Woonconsument modern of traditioneel? | Onderweg naar Spanje
Dec 032015
 

Kiest de woonconsument die op zoek is naar een Spaanse woning nu voor een traditioneel ontwerp of raken de strakke, moderne huizen steeds meer in trek? Een interessante vraag waarop de antwoorden sterk uiteen blijken te lopen. In een eerder blog over het ‘bouwen naar behoefte’ schreef ik al dat er een denktank was opgezet om onder andere juist over dit onderwerp te brainstormen. Uit de ervaringen van zowel architecten, projectontwikkelaars als makelaars kwam duidelijk naar voren, dat de hedendaagse consument meer interesse zou hebben in woningen met een moderne uitstraling.

Spaanse woning Traditioneel of ModernGedurende de crisisjaren, waarin de woningbouw in Spanje tot stilstand is gekomen, zijn de woonwensen van de potentiële kopers gewijzigd. Waar men voorheen veelal koos voor traditioneel gebouwde woningen en complexen moet het tegenwoordig allemaal zo strak mogelijk en liefst met platte daken, althans…dat dacht men. Met deze gedachte werden woningen en projecten ‘omgebouwd’ of afgebouwd in een aangepaste uitvoering dan in het oorspronkelijke project was aangegeven.

Indeling en afwerking

Eigenlijk wordt de woonconsument enigszins op het verkeerde been gezet. De indeling van de ‘moderne’ woningen verschilt namelijk niets met de traditionele ontwerpen. Het uiterlijk en dus de afwerking wordt veranderd, zodat het een modernere uitstraling krijgt. Intern worden togen vervangen door strakke, rechthoekige haakse doorgangen, pannendaken worden verwijderd en de woningen krijgen een plat dak met dakterras. Als dan ook nog de muren met grof stukwerk gladgestreken worden en vervolgens in plaats van een gezellig kleurtje stralend wit worden afgewerkt, ontstaat er een moderne woning.

Modern ontwerp

Uitstraling of prijs

Vooral aan de Costa Blanca en de Costa del Sol hebben projectontwikkelaars zich massaal toegelegd op het bouwen van urbanisaties met een moderne uitstraling. De verkoop hiervan loopt dermate goed, dat de ene na de andere fase wordt uitgerold en tegen zeer aantrekkelijke prijzen op de markt worden gebracht. Dan rijst dus direct de vraag of deze woningen zo in trek zijn vanwege de lage prijs en het weinige aanbod van nieuwbouw of kiest de koper juist voor het moderne ontwerp? De tijd zal het leren… Nu de prijzen stijgen en er steeds meer verschillende bouwprojecten worden opgestart, krijgt de woonconsument weer meer te kiezen.

Klein onderzoek

Via Facebook stelde ik een onschuldige vraag omtrent de voorkeur tussen een traditioneel gebouwde villa of een modern ontwerp. Hoewel het eigenlijk helemaal niet de bedoeling was om de uitslag van de reacties in kaart te brengen, werd er zo massaal gereageerd en was de uitslag dermate verrassend, dat ik het toch het vermelden waard vind. In totaal waren er, op het moment van publicatie van dit blog, 181 reacties, waarvan ruim 86% (156 stemmen) koos voor het traditionele ontwerp. Dit geeft dus een totaal ander beeld dan dat ik, en met mij anderen, dagelijks in de markt ervaren.

Traditioneel ontwerp

Vrijheid in bouw

Nu de prijzen van de Spaanse woningen weer aan het stijgen zijn, wordt het op korte termijn ook weer interessant om uw eigen villa te (laten) bouwen. Als de bestaande woningen, waarvan er nog zeer veel beschikbaar zijn (zie interview met NRC-Next), niet voldoen aan uw woonwensen, is nieuw bouwen eigenlijk de enige optie. U kunt dan ontwerpen wat u wilt en heeft, binnen de grenzen van het geldende bestemmingsplan, volledige vrijheid in zowel de uitvoering als de afwerking. De architect buigt zich dan samen met u over de tekentafel en ‘vertaalt’ uw wensen, eisen en voorkeuren in uw persoonlijke ontwerp, of dat nu traditioneel of modern is…u beslist.

Uw mening

Als u het leuk vindt en omdat ik er eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben, zeker na de verrassende uitkomst in de reacties op Facebook, zou u hieronder een reactie kunnen achterlaten met uw mening en/of argumenten waarom u voor een traditionele danwel een moderne woning zou kiezen. Ligt het aan de vorm? Is de kleurstelling een belangrijk aspect voor u? Speelt de locatie en de omgeving een rol? … Ik ben benieuwd (mailen mag natuurlijk ook).

  3 Responses to “Wordt traditioneel bouwen weer modern…?!”

 1. De vraag betreffende de stijl, is m.i. afhankelijk van niet één, maar meerdere faktoren. Zo zijn er om er een paar te benoemen, bijvoorbeeld de zone; de soort koper = nationaliteit, leeftijd en financiele middelen; en modegevoeligheid.

  Het publiek welk voor de meer rurale en of rustigere gebieden gaat zal sneller de traditionele stijl kiezen. Diegene die meer voor de mondaine zones kiest zal eerder voor modern gaan.

  Dan is er nog de leeftijdsfaktor. (Semi)gepensioneerden zullen ook eerder traditioneel willen en jeugdiger publiek waarschijnlijk modern. Ook het financiele plaatje kan duidelijk invloed hebben: een modern designhuis is minimalistischer en daardoor beduidend goedkoper te realizeren dan een traditioneel huis met dakpannen dak, uitbouw, koven en hekwerken bij de ramen, enz.

  Bovenstaand is be-argumenteerd van uit mijn ervaring hier aan de Costa del Sol, met klanten van allerlei nationaliteiten en leeftijden.

 2. Alhoewel wij binnen wel alles graag modern hebben (keuken, badkamer enz), is de traditionele stijl van een huis toch altijd mooier binnen het plaatje van het land. Een strakke bungalow kan je in BE ook vinden, daarvoor moet je niet naar Spanje gaan…
  Voor mij is het veel belangrijker dat het huis goed geïsoleerd is maar tegelijk optimaal de natuurelementen benut om het huis aangenaam te houden, zowel in de zomer als in de winter. Zodoende is er een minimale kost en is het allemaal ecologisch verantwoord.

  • Bedankt voor uw reactie, Anne Marie

   De stijl van de woning is uiteindelijk altijd ieders persoonlijke keuze, maar het is in Spanje inderdaad redelijk eenvoudig om ecologisch te bouwen met duurzame materialen en gebruik makend van wind- en zonne-energie. Ook wordt er al met warmtepompen gewerkt om via aardwarmte de woning in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)