De beroemde Spaanse windmolens in Consuegra | Onderweg naar Spanje
Mar 192014
 

Een dagje weg of een korte stedentrip door het binnenland van Spanje? Een bezoek aan de windmolens bij Consuegra is uitstekend te combineren met een doorreis naar Toledo, Segovia en/of Madrid.

IMG_3850Windmolens

Consuegra is beroemd vanwege haar windmolens. Deze hebben algehele bekendheid verworven sinds de verhalen van Don Quijote werden gepubliceerd in de 16e eeuw. De windmolens, die inmiddels een symbool zijn geworden van Spanje, werden oorspronkelijk ingezet om graan te malen. De meeste molens bestaan uit 2 ruimtes, verdeeld over 2 verdiepingen. De molenaar moest de zakken met graan naar de bovenste verdieping sjouwen. Een zwaar werk als u bedenkt dat deze zakken zo’n 60 a 70 kg per stuk wogen. Eenmaal boven werd het graan via de zware molenstenen vermalen tot meel. Men draaide de kap van de windmolen als de windrichting veranderde en zodoende kon de molen altijd ingezet worden. De windmolens bleven in de familie en werden van vader op zoon doorgegeven. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn de molens van Consuegra niet meer in gebruik.

IMG_3855-Edit

Kasteel

Naast de molens treft u het fort dat waarschijnlijk gebouwd werd door keizer Trajan. De eerste historische beschrijving van dit bouwwerk houdt het er echter op dat het gebouwd is door Almanzor, in de tijd van Alfonso VIII. In 1813 werd het kasteel verwoest en pas in 1962 werd het overgedragen aan de gemeente Consuegra, waarna men begon met de restaurantie. Deze werkzaamheden kwamen in 1985 in een stroomversnelling vanwege de oprichting van enkele opleidingsinstanties, waarvan de activiteiten en verbouwingen tot op de dag van vandaag voortduren.

Meer foto´s

Klik hier voor meer foto´s van de windmolens en het kasteel in Consuegra

 

 

  One Response to “De windmolens van Consuegra”

  1. […] De windmolens van Consuegrablog.nicla-casas.comEen dagje weg of een korte stedentrip door het binnenland van Spanje? Een bezoek aan de windmolens bij Consuegra is uitstekend te combineren met een doorreis naar Toledo, Segovia en/of Madrid. Wind… […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)