Bepaal de gewenste locatie voor uw Spaanse woning | Onderweg naar Spanje
Mar 082011
 

Een gezegde dat op vele zaken van toepassing is, zeker als het gaat om woonlocaties. Zoals iedereen ondertussen wel weet, is het belangrijkste criterium bij de zoektocht naar een andere woning ‘de locatie’. Het huis kan verbouwd worden, het sanitair en de keuken vervangen en de tuin naar eigen wens aangelegd. Op de omgeving en de woonwijk heeft u echter niet zoveel invloed, dus zorg ervoor dat u hierin direct de juiste keuze maakt.

Terrasje

Gedurende een koffiepauze tijdens bezichtigingen met Nederlandse klanten in Vera zat ik vorige week op een terrasje in de zon. Naast ons zaten 2 Nederlandse stellen en toen mijn klanten nog eens goed keken, bleken zij één van de mannen te kennen. Iedereen werd aan elkaar voorgesteld en al snel kwam het gesprek op het vinden van de gewenste woning in Spanje. Om het verhaal te verduidelijken even een pas op de plaats…

Mijn klanten zochten een huis in de omgeving van Vera / Mojácar aan de Costa de Almería. Eén van de twee stellen, die we op het terras ontmoetten, woont al zo’n 18 jaar in de omgeving van Torrevieja (Costa Blanca) vanwege vroegere werkzaamheden in Alicante. Het andere stel kwam uit Nederland. Zij zijn inmiddels gepensioneerd en waren op bezoek bij zijn broer en haar zwager om van daaruit op zoek te gaan naar een Spaanse woning. Volgt u het nog…?!

Regio

Het echtpaar uit Torrevieja was ervan overtuigd, dat hun familieleden zeker het gewenste huis zouden vinden aan de Costa Blanca, in de omgeving waar zij ook woonden. Ze hadden via bevriende makelaars al diverse woningen bekeken, maar de klik was nog steeds niet gemaakt. Het bezoekende echtpaar uit Nederland had daarom voorgesteld om een paar dagen ‘af te zakken’ naar het zuiden en daarmee hun horizon te verbreden. Hoewel het stel uit Torrevieja nooit verder was gereden dan Cartagena en dus de weg noch de omgeving kende, hadden ze uiteindelijk ingestemd om mee te gaan op verkenningstocht. Zodoende zaten ze nu op het terras in Vera.

Mijn klanten hadden al een grondige zoektocht achter de rug. Ze waren zo’n 6 maanden geleden met de auto van noord naar zuid Spanje gereden om zich op die manier een goed beeld te vormen van de diverse regio’s, aanwezige voorzieningen, natuur, strand, bebouwing, bewoners, etc. Bij terugkomst hadden ze de voor hen meest aantrekkelijke gebieden nader bestudeerd en besloten aan de hand van hun ervaringen om in de regio Vera – Mojácar hun toekomstige huis te gaan zoeken. In eerste instantie zal dit huis dienen als vakantiewoning, maar over ca. 5 jaar is het de bedoeling om definitief in de provincie Almería te gaan wonen.

Ambassadeurs

Uiteraard wilde het ‘Nederlandse’ echtpaar alles horen over de ervaringen en bevindingen van mijn klanten, die op hun beurt trots en dus graag bereid waren om hun kennis met hen te delen. Al snel werd duidelijk, dat ook onze ‘nieuwe kennissen’ meer rust, ruimte en natuur zochten, waar het in de woonomgeving van hun broer en zwager aan ontbreekt. Ook het klimaat speelde een belangrijke rol en niet te vergeten de bevolking, die in Vera en omgeving nog overwegend Spaans is.

Mijn klanten spraken honderd uit en waren zeer positief over de omgeving met haar vele natuurgebieden en, zoals velen dat vóór hen ook al zeiden, een ander landschap na elke bocht. Ik had er weinig aan toe te voegen en op het beantwoorden van een aantal vragen na, kende ik mijn plaats als toehoorder van dit aangename gesprek tussen de nieuwe bezoekers en de uitstekende ambassadeurs van mijn woon- en werkgebied.

Nieuwe klanten

Na de tweede ronde koffie werd het tijd om onze bezichtigingen voort te zetten. Contactgegeven werden uitgewisseld en wij vervolgden onze weg. De volgende dag hadden we afgesproken om de 2 laatste huizen van het ‘bezichtigingsprogramma’ te gaan bekijken. Onderweg in de auto ging de telefoon…de mensen van de dag ervoor op het terras…

Ze hadden in hun hotel onze website bekeken en vroegen zich af of ze een afspraak konden maken om enkele huizen te gaan bekijken voordat ze terugreden naar Torrevieja om van daaruit weer via het vliegveld van Alicante terug te vliegen naar Nederland. De omgeving sprak hen zeer aan en ook hun broer en zwager had ‘ingestemd’ door de uitspraak “…ach het is tenslotte slechts 1,5 uur rijden bij ons vandaan…”

Afloop

Om een lang verhaal af te ronden kan ik hier nu schrijven, dat mijn oorspronkelijke klanten hun nieuwe woning tussen Vera en Garrucha gevonden hebben. De overdracht vindt plaats in juni. Ook de nieuwe klanten waren zeer te spreken over de huizen die ze gedurende één dag gezien hebben. Zij hebben via ons kantoor in april voor 2 weken een appartement gehuurd en komen dan terug om ook hun Spaanse woning te vinden. De vliegtickets met Ryanair van Düsseldorf/Weeze naar Almería zijn ondertussen ook al geboekt, dus nu is het aan mij om hen een aantal huizen voor te stellen, die aan hun wensen en verwachtingen zouden kunnen beantwoorden.

TIP: Oriënteer, bestudeer en informeer

Bepaal voor uzelf waar u zou willen wonen. Welke aspecten zijn voor u belangrijk en wat zoekt u vooral níet in uw nieuwe woonomgeving? De beste manier is uiteraard om de diverse gebieden te bezoeken, zodat u kunt ervaren, voelen en beleven of een bepaalde regio u meer aanspreekt dan een andere. Indien u niet in de gelegenheid bent voor een uitgebreide oriëntatiereis dan biedt het Internet natuurlijk, naast de bibliotheek en de boekhandel, een zeer goed alternatief. Laat u vooral niet van de wijs brengen door wat anderen beweren, maar maak u eigen keuze.

  2 Responses to “Onbekend maakt onbemind”

  1. Zie ik daar een Cortado, Claus? 😉

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)