Huisverzekeringen in Spanje | Onderweg naar Spanje
Apr 032015
 

De verzekering van een Spaanse woning wordt vaak onderschat. In veel gevallen is het één van de laatste zaken die geregeld moeten worden voordat men de woning kan betrekken en omdat het ook letterlijk gezien wordt als een ‘noodzakelijk kwaad’ besteedt men er eigenlijk te weinig aandacht aan. Vreemd eigenlijk, want de ene verzekering is de andere niet. Er zijn veel verschillen, niet alleen qua premie maar ook, meestal direct verbonden aan de premie, qua voorwaarden. Nadat men zich verdiept heeft in de diverse verzekeringen, komen er altijd veel vragen, dus vandaar…tijd voor nadere uitleg.

woonverzekering inboedel opstalHoewel ik als makelaar uiteraard wel bekend ben met de diverse verzekeringen, zit ik er niet genoeg in om actueel op de hoogte te blijven zoals een expert op een bepaald vakgebied. Omdat ieder zijn/haar specialiteiten heeft en ik bovendien vind dat je niet overal verstand van moet willen hebben, heb ik Barbara de Swaan uitgenodigd om antwoord te geven op de meest gestelde vragen op het gebied van verzekeringen. Barbara is specialiste op dit gebied en bovendien krijg ik van klanten altijd goede feedback over haar dienstverlening met haar bedrijf Orange Insurances.

Opstal- en inboedelverzekeringen

Als huiseigenaar is het vanzelfsprekend dat u een verzekering afsluit voor de opstal, zodat de woning bij brand herbouwd kan worden, en voor de inboedel, zodat uw persoonlijke spullen gedekt zijn tegen diefstal, brand, etc. Er zijn echter behoorlijk wat verschillen tussen opstal- en inboedelverzekeringen in Spanje als u dat vergelijkt met Nederland en België. Vandaar dat een uitgebreide uitleg over dit onderwerp veel duidelijkheid zal brengen.

Wettelijke aansprakelijkheid voor huurders

Wist u dat u als huurder van een Spaanse woning bij Spaanse wet aansprakelijk gehouden kunt worden voor schade aan de opstal? Het is daarom zeer verstandig om een opstalverzekering voor huurders af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade door ‘ongelukjes’  die u als huurder kunnen overkomen. Zeer interessant om te weten, want veel huurders verwachten dat dit puur een kwestie van de huiseigenaar is, maar dat blijkt dus iets anders in elkaar te zitten.

Ook een inboedelverzekering is voor huurders sterk aan te raden. Als u een gemeubileerde woning huurt, zijn de meubels van de eigenaar verzekerd door de inboedelverzekering van de eigenaar, maar hoe zit het met uw persoonlijke spullen? U kunt als huurder geen aanspraak maken op de verzekering van een ander, dus als er brand is of er wordt ingebroken, krijgt u uw laptop, camera, tablet, kleding, etc. uitsluitend vergoed via een door u afgesloten inboedelverzekering.

Verzekering via de Comunidad

Nog een veelvoorkomend misverstand is de verzekering via de comunidad als u bijvoorbeeld in een urbanisatie woont en dus servicekosten betaalt. Weet u wat er in een dergelijke verzekering is inbegrepen en of deze ook úw eventuele schade dekt?

NICLA TV zorgt voor antwoorden

Bekijk onderstaande aflevering van NICLA TV, waarin ik via Barbara de Swaan antwoord probeer te krijgen over bovenstaande vraagstukken. Barbara geeft uitgebreide en duidelijke uitleg, zodat u, na het bekijken van de video, zeker veel wijzer zult zijn geworden en bovendien weet wat u wellicht alsnog even in orde dient te maken. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje, maar juist daarvoor is het belangrijk dat uw verzekering goed geregeld is.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

Rectificatie

In bovenstaande video wordt gesproken over een verplichte opstalverzekering voor huurders. Dit is echter niet juist.

Als huurder bent u in Spanje NIET verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar er bestaan veel huurcontracten die dat afdwingen. Het is echter altijd ten zeerste aan te raden om een kleine opstaldekking speciaal voor huurders af te sluiten, omdat u als huurder WEL aansprakelijk gehouden kunt worden voor eventuele schade aan bepaalde opstal, zoals ruiten, sloten, sanitair, vloeren etc.

De verspreking en de daaruit voortkomende verwarring is ontstaan omdat bij Orange Insurances deze opstaldekking voor huurders standaard in een inboedelverzekering zit, zonder dat de premie kosten hierdoor omhoog gaan.

Contact

Als u naar aanleiding van deze aflevering van NICLA TV nog vragen heeft over verzekeringen in Spanje, kunt u uiteraard contact opnemen met Barbara de Swaan. U kunt haar bereiken via haar website: www.orangeinsurances.com, per telefoon: (+34) 937 542 343, op mobiel: (+34) 616 490 061 of per e-mail: barbara@orangeinsurances.com

In deel 2 over verzekeringen komen de ziektenkosten- en autoverzekeringen aan bod. Kijk dus volgende week weer naar NICLA TV!

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

  One Response to “Opstal- en Inboedel Verzekeringen in Spanje”

  1. […] In de vorige aflevering gaf Barbara uitleg over de Opstal- en Inboedel Verzekeringen in Spanje. […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)