Kunt u een Spaanse woning kopen?! | Onderweg naar Spanje
Sep 272015
 

Een eigen woning onder de Spaanse zon is een droom voor velen en hoewel de meeste dromen bedrog zijn, kunnen sommige uitkomen. Om te voorkomen dat uw luchtkastelen onverwachts uit elkaar spatten, is het belangrijk om voor uzelf te bepalen wat de mogelijkheden zijn.

Bereken hypotheek Spaanse woningUw zoektocht naar de door u gewenste Spaanse woning zou eigenlijk moeten beginnen in de realiteit. Laat uw dromen en vooruitzichten even achterwege en bekijk concreet wat uw opties zijn en wat u kunt besteden. In eerste instantie heeft u helemaal geen bank nodig om u met beide benen op de grond te zetten en te bekijken of uw woondroom in Spanje uit kan komen.

3 Tips

Hieronder leest u 3 tips die u helpen bij het realisitisch bepalen van de mogelijkheden. Wijzer geworden door de crisis zijn financiële instellingen anders gaan denken en worden hypotheekaanvragen kritischer bekeken ter bescherming van u, als woonconsument. Zodoende zijn economen en banken tot een aantal richtlijnen gekomen, die grofweg worden aangehouden. Uiteraard zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen, zeker als het gaat om financieringen, want dergelijke aanvragen worden altijd per individu bekeken en beoordeeld.

Tip 1: Maximaal 70% financiering

Een eenvoudige methode om te berekenen wat u van de bank kunt verwachten is de 70%-regel. De banken verstrekken over het algemeen maximaal 70% (heel soms tot 80%) hypotheek over de taxatiewaarde danwel de koopsom (het laagste bedrag wordt aangehouden). Dit betekent, dat u 30% PLUS de Kosten Koper uit eigen middelen moet bijdragen.

Tip 2: Maximaal 30% van salaris besteden aan hypotheek

Sommige banken gaan iets hoger (tot 35%), maar om voor uzelf een berekening te maken, is het verstandig om uit te gaan van 30% van uw salaris dat besteed mag worden om uw maandelijkse hypotheekverplichtingen te voldoen.

Tip 3: 40% eigen middelen inleggen

Omdat Spaanse banken over het algemeen niet meer dan 70% aan hypotheek verstrekken, dient u de overige 30% + de kosten koper (over het algemeen zo’n 10%) uit eigen middelen bij te dragen. Deze investering kan komen van een spaarrekening, een erfenis of elders, zolang u maar aan kunt tonen hoe u dat geld vergaard heeft. Dat eigen geld vertegenwoordigt dus 40% van het totaal: koopsom + kosten

Vaste of variabele rente

Blijf te allen tijde realisitisch en reken u niet rijk! De Euribor kan dalen en stijgen. Aangezien de variabele rente door Spaanse banken wordt vastgesteld met als basis de Euribor, is het belangrijk om te bekijken of u de maandelijkse hypotheeklasten kunt blijven voldoen als de Euribor stijgt. Tegenwoordig wordt er veelvuldig vaste rente aangeboden die stabiliteit biedt in de maandlasten.

Inzicht

Ik hoop u hiermee een klein beetje meer inzicht te hebben gegeven van de denkwijzen van economen en de gemiddelde Spaanse bank. Zoals eerder aangegeven, wordt elke hypotheekaanvraag individueel beoordeeld, waarbij de bank kijkt naar uw inkomsten ten opzichte van uw financiële verplichtingen en dat in combinatie met het onderpand, dat u, als hypotheekgever, als zekerheid aan de bank kunt stellen.

Berekenen

Een hypotheekadviseur kan uw financiële mogelijkheden bekijken. Voor slechts € 100 krijgt u een persoonlijke haalbaarheidstoets, afgestemd op de door u verstrekte gegevens. Indien u alvast een realistisch inzicht wenst, kunt u dit formulier invullen en verzenden, waarna er contact met u wordt opgenomen.

Zekerheid over uw financiële mogelijkheden hoort bij een goede voorbereiding op de mogelijke aankoop van uw Spaanse woning!

 

 

  2 Responses to “Kunt u een Spaanse woning kopen?! 3 Tips”

  1. Ik ben op zoek naar een penthouse of appartement met min. 3 slaapkamers en 2 badkamers in de regio Benalmadena en indien mogelijk op park Golf Gardens. Heeft u daar iets te koop?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)