gaan, is er tenminste verhaal te halen!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)