NICLA TV (Live) - Het Aankoopproces | Onderweg naar Spanje
Jan 262017
 

blogIn deze uitzending van NICLA TV het onderdeel waar altijd de meeste vragen over zijn… De uitleg over het hele proces, met álles wat daarbij komt kijken, vanaf het moment dat u de gewenste Spaanse woning gevonden heeft.

Bekijk deze uitzending en bepaal dan of u de gehele afwikkeling zélf wilt doen of tóch de verstandige keuze maakt om een advocaat of gestor in te schakelen…

Klik hieronder op de video om de uitzending van NICLA TV te bekijken.

(Als u de video niet kunt openen, klik dan op de titel helemaal bovenaan)

 

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

 

  8 Responses to “NICLA TV (Live) – Het aankoopproces in Spanje”

 1. Hoi Claus,

  Waarom gaat het in Spanje heel anders dan in Nederland bij de aankoop van een huis?
  Wij moesten eerst een bedrag overmaken naar de verkopers voor de reservering en de rest moeten wij ook weer naar de verkopers overmaken en dan pas ga je naar de notaris. Hoe weet je dan of het huis verder nog wel ok is en niet opeens dingen kapot of uitgewoond bijvoorbeeld. Wat is de juiste volgorde in Spanje?

  Dank alvast

  Ingrid

  • Bedankt voor je reactie, Ingrid.

   Elk land heeft eigen regels, gebruiken en procedures, dus daar is weinig aan te veranderen.

   Zoals ik in de video ook uitleg, is het niet verstandig om een aanbetaling te doen op de rekening van de verkopende makelaar of, nóg erger, rechtstreeks over te maken aan de verkoper. Aanbetalingen kunnen het best gedaan worden via de derdenrekening van jouw eigen advocaat.

   Deze advocaat controleert vervolgens alle documenten en als alles in orde is, wordt de aanbetaling pas overgeboekt naar de verkoper. Als het goed is, staat er in de koopovereenkomst, dat de verkoper verplicht is de verkochte woning tot de datum van de notariële overdracht te onderhouden en dusdanig te gebruiken dat deze op het moment van overdracht in dezelfde staat is zoals door de koper gezien. Bovendien heb je als koper het recht om vóór de overdracht nog even door het huis te lopen om te zien of alles in orde is en om te controleren of eventueel overgenomen inventaris (hoort een inventarislijst bijgevoegd te zijn bij de koopovereenkomst) ook daadwerkelijk zijn achtergebleven. Indien tijdens deze oplevering iets niet in orde is, kan dat door je advocaat bij de notaris worden geregeld middels een inhouding van een gedeelte van de koopsom of anderszins.

   Bekijk de video met de complete uitleg en schakel een advocaat in.

   Succes!

   • Hoi Claus,

    We hebben een advocaat en we moesten dus 20000,- overmaken naar de verkopers en dat hebben we ook gedaan. Nu moeten we het resterende gedeelte, wat best veel is, ook rechtstreeks naar de verkopers overmaken 3 dagen voordat we naar de notaris gaan….. Het zijn hun regels in Almunecar en wat we ook al gezegd hebben of gedaan het maakt niets uit. Wat adviseer jij ?

    • Wat ik adviseer?! Nóóit doen!

     Als ik het zo lees, hebben jullie een waardeloze advocaat die zeker niet in jullie belang werkt. Op welke manier kan jullie advocaat garanderen dat de verkoper ook daadwerkelijk bij de notaris verschijnt voor de notariële overdracht? Voor hetzelfde geld wacht de verkoper op de betaling en vertrekt dan…

     De notaris wil een betalingsbewijs zien alvorens hij de escritura tekent en daarom wordt er over het algemeen met cheques betaald, die bij de notaris worden overhandigd, tegelijkertijd met de overdracht van de sleutels en de ondertekening van de escritura.

     • Is het betalen met een cheque makkelijk te doen? Zijn er kosten aan verbonden voor de verkoper? Wij hebben het geld voor de aankoop op een Spaanse rekening staan.

      Is een power of Attornity noodzakelijk of kan ik het het eventueel zelf on-line doen m.b.v video bellen? Ik kan dan een pdf ondertekenen en via e-mail terug sturen of is dat niet toegestaan?

     • Betaling met een bankcheque vanuit een eigen Spaanse rekening is zeer kostbaar voor de koper en de verkoper. De bank berekent een hoog percentage om een cheque uit te schrijven en de verkoper moet ook meestal commissie betalen om de cheque te verzilveren. Het meest eenvoudige is het om een volmacht te verstrekken en de gelden over te maken naar de derdenrekening van de advocaat. Omdat zij vaker betalingen uit moeten voeren, hebben zij meestal afspraken met hun bank en kunnen de cheques zodoende gratis bestellen. Bovendien kan de betaling ook via overschrijving plaatsvinden als de verkoper de afwikkeling ook via een advocaat laat regelen (anders is het niet aan te raden).

      Als je zelf niet bij de overdracht aanwezig kunt zijn, is de enige oplossing om een volmacht te verstrekken. Digitale handtekeningen worden niet geaccepteerd en videobellen met de notaris om de overdracht te organiseren is al helemaal uitgesloten.

 2. Beste Claus,

  toevallig was ik een beetje aan het onderzoeken wat voor pagina´s er op internet zijn voor de aankoop van huizen hier in Spanje. Maar die dan wel gericht waren naar Nederlandstalige klanten.
  Zo kwam ik terecht op jullie website. Het is me heel erg opgevallen hoe professioneel deze is.
  Ook heb ik naar de video gekeken waar je stap voor stap uitleg geeft over het aankoopproces hier in Spanje. Ik werk zelf in een advocatenbureau hier in Alhaurín el Grande, Málaga waar we veel met Engelse en Nederlandse klanten werken die hun huis willen verkopen/kopen of verhuren, en moet zeggen dat je alles heel duidelijk uitlegt. Ik zie dat je al samen werkt met Linda de Rijck, waar men alleen goede comentaren over heeft. Bij deze wil ik jullie feliciteren voor jullie professionaliteit. Met vriendelijke groet, Yolanda Moreno

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)