Prijsontwikkeling op Spaanse woningmarkt | Onderweg naar Spanje
Jan 272021
 

Veel mensen vragen zich af hoe de prijzen van de Spaanse woningen zich zullen ontwikkelen tijdens en na de Corona-crisis. Volgens de één stort wereldwijd de hele onroerend markt in elkaar en zal het jaren gaan duren voordat we er weer bovenop komen en anderen denken dat het allemaal wel mee zal vallen. Persoonlijk ben ik ook niet zo negatief ingesteld en dat gematigde optimisme wordt veroorzaakt door een aantal factoren.

 

Virus is géén Krediet-crisis

Op de eerste plaats wordt de onzekerheid op de woningmarkt veroorzaakt door een virus, dat op enig moment overwonnen en verdreven zal gaan worden. Nu men overal begonnen is met vaccineren, is de eerste stap in de goede richting gezet. Dit zal er uiteindelijk toe moeten leiden dat mensen weer meer vrijheid hebben om de gewenste woningen te gaan bezichtigen, zodat men een aankoopbeslissing kan nemen.

Wachtrij

Nu de potentiële kopers niet ter plaatse naar de woningen kunnen komen kijken, moeten zij zich tijdelijk ‘behelpen’ met virtuele bezichtigingen, video’s, foto’s en 360° virtuele tours. Mensen die naar aanleiding van deze voorbereiding interesse hebben in een bepaalde woning, moeten even ‘in de wachtkamer’ blijven tot het moment dat ze kunnen komen kijken ter bevestiging van hun verwachtingen om vervolgens de koop af te kunnen ronden. Omdat er op deze manier veel mensen wachten, lijkt de vraag groot te zijn en is er dus geen reden om prijzen van onroerend goed te verlagen.

Video

In onderstaande video probeer ik meer uitleg te geven over wat ons, naar mijn mening en met mij vele collega’s, qua prijsontwikkeling in Spanje te wachten staat. Uiteraard is dit geen wetenschap, want niemand heeft een glazen bol om het exact te kunnen voorspellen. Een en ander is puur gebaseerd op de bewegingen in de markt en de reacties van potentiële kopers met wie we in de dagelijkse praktijk te maken hebben.

 

 

  2 Responses to “Prijsontwikkeling op Spaanse woningmarkt”

  1. Hoe is de ontwikkeling mbt de brexit. Die heeft volgens mij meer effect dan covid19

    • De gevolgen van Brexit zijn (nog) niet te merken. Er is geen extreme leegloop van Engelsen die ineens hun Spaanse woning willen verkopen. De meesten die dergelijke plannen hadden, hebben hun woning waarschijnlijk al eerder te koop gezet, toen ze aan zagen komen welke gevolgen Brexit voor hen zou kunnen hebben.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)