Bijzonder en exclusief natuurgebied Cabo de Gata in Almería | Onderweg naar Spanje
Jun 092011
 

‘Onderweg naar Spanje’ is het af en toe noodzakelijk om even rust te nemen en te genieten van waar iedereen normaal gesproken aan voorbij gaat. Het natuurgebied Cabo de Gata in de provincie Almería is bij uitstek een plek om heerlijk uit te waaien en te luisteren naar de stilte die af en toe aangenaam verstoord wordt door een overvliegende flamingo of een konijn.

Las Sirenas

Met bijna 50.000 ha is Cabo de Gata het grootste beschermde kustgebied van Andalucía. Het natuurpark, dat in 1997 is benoemd tot ‘Unesco Biossfeerreservaat’, heeft van oorsprong een vulkanisch verleden. Hoge bergketens worden afgewisseld door woestijnachtige vlaktes en steile kliffen bestaande uit diverse steensoorten in verschillende kleurtinten. Deze kliffen, die vaak direct in zee eindigen, vormen echter niet de grens van het natuurgebied…ook een groot gedeelte van de zee behoort tot het natuurreservaat.

Las Salinas

Flora en fauna

Ondanks of misschien wel dankzij de zeer geringe neerslag, met gemiddeld zo’n 200 mm per jaar het minste van heel Spanje, vormt Cabo de Gata een zeer goede bodem voor allerlei zeldzame inheemse planten en een beschermd heenkomen voor heel veel diersoorten. Naast vossen, konijnen, reptielen, etc. overwinteren er uiteenlopende vogelsoorten en het bijbehorende zeegebied herbergt zeeschildpadden en zelfs koraalriffen.

Cabo de Gata

Strandklimaat

Met een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden vormt Cabo de Gata een zeer mooie strandbestemming. Verwacht echter geen barretjes op of aangelegde toegangspaden naar het strand. De vele kleine strandjes en baaitjes vormen een waar paradijs voor de natuurliefhebber, maar u moet er wel iets voor over hebben. Lange afdalingen over rotsachtige zandpaadjes met hier en daar wat klim- en klauter werk wordt beloond met prachtige zandstranden en kristalhelder water. Grotere stranden zijn eenvoudiger en zelfs per auto te bereiken, maar dat brengt ook direct weer meer drukte met zich mee.

Video

Via onderstaande video, ter promotie van Andalucía, krijgt u alvast een kleine indruk van Cabo de Gata. Zie het als een uitnodiging om dit schitterende natuurgebied in het zuid-oosten van Spanje zélf te komen bezoeken.

Playa Mónsul

TIP: Niet te missen bezienswaardigheden

De salinas bij de plaats Cabo de Gata mag u zeker niet overslaan. Deze zoutwaterlagune, op steenworp afstand van het strand, vormt een broed- en overwinteringsplaats voor heel veel vogelsoorten waaronder flamingo’s. Een klein eindje verder treft u de vuurtoren bij Las Sirenas, het meest zuid-oostelijke punt van Spanje. Onderweg komt u langs diverse filmlokaties, waaronder Playa Mónsul, bekend uit Indiana Jones and the Last Crusade met Harrison Ford en Sean Connery. Verder zijn er beroemde stranden zoals Playa de los Muertos bij Agua Amarga en Playa de los Genoveses.

Cabo de Gata is te groot(s) om in een blog te beschrijven…u moet het zelf ervaren!

  One Response to “Natuurgebied Cabo de Gata in Almería”

  1. […] beschermde natuurgebied Cabo de Gata is een park van grote ecologische waarde. Het park herbergt de mooiste kustlijnen aan de […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)