Restaurant of Bed & Breakfast in Spanje beginnen? | Onderweg naar Spanje
Jun 032011
 

Een veel gehoorde wijze uitspraak, die zeker ook betrekking heeft op hen die naar Spanje komen en hier iets willen gaan ondernemen. Dit gezegde zou eigenlijk direct gevolgd moeten worden door een ander: “schoenmaker blijf bij je leest”. ‘Onderweg naar Spanje’ ontmoet je veel dromers die een bepaald ideaal nastreven. Mensen die, met alle respect, in Nederland of België een 9-tot-5-baan hebben, maar tóch op zoek zijn naar (nog) meer vrije tijd. Met de blik op oneindig, in gedachten al wonend en werkend onder de Spaanse zon, verliest men alle realiteit en denkt men de verlangde vrijheid te vinden als eigenaar van een restaurant of Bed & Breakfast…

Restaurant

Deze week heb ik weer een perfect voorbeeld meegemaakt van een Nederlander die ondoordacht en zonder goede voorbereiding naar Spanje kwam en het roer om gooide. Zijn voormalige beroep was verzekeringsagent, maar zijn ideaal was altijd al om te wonen en te werken in Spanje. Werken?…ja, hij wilde een eigen restaurant beginnen. Toen hij net in Spanje aankwam, heeft hij hulp gezocht om e.e.a. uit te zoeken en een geschikte locatie te vinden.

Bij gebrek aan horeca-ervaring, werden ook de eerste gesprekken door een horeca-expert begeleid, maar op het moment dat deze expert de nieuwe restauranteigenaar een contract voorlegde ter vergoeding van de verdere noodzakelijke begeleiding, gaf hij te kennen het vanaf dat moment wel zelf te kunnen…

Hoewel deze Nederlandse man geen Spaans spreekt, heeft hij in gebrekkig Engels enkele solicitatiegesprekken gevoerd. Uiteindelijk is zijn restaurant geopend, waarbij hij zelf achter de bar en in de bediening staat, geholpen door een serveerster uit oost-Europa, die eveneens gebrekkig Engels en een beetje Spaans spreekt. De Italiaanse kok staat alleen in de keuken.

Service

Bij binnenkomst in zijn restaurant was de gastheer niet te herkennen. Gekleed in een polo-shirt en spijkerbroek had hij ook een van de gasten kunnen zijn. Omdat het natuurlijk nog geen hoogseizoen is, waren er slechts 3 tafels bezet, maar ondanks de rustige start moesten we met 4 personen toch 1,5 uur wachten op ons eten, dat bovendien niet eens gaar was. Bij gebrek aan ervaring wordt er veel te lichtzinnig gedacht over het openen van een restaurant, de service en de werktijden.

Dit etentje gaf me wel inspiratie voor dit blog, dat ik al langere tijd wilde schrijven.

Bed & Breakfast

Een ander fenomeen waarmee veel mensen de laatste jaren in hun hoofd lopen, is het idee om in Spanje een Bed & Breakfast te beginnen. Op zoek naar een zo groot mogelijk pand voor een zo laag mogelijke prijs, rekenen zichzelf al rijk. Ook deze mensen hebben meestal totaal geen ervaring in de horeca en hadden voorheen zelfs geen dienstverlenend beroep. Ze hebben er geen idee van hoe hard ze moeten werken om, naast de kosten die vaak over het hoofd worden gezien, nog iets over te houden om van te leven. Om van te leven?…ja, de meesten denken met een B&B een goed bestaan onder de Spaanse zon op te kunnen bouwen, maar zien later alsnog in, dat een extra baan toch zeer gewenst is omdat het aantal benodigde kamers alsmede de bezettingsgraad over het algemeen ernstig onderschat worden.

Als u overweegt om een Bed & Breakfast in Spanje te beginnen, realiseert u zich dan goed waar u aan begint. Hard werken en lange dagen, want als uw gasten allang op pad zijn en u de ontbijtspullen net heeft opgeruimd, moet u aan het werk om alles weer piekfijn in orde te maken, te onderhouden, inkopen te doen, etc.

Marktonderzoek

Voordat u een keuze maakt voor een bepaald pand om een nieuwe B&B te beginnen of wellicht een bestaande over te nemen, is een gedegen marktonderzoek, dat u zelf uit kunt voeren, zeer aan te bevelen. Als u een bestaande Bed & Breakfast overneemt, kunt u zich hardop afvragen wat de reden tot verkoop is. Uit de aanwezige boekhoudkundige cijfers valt al snel op te maken of e.e.a. rendabel zou kunnen zijn. Verder is het belangrijk om te kijken welke collega’s (toekomstige concurrenten) er in de directe omgeving en de regio zitten. Wat zijn de prijzen, voorzieningen en services van andere B&B’s, hotels, pensions, hostals, etc.? Hoe lang is ‘het seizoen’ in de regio, oftewel hoe is het klimaat? Welk inkomen heeft u voor ogen en is dit, rekening houdend met de kosten en het aantal beschikbare kamers, haalbaar? Kortom: kijk verder dan het prachtige pand op die geweldige locatie…

Vergunningen

Een Bed & Breakfast is letterlijk niets anders dan het aan gasten beschikbaar stellen van een kamer met een bed, waarbij u hen ‘s ochtends een ontbijt serveert. In de meeste Spaanse gemeenten wordt een dergelijke service (oogluikend) toegestaan. Informeert u echter bij de betreffende gemeente waar u wilt beginnen hoe zij hier tegenover staat en of u wellicht een vergunning dient aan te vragen. Voor het serveren van andere maaltijden en het schenken van alcohol, dient u te beschikken over een uitgebreide vergunning. Denk hier niet te makkelijk over, want als een collega of hotel een klacht indient en u blijkt niet de nodige vergunningen te hebben, dan volgt een hoge boete.

TIP: Volg eerst uw verstand en dan uw hart als u wilt ondernemen in Spanje

Net zoals in Nederland en België moet er ook in Spanje gewoon gewerkt worden. Een succesvolle onderneming begint al voordat de deur geopend wordt en de eerste klanten verwelkomd kunnen worden. Een goede voorbereiding is essentieel. Indien u niet zélf over voldoende kennis beschikt, maar uw droom tóch in vervulling wilt laten gaan, schakel dan een expert in die u kan begeleiden bij de opstart van uw onderneming. Ga vervolgens aan de kostenkant kijken wíe (personeel, leveranciers, etc.) en wát (inventaris, productiemiddelen, inkoop, etc.) u nodig heeft en of dit, samen met uw eigen inkomen, opgebracht kan worden via de beoogde omzet.

  3 Responses to “Bezint eer ge begint”

 1. Dag Claus,

  Je moet er wel een type voor zijn om een Bed & Breakfast te kunnen beginnen. Ik run al elf jaar mijn eigen Bed & Breakfast, gewoon hier in Nederland met tien kamers en een vergaderruimte.

  Ik heb 7 eigenschappen op een rijtje gezet die je moet hebben voor dit werk. Zie: http://www.viaquidam.nl/bed-breakfast/zou-jij-dat-kunnen-een-bed-breakfast-runnen/

  Erg handig om te lezen vóórdat je ergens een huis gaat kopen.
  Hartelijke groet, Elly Polman.

 2. Beste Claus,
  mooie en overzichtelijke tekst,maar een beetje sec, hé!
  Het is inderdaad zo dat je verstand moet gebruiken, maar je moet wel je hart volgen. Over restaurants en hotels ken ik niks, maar een B&B runnen doe je met je hart. Het werk is veel te alomvattend om een echte kosten baten analyse te kunnen maken. Gelukkig hebben we hersenen om bij te sturen.
  Groeten vanuit Cistella

  • Hola Bas,

   Je hebt gelijk, dat je een B&B, waarbij je veel rechtstreeks contact hebt met mensen, met je hart runt, maar mijn blog gaat niet zozeer over het runnen als wel over het traject vooraf. Veel mensen zitten vóór de aankoop al met hun hoofd tussen de roze wolken en verliezen de realiteit geheel uit het oog. Juist vóór de aankoop-beslissing dient je verstand de overhand te hebben en moet je beseffen, dat je gewoon hard (met je hart) moet werken ook al woon je dan in Spanje of een ander land. Vooraf waarschuwen en berekenen, voorkomt achteraf teleurstellingen.

   Bedankt voor je aanvulling.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)