Directe hulp bij vragen over de Spaanse woningmarkt | Onderweg naar Spanje
Oct 212018
 

U herkent het vast wel… Zit u ‘s avonds rustig thuis gezellig rond te kijken tussen het aanbod van Spaanse woningen en dan ineens schiet u een vraag te binnen. U gaat snel op zoek naar een stukje papier en een pen om er maar zeker van te zijn dat u het niet vergeet. U schrijft het op met het plan om het de volgende dag te mailen of meer informatie aan te vragen via Facebook.

Het papiertje met uw aantekeningen wordt echter over het hoofd gezien, want de volgende dag heeft u weer andere zaken aan uw hoofd. Zo komt u uw notitie nog een aantal keer tegen, terwijl u er uiteindelijk niets mee doet. Zonde eigenlijk, want u had best graag de juiste informatie gehad en meer uitleg gekregen om uw eventuele twijfels weg te nemen.

Dit komt vaker voor dan u denkt, dus u bent zeker niet de enige en beslist niet de laatste die dit meemaakt. Omdat ik steeds vaker te horen kreeg dat het handig zou zijn om een soort van vraagbaak te hebben die 24 uur per dag en 7 dagen per week te raadplegen is, ben ik hierover na gaan denken en, mede door de nieuwste ontwikkelingen van Facebook in combinatie met derde partijen, heb ik een oplossing gevonden.

Bekijk onderstaande video voor meer uitleg:

 

Uiteraard is het onmogelijk om op deze manier elke individuele vraag te beantwoorden of uitleg te geven over complexe zaken, maar u wordt op deze manier in elk geval al globaal wegwijs gemaakt op de Spaanse woningmarkt en uiteindelijk worden uw vragen zeker beantwoord. In elk geval heeft u op deze manier een beter alternatief dan het papiertje met uw aantekeningen, want uw bericht dat u via Messenger achterlaat wordt zeker door mij gelezen. Het gaat dus niet verloren en wordt niet vergeten, zodat u de uitleg krijgt waar u naar op zoek bent.

>> Antwoorden op vragen en uitgebreide informatie <<

Maak gebruik van deze nieuwe service en probeer het eens uit! Het zal u zeker helpen in uw voorbereiding op de mogelijke aankoop van uw Spaanse woning…

 

  2 Responses to “Directe hulp bij vragen over de Spaanse woningmarkt”

 1. Ik heb nog een vraag?
  Als je in Nederland eigenaar bent van een appartement. Ben je tevens mede eigenaar samen met de andere eigenaren van het complex. Dat kan soms zelfs een woningbouwvereniging zijn of een Projectontwikkelaar. Maar vaak gewoon particulieren. Er is dan een Vereniging van Eigenaren, met een verplichte maandelijkse bijdrage. Maar de bewoners bepalen vaak ook waar het geld aan besteed wordt.
  Maar hoe zit dat in Spanje. Ik vind de jaarlijkse bijdrage vaak wat weinig. Ik zie soms bedragen voorbij komen van 600 euro per jaar. Lijkt mij dat daar de (toekomstige) onderhoudskosten niet van betaald kunnen worden. Er is vaak een zwembad. En wie gaat daar over?
  De appartementen waar ik naar kijk hebben vaak geen lift dat scheelt in ieder geval in het onderhoud, en iedereen moet voor zijn eigen verwarming zorgen. Dat is ook niet collectief.
  Dit zijn maar voorbeelden. Het gaat ook over schoonhouden en de tuin.

  • Net als in Nederland en België koop je in Spanje een appartementsrecht, je wordt dan dus de unieke gebruiker (eigenaar) van een gedeelte van de gemeenschap (gebouw of complex). Hiervoor is ook een Vereniging van Eigenaars (comunidad) met een bestuur. Het is verplicht om minstens één keer per jaar een algemene vergadering te organiseren waarin bepaalde punten besproken worden en waarover gestemd wordt door de eigenaren.

   Eén onderdeel waarover gestemd wordt, is inderdaad het onderhoud en de keuze van de bedrijven die dat gaan uitvoeren. Een en ander wordt voorbereid door het bestuur in samenwerking met de administrateur, maar de beslissing valt in de vergadering.

   De totale kosten van onderhoud, verlichting, schoonmaak, etc. van gemeenschappelijke ruimten en -voorzieningen worden gedeeld door het aantal m² eigendom en op die manier worden de servicekosten berekend. Dat deze lager zijn dan in Nederland is logisch, want het arbeidsloon (bijvoorbeeld) ligt ook lager.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)