Problemen bij de aankoop van een Spaanse woning 3: Cowboys en Nepmakelaars | Onderweg naar Spanje
Jan 182018
 

Regelmatig ontvang ik e-mails van mensen die in de problemen zijn geraakt na de aankoop van een Spaanse woning. Ze vragen me wat ze moeten doen, maar in de meeste gevallen is het al te laat en zullen ze hun verlies moeten nemen. Er zijn verschillende oorzaken van de problemen en daarom zal ik in een aantal blogs de diverse mogelijke valkuilen nader toelichten in de hoop en het vertrouwen dat ú niet in de val loopt.

Deze keer: Cowboys en Nepmakelaars

Zoals in een eerder (video)blog al aangegeven; zijn alle makelaars bemiddelaars in onroerend goed, maar elke bemiddelaar in onroerend goed is nog geen makelaar. Nu zullen er wel weer veel mensen op hun achterste benen gaan staan met argumenten als dat het beroep ‘makelaar’ in Spanje een vrij beroep is en dat ervaring ook belangrijk is. Beide kan ik niet ontkennen en tóch koopt u als woonconsument veiliger bij een gecertificeerde makelaar dan bij een willekeurige aanbieder van Spaanse woningen. Uiteraard laat ik u vrij in uw keuze van de aanbieder van Spaanse woningen. Ik wil u uitsluitend behoeden voor vervelende verrassingen achteraf, want vooraf is ‘alles mooi’, ‘niets te veel’ en ‘nooit een probleem’.

Paddenstoelen

Nu de Spaanse woningmarkt weer is aangetrokken, schieten de zogenaamde makelaarskantoren opnieuw als paddenstoelen uit de grond. Niet gehinderd door enige vakkennis, beginnen ze met het aanbieden van woningen. De meeste van deze nepmakelaars spreken niet eens Spaans, dus hoe kunnen zij de informatie uit escrituras halen, nota simples lezen en nagaan of de juiste vergunningen zijn verstrekt? Als woonconsument bent u de dupe van dergelijke cowboys want als er iets verkeerd gaat met de door hén uitgevoerde begeleiding tijdens de aankoop van úw Spaanse woning heeft ú een groot probleem. Deze commissie-jagers staan meestal niet geregistreerd en hebben geen verzekering. De oplossing voor door hen veroorzaakte problemen is meestal de snelste en voordeligste weg: ze sluiten de deur en beginnen ergens anders opnieuw.

Opleiding

Voor elk beroep bestaat er een opleiding en dus ook voor het beroep ‘makelaar’. Tijdens deze opleiding wordt de toekomstige makelaar geschoold op het gebied van bouwkunde, privaat- en publiekrecht, makelaardijleer, administratie en bedrijfseconomie. Meestal is de opleiding in combinatie met het vak ‘taxateur’ zodat er nog enkele lessen bijkomen zoals waardebepalingen van diverse soorten onroerend goed. Ter afsluiting van de opleiding volgt er een examen en, zoals bij elke beroepsopleiding, een diploma. U koopt uw brood bij de bakker, dus waarom zou u voor een woning, met een veel grotere waarde dan een brood, naar een willekeurige aanbieder gaan terwijl er gewoon gecertificeerde en dus vakkundige makelaars beschikbaar zijn?

Kies voor meer zekerheid

Een gecertificeerde makelaar kan zich aansluiten bij een vakvereniging die hem/haar verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De makelaar is als zodanig geregistreerd en ingeschreven in het Registro Mercantíl, de Spaanse Kamer van Koophandel. Neem gedurende uw voorbereiding dus even rustig de tijd om voor uzelf te achterhalen met wie u eventueel een afspraak wilt maken of met welke aanbieder u in gesprek gaat op een beurs voor tweede woningen. Via de makelaarscheck is dat heel eenvoudig en het biedt u een goed houvast om op verschillende aspecten een gefundeerde keuze voor een bepaalde aanbieder te maken.

Europese bescherming

De EU is druk bezig om, in samenwerking met Europese vakverenigingen van makelaars, een algemene standaard voor makelaars te ontwikkelen en verplicht te stellen binnen heel Europa. Als het ware wordt het beroep van makelaar dan weer beschermd en worden alle aanbieders van Spaanse woningen weer verplicht om zich te certificeren oftewel te studeren en met goed gevolg een examen af te leggen. Wanneer die Europese Certificering voor Makelaars wordt doorgevoerd, zal het voor u, als woonconsument, een stuk veiliger worden. U weet dan immers zeker dat de persoon, met wie u een afspraak maakt om de door u gewenste Spaanse woning aan te kopen, ook daadwerkelijk makelaar is. Dat schept rust en vertrouwen, maar helaas is het nog niet zover dus tot die tijd zult u zélf uw oren en ogen goed open moeten houden en niet over één nacht ijs gaan.

 

Andere mogelijke oorzaken van problemen bij de aankoop van een Spaanse woning:
Een slechte voorbereiding
Gebrek aan inzicht in de financiering
Bezichtigingsreizen
Aannemers zonder bankgarantie
Niet-onafhankelijke advocaten

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)