3 meest gestelde vragen van klanten | Onderweg naar Spanje
Jul 182017
 

U ziet een leuk huis en wilt daar meer informatie over ontvangen. Als eerste stuurt u dan een mailtje naar de verkopende makelaar of belt even op om uw gegevens achter te laten, zodat u de gewenste info kan worden toegestuurd. Na ontvangst bestudeert u alle informatie en bekijkt u de foto’s nogmaals. Indien uw interesse middels de brochure bevestigd is, maakt u een afspraak voor bezichtiging.

Eenmaal ter plaatse gaat u de gewenste woning(en) “in het echt” bekijken en dan komen de vragen vanzelf. Begrijp me dan ook niet verkeerd, want vragen staat vrij en het is zelfs heel goed dat u vragen stelt, zodat uw kennis wordt vergroot en u meer zekerheid krijgt over de woning die u wellicht wenst aan te kopen. Er zijn echter vragen die door 8 van de 10 potentiële kopers gesteld worden, maar waarvan de antwoorden eigenlijk geen bijdrage leveren aan de beeldvorming of algemene indruk van de woning, de locatie, de omgeving, etc. Kortom: het voegt niets toe…

Hoe lang staat de woning al te koop?

De doorlooptijd is afhankelijk van vele factoren. Zo heb je te maken met de locatie,de afmeting, de courantheid en de prijsstelling. Woningen in een lagere prijsklasse op een goede locatie worden over het algemeen sneller verkocht dan duurdere woningen op een locatie verder weg van voorzieningen, etc. De vraagprijs is echter afgestemd op de marktwaarde en tot stand gekomen door berekening en taxatie op basis van vergelijkbare woningen die te koop staan of die onlangs verkocht zijn. De termijn dat een woning te koop staat, heeft derhalve geen invloed op de prijs daar de verkoper uiteraard ook op de hoogte is van de marktwaarde van zijn/haar woning. De ene verkoop duurt nu eenmaal langer dan de andere.

Wat is de reden van verkoop?

Er zijn 1001 redenen te bedenken waarom een verkoper zijn/haar woning te koop aanbiedt. De een wil groter of juist kleiner gaan wonen, een ander wil verhuizen naar een andere woonplaats, een derde wil dichter bij kinderen en kleinkinderen wonen en de vierde wil of moet om gezondheidsredenen verhuizen. Wat de reden ook is…de uiteindelijke conclusie blijft dat de woning te koop wordt aangeboden. Voor een potentiële koper die op zoek is naar een woning, is dat het belangrijkste en dan zijn de privé omstandigheden van de verkoper niet interessant.

Wat is de uiterste prijs?

Een makelaar naar de uiterste prijs vragen is net zoiets als een goochelaar vragen om een truc uit te leggen of een kok vragen naar zijn recept. Ja, ik weet dat er huizenverkopers zijn die antwoord op deze vraag geven. Sterker nog; ik ken mensen die zich makelaar noemen, die direct bij aankomst bij een woning ter bezichtiging al aangeven voor welke prijs de betreffende woning te koop is: “…de vraagprijs is € 175.000, maar als u € 160.000 biedt, zal de verkoper dat bod aanvaarden…” Juist om dergelijke uitspraken mogen deze mensen zich geen makelaar noemen. Zij laten duidelijk blijken geen verstand van zaken te hebben en niet te weten waar ze mee bezig zijn. De verkopende makelaar werkt namelijk in eerste instantie voor de verkopende partij, van wie de makelaar de opdracht tot dientsverlening heeft en die hem/haar betaalt.

Het staat eenieder vrij om een bod uit te brengen op de gewenste woning en dat bod zal, mits het reëel is, met de verkoper besproken en vervolgens teruggekoppeld worden. Na afloop van de onderhandelingen is de uiterste prijs bekend alsmede de uiterlijke opleveringsdatum, de dag waarop u eigenaar wordt van uw eigen woning onder de Spaanse zon.

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)