Een verfrissende plons of echt zwemmen? Dat is het eerste wat u zich moet afvragen als u overweegt een eigen zwembad te nemen. Andere aspecten waar u rekening mee dient te houden bij de keuze voor een zwembad zal ik in dit blog aanhalen, zodat u een idee krijgt waar u aan moet denken.

Het algemene ideaal beeld bij een Spaanse woning is een vrijstaand huis met een zonnig tuin en een privé zwembad. Dit is echter geheel afhankelijk van hoe u uw woning in Spanje gaat gebruiken. Als u bijvoorbeeld slechts enkele weken per jaar naar de zon kunt komen, dan volstaat een appartement met een gemeenschappelijk zwembad. Voordeel hiervan is, dat u er verder geen omkijken naar heeft. Het bad wordt onderhouden, gezuiverd en zo nodig bijgevuld. Nadat u en/of uw gasten zijn aangekomen, ligt het zwembad klaar om direct een frisse duik te nemen.

Bij een eigen zwembad dient u uiteraard zélf voor het onderhoud te (laten) zorgen. Hoewel het op zich niet heel veel werk is, moet het wel regelmatig bijgehouden worden, juist om te voorkomen dat het wél veel werk wordt. Maar… laat ik bij het begin beginnen, ervan uitgaande, dat er nog geen zwembad gebouwd is.

Vorm en formaat van het zwembad

Om te bepalen welke vorm uw zwembad moet krijgen, kunt u zich afvragen of u echt baantjes wilt trekken of gewoon af en toe wilt afkoelen. Een zwembad om baantjes te trekken is bij voorkeur langwerpig en rechthoekig. Bochten en kromme lijnen verstoren tenslotte uw slag. Als u zo nu en dan een plons wilt nemen, staat de vorm uiteraard geheel vrij.

In en uit het water

Trappen geven vaak het meeste denkwerk bij het ontwerpen van een zwembad. Brede gemetselde trappen zijn mooi en praktisch mits ze op de juiste plaats worden aangebracht. Deze keuze is, net zoals de vorm van het zwembad, zeer persoonlijk. Ik zal uitleggen waarom ik denk, dat een zwembad met toegang op de ‘lange kant’ het meest ideaal is als u ook daadwerkelijk baantjes wilt kunnen trekken.

Over het algemeen zwemt u over de lengte van het bad, zodat u per baan de grootste afstand aflegt. Een gemetselde (Romaanse) trap aan de ‘korte zijde’ van het zwembad vormt in dat geval een belemmering. Telkens komt u dan namelijk die trap tegen, waardoor u niet de volle lengte van uw bad kunt gebruiken én bovendien de afzet mist om weer aan de volgende baan te beginnen. Met een trap aan de ‘lange zijde’ van het zwembad heeft u hier geen last van en kunt u ongehinderd baantjes trekken. Een ander aspect is de ligging en de ruimte van de tuin. Meestal is er achter het huis slechts ruimte voor een zwembad in de breedte, parallel aan het huis/terras. Met een trap aan de ‘lange kant’ van het zwembad kunt u het bad, naar mijn idee, beter bij het terras betrekken, zodat u in één vloeiende lijn doorloopt van het terras naar het water. U hoeft dan immers niet ‘om te lopen’ naar de ‘korte kant’ om via de trap het water in te gaan.

Diepte en afmeting van het zwembad

Als u wilt duiken, moet uw zwembad (gedeeltelijk) dieper zijn dan wanneer u gewoon wilt kunnen zwemmen. Ik adviseer bij nieuwbouw over het algemeen een diepte van zo’n 160 cm. Om te zwemmen gebruikt u tenslotte slechts de bovenste 50 à 60 cm van het water. Eén meter zestig is een veilige en nuttige diepte. Veilig omdat u zélf kunt staan en zodoende uw kinderen en/of kleinkinderen kunt helpen tijdens hun eerste spartelingen. Nuttig omdat het de mogelijkheid biedt om, naast te zwemmen, ook andere vormen van water-activiteiten, zoals agua-joggen, uit te voeren.

Omdat de meeste zwembaden in Spanje ter plaatse worden uitgegraven en worden vervaardigd van dubbelwandig beton, staat de vorm en de afmeting vrij. Rechthoekige baden hebben over het algemeen de standaardformaten 4×8 of 5×10 meter, maar daarnaast is ook de ‘nier-vorm’ zeer populair.

Onderhoud van uw zwembad

Uw zwembad heeft wekelijks één of twee keer onderhoud nodig. Dit bestaat onder andere uit het ‘stofzuigen’ van de bodem om zand, aanwezig door regen en wind, te verwijderen. Daarnaast dient u blad uit het water te halen en moet u de Ph-waarde en eventueel chloorgehalte controleren en, indien nodig, in evenwicht brengen. Verder moet het water dagelijks gefilterd worden en moet u het waterniveau, dat door verdamping wijzigt, op peil houden. Hoe groter en dieper uw zwembad, des te meer water u nodig heeft en des te langer uw filterpomp dagelijks moet draaien.

Bouwvergunning

Voor de aanleg van een zwembad heeft u in Spanje een bouwvergunning nodig. Bij de bouw van een nieuwe villa wordt het gewenste zwembad direct in het project en derhalve in de vergunning opgenomen. Als u een zwembad wilt plaatsen bij een bestaande woning dan dient er door een architect een apart project gemaakt te worden voor de aanvraag van de bouwvergunning voor het zwembad. Tevens is het belangrijk om te weten, dat een permanent gebouwd zwembad onder de bouwwerken op uw perceel valt. Via het bestemmingsplan kunt u nagaan welk percentage van uw perceel maximaal bebouwd mag worden, zodat u kunt berekenen of de vierkante meters van uw zwembad hier binnen vallen.

TIP: Vraag naar ervaringen van anderen

Zoals hierboven beschreven, is de aanleg en het gebruik van een zwembad zeer persoonlijk. Win daarom de nodige informatie in en praat met mensen die reeds een zwembad hebben. Hun mening en ervaring kan u helpen bij uw keuze. Persoonlijk denk ik, dat een eigen zwembad een ideale aanvulling is bij een Spaanse woning. In de zomer is het heerlijk om ‘s middags, als het werk het toelaat, na het eten even af te koelen en een paar baantjes te zwemmen, zodat ik daarna weer fris aan de slag kan. Zolang u echter nog niet permanent of voor langere periodes in Spanje kunt wonen, adviseer ik u de aanleg van een zwembad nog eens te heroverwegen.

  2 Responses to “Een eigen zwembad in de tuin”

  1. Misschien moet ik ook maar eens gaan upgraden van ardennen naar spanje en van opblaas naar Paradijsje. Onze oudste zit wel te zeuren om een inbouwzwembad, dus we zijn er wel naar aan het kijken. Weet je toevallig ook vanaf hoe groot (het zwembad) je een vergunning nodig hebt?

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Onderweg naar Spanje Suffusion theme by Sayontan Sinha