De verkoop van uw Spaanse woning | Onderweg naar Spanje
Apr 082016
 

De beslissing om uw Spaanse woning te verkopen, is uiteraard voor iedereen persoonlijk. De één wil groter of juist kleiner gaan wonen, terwijl een ander terug wil, of soms moet, naar zijn/haar vaderland. Hoe het ook zij, de verkoop van een woning in Spanje brengt voor iedereen veel onzekerheid met zich mee en daarom is het goed om vooraf goed te weten wat er zoal op u afkomt en hoe u voor uzelf de verkoop zo goed mogelijk kunt voorbereiden.

Se vendeWat voor de verkoop in Nederland of België geldt, blijft natuurlijk ook in Spanje van kracht: zorg voor een zo goed mogelijke uitstraling. Nog voordat u uw woning te koop aanbiedt, gaat u eerst kijken of alles in orde is. Kijk daarbij door de ogen van een potentiële koper en let op kleine reparaties, grote meubelstukken die in de weg staan en zorg ervoor dat alles netjes aan kant is.

Stap-voor-Stap

Naast de uitstraling van uw woning zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden bij de verkoop. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een Energie Certificaat te hebben als uw woning een bebouwde oppervlakte heeft die groter is dan 50 m². Daarnaast is het belangrijk om een juiste vraagprijs te bepalen. Een te hoge prijs zorgt ervoor dat uw woning (te) lang te koop staat, u de vraagprijs zult moeten verlagen, terwijl andere woningen in dezelfde prijsklasse ondertussen wel verkocht worden en dat u uiteindelijk onder de marktwaarde verkoopt. Pak de voorbereiding op de verkoop stap-voor-stap aan, zodat u niets kunt vergeten en er zodoende zeker van bent, dat u al het mogelijke heeft gedaan om uw woning zo goed mogelijk in de markt te zetten.

Video

In onderstaande aflevering van NICLA TV leg ik in het kort uit waar u zoal aan moet denken. Wellicht is het ook voor u veel eenvoudiger om de verkoop van uw Spaanse woning over te laten aan een makelaar. In dat geval adviseer ik u om een aantal plaatselijke makelaars uit te nodigen, zodat u kunt vergelijken waaruit hun dienstverlening bestaat en hoe zij de verkoop van uw woning denken aan te gaan pakken. In elk geval weet een makelaar waar hij/zij aan moet denken en welke regels en wetgeving er toegepast dienen te worden. Bovendien hebben de meeste makelaars een groot netwerk aan potentiële kopers van wie zij weten wat ze zoeken. Op die manier kan uw woning binnen een korte tijd onder de aandacht worden gebracht bij veel mogelijke gegadigden.

 

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

Presentatie

Een zeer belangrijk element bij de verkoop van een woning is de presentatie. Vaak wordt daar te weinig aandacht aan besteedt, terwijl het allesbepalend is, als u uw woning onder een groot publiek wilt verspreiden. Vooral in Spanje, waar momenteel de meeste woningen door niet-Spanjaarden worden gekocht, is het essentieel om goede foto’s en eventueel video te maken. Meer dan 90% van de kopers zoekt de gewenste woning via het internet, waarbij men vooral kijkt naar beeldmateriaal en een uitgebreide beschrijving dus minder belangrijk is. Meer over de presentatie en het maken van goede (interieur) foto’s kunt u nog eens terugkijken in een eerder blog over dit onderwerp.

Winstbelasting

Als u bij de verkoop van uw Spaanse woning winst maakt, oftewel als uw verkoopprijs hoger is dan de prijs die vermeld staat in de escritura van toen u de woning aankocht, dan dient u winstbelasting af te dragen. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van het feit of u fiscaal resident bent in Spanje. Als niet-resident betaalt u 19% winstbelasting, terwijl er voor residenten andere tarieven gelden en er zelfs vrijstellingen mogelijk zijn. Lees meer over de winstbelasting in een eerder blog.

Zo ziet u, dat er ook bij de verkoop van een Spaanse woning nog best veel zaken van belang zijn om rekening mee te houden. Daarom is het aan te raden om ook hiervoor een professional in te schakelen.

Afleveringen terugkijken

Eerder in NICLA TV:

Introductie van NICLA TV
Update van Gratis E-Book
Woning verkopen: zorg voor goede interieur foto’s
Investeren in onroerend goed blijft aantrekkelijk
Het gebruik bepaalt de keuze van uw Spaanse woning
Carnaval in Águilas (Murcia)
Makelaar in Spanje
De benaming van Spaanse woningen
10 Tips voor bezichtiging Spaanse woningen
Kosten bij aankoop Spaanse woning
Speciale gasten: klanten
Het NIE-nummer en de Residencia in Spanje
Opstal- en Inboedel Verzekeringen in Spanje
Ziektekosten- en Auto Verzekeringen in Spanje
Taxatie van Spaanse woningen
Bankverkopen in Spanje
Overdrachtsbelasting vs Winstbelasting in Spanje
RTLZ: De Spaanse woningmarkt
Nieuwe afleveringen van NICLA TV
Gratis begeleiding bij aankoop Spaanse woning
Hypotheek op uw Spaanse woning
Regio TV – Costa de Almería

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)