Second Home Beurs…op eigen risico! | Onderweg naar Spanje
Feb 212018
 

Binnenkort wordt er weer een beurs voor tweede woningen georganiseerd, maar na al die jaren waarin de organisatie ervaring op heeft kunnen doen, blijkt dat men nog niets veranderd heeft en daar bent ú, als woonconsument, de dupe van.

In oktober 2012 schreef ik al eens een blog over het feit dat beurzen gevaarlijk zijn omdat de bezoeker niet weet met wie hij of zij in gesprek gaat, wat de achtergrond van die persoon is en of de kennis voldoende is om u op de juiste manier te informeren. In februari 2014 schreef ik een vervolg op dat eerdere blog omdat beursbezoekers mij benaderden met vragen naar aanleiding van de beurs, terwijl ik daar zélf helemaal niet aanwezig was. Men zocht naar antwoorden die ze op de beurs niet kregen, hoewel men juist dáár de experts verwachtte…

Eéndagsvliegen

Nu de economie weer aangetrokken is, neemt ook de belangstelling voor tweede woningen toe. Dit trekt veel gelukszoekers aan, die zich uitgeven als ‘makelaar’ en allemaal een graantje mee willen pikken van de verbeterende woningmarkt. Het zal u duidelijk zijn, dat de meeste van deze aanbieders geen enkele opleiding heeft gevolgd en zodoende over onvoldoende kennis beschikt om u op de juiste manier te kunnen begeleiden bij de aankoop van uw tweede woning.

Als ik me even beperk tot de Spaanse woningmarkt, dan denk ik dat zeker 90% van de aanbieders niet gecertificeerd is als makelaar en dus geen opleiding heeft gevolgd. Hierdoor kunnen ze zich niet aansluiten bij een vakvereniging en worden ze derhalve niet verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit werkt voor deze nepmakelaars kostenverlagend, maar kan voor ú grote gevolgen hebben op het moment dat er iets mis gaat.

Beurs

Nu wordt er een beurs georganiseerd voor tweede woningen en omdat u al langer met het idee loopt en de mogelijkheden wilt onderzoeken voor de aankoop van een woning onder de Spaanse zon, besluit u eens een kijkje te gaan nemen. U verwacht kennis te kunnen maken met de experts op het gebied van Spaans onroerend goed en u bent dan ook blij verrast, dat u via de website van de beurs ziet, dat er maar liefst 34 aanbieders van Spaanse woningen vertegenwoordigd zullen zijn.

Laat mij u maar direct uit uw droom helpen, want van de 34 aanbieders zijn er slechts 2(!) gekwalificeerd als makelaar. De anderen zijn niet aangesloten bij een vakvereniging en op hun website maken ze ook geen melding van enige opleiding of achtergrond in de makelaardij. Zo ziet u maar weer, dat het altijd goed is om vooraf uit te zoeken met wie u eventueel om de tafel gaat zitten of een afspraak wenst te maken. Zorg ervoor dat u weet met wie u spreekt!

Schijnveiligheid

De beursorganisatie probeert u als bezoeker zo goed mogelijk te informeren over de gang van zaken rondom de aankoop van een tweede woning. Dat doen ze onder andere door seminars te organiseren waarin deskundigen op een bepaald gebied nadere uitleg geven over diverse onderwerpen. Nadat u zo’n lezing heeft bijgewoond, weet u dus waar u op moet letten en waar u rekening mee dient te houden. Maar…vervolgens loopt u weer verder over de beurs en dan blijkt al snel dat hetgeen u daarvoor tijdens de presentatie verteld is niet in de praktijk gebracht kan worden omdat de kennis bij de standhouders ontbreekt om uw eventuele vragen te beantwoorden of twijfels weg te nemen.

Conclusie

Na de vele beurzen die de afgelopen jaren gehouden werden, heeft de organisatie nog steeds niets geleerd. Er is totaal geen controle op de deelnemers en men doet geen enkele moeite om de woonconsument te beschermen. Zolang de standhouders betalen, zijn ze van harte welkom.

Dat het allemaal om geld draait zal u duidelijk zijn en als u nog twijfelt geef ik u een kleine berekening, gebaseerd op de informatie die openbaar gedeeld wordt op de website van de Second Home Beurs:

De minimale afmeting van een beursstand is 12 m². Bij eenmalige deelname kost de kleinste stand in de meest eenvoudige uitvoering, inclusief verlichting en toeslagen, € 3.785,- (excl. Btw). De meeste stands zijn echter groter en veel hebben een luxere uitvoering. Bovenstaande berekening is dus de goedkoopste optie. Volgens de website zijn er gemiddeld 150 standhouders wat derhalve in de meest ongunstige situatie een omzet genereert van € 567.750,-

Om de standhouders ook iets te kunnen aanbieden als tegemoetkoming in hun investering, worden er gratis toegangskaarten verstrekt en dit zorgde er in 2017 voor dat 7.021 mensen de beurs bezochten. Omdat de kaarten gratis zijn, kun je je afvragen hoe serieus deze bezoekers zijn…

Oplossing

Natuurlijk heb ik nagedacht over hoe het beter kan waardoor het aantrekkelijker wordt voor zowel bezoekers als standhouders. De vraag is alleen of de organisatie hier heil in ziet, want bij hun business-model draait het uiteraard vooral om omzet.

Allereerst dienen de standhouders geselecteerd te worden op achtergrond, opleiding, verzekering, ervaring, etc. Op die manier is er uitsluitend ruimte voor de échte experts die daadwerkelijk iets bij kunnen dragen aan de kwaliteit van de beurs. Daarmee zal de beurs waarschijnlijk kleiner worden, maar van de andere kant ook van een veel hoger niveau. Een kleinere beurs kan georganiseerd worden op een minder grote locatie, zodat de zaalhuur lager is. Een lagere zaalhuur betekent goedkopere vierkante meters en dus gunstiger prijzen voor de stands.

Als de potentiële beursbezoekers vooraf op de hoogte zijn van de kwaliteit van de beurs en ze ervan uit kunnen gaan dat de professionele standhouders weten waar ze over praten, gekwalificeerd zijn en ze zodoende veilig zaken met hen kunnen doen, dan geeft dat veel meer vertrouwen. Een dergelijke goede beurs trekt serieuze bezoekers die graag bereid zijn om een kaartje te kopen ter voorbereiding op een van de grootste investeringen in hun leven: een tweede woning.

Serieuze bezoekers trekken ook weer meer standhouders aan, zeker als er geselecteerd wordt alvorens men deel kan nemen aan de beurs. Dus op die manier snijdt het mes aan alle kanten. Alles staat of valt echter bij de organisatie van de beurs. Zij zullen eerst de eurotekens uit hun ogen moeten wrijven en hard aan het werk moeten om geselecteerde professionals aan hen te binden.

Let Op en Kijk Uit!

Tot het zover is, bent u als woonconsument vogelvrij. U wordt op de beurs, noch daarbuiten, door niemand in bescherming genomen en dus is het geheel aan ú om het kaf van het koren te scheiden. Om enigszins zicht te krijgen op de standhouders zou u vóór de beurs de deelnemerslijst door kunnen lopen en via de makelaars-check een selectie kunnen maken van mensen met wie u eventueel in gesprek wenst te gaan.

Ik wens u veel wijsheid en succes!

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)