(Spaans) onroerend goed betere investering dan aandelen | Onderweg naar Spanje
Jan 122011
 

Hoewel de beurzen, na grote financiële injecties bij diverse banken én overheden, zich weer voorzichtig herstellen, blijft de angst bestaan, dat de financiële crisis nog niet definitief achter de rug is. In hoeverre deze angst gegrond is en welke gevolgen dit heeft voor de onroerend goed markt blijft onzeker, maar dat zich reeds grote veranderingen hebben voorgedaan, is een feit.

Als vastgoedmakelaar prijs ik me heel gelukkig dat ik in stenen zit en niet in financiële waarden. Aandelen, en in mindere mate vastgoedaandelen, zijn onderhevig aan sentiment op de beurs. Dit sentiment heeft weinig te maken met hoe een bedrijf functioneert en wat de perspectieven zijn. De financiële markt heeft te lijden onder mensen met kortetermijnvisie.

Lucht

De vastgoedmarkt zit net iets anders in elkaar. Onroerend goed heeft geen dagprijs, het is een langetermijninvestering. De waarde is de onderliggende stenenwaarde. De bodem onder het vastgoed is in deze turbulente tijden gelukkig niet weggeslagen. Natuurlijk is het onroerend goed af en toe te hoog gewaardeerd geweest, vooral omdat een heleboel kopers vastgoed-cv’s waren. De afgelopen jaren is een stukje lucht meegetaxeerd. Dit is inmiddels met zo’n 20 à 30% afgewaardeerd. Dat valt echter nog mee ten opzichte van de waarde van aandelen, die in één dag tientallen procenten kan dalen.

AEX

Vergelijk bijvoorbeeld de AEX-index van de afgelopen 10 jaar
eens met de prijsontwikkeling van  onroerend goed. In 2000 stond de index op 671,41 terwijl deze in 2010 met 50% gedaald was tot 335,33. Een dergelijke daling van onroerend goed heeft in dezelfde periode zeker niet plaatsgevonden. Sterker nog; ik denk dat de gemiddelde prijsstijging van Spaanse woningen tussen 2000 en 2010 ergens tussen de 55 en 65% ligt.

Veilige  haven

Het grote probleem is het gebrek aan vertrouwen. Vertrouwen is namelijk de basis van de financiële wereld. Als dat er niet is, verliest zelfs geld zijn waarde. Dit blijkt ook uit de schommeling in de valuta en de enorme schuld van de Verenigde Staten op dit moment (meer dan 10 biljoen dollar). Wat is op dit moment de beste vorm van investeren? Misschien juist wel vastgoed. Investeringen in vastgoed zijn relatief stabiel. Vastgoed wordt traditioneel gezien als een ‘veilige haven’. U heeft altijd de stenen nog, bovendien zal de waarde van vastgoed op lange termijn meestal weer stijgen.

De lagere prijzen bieden ook perspectieven. Meer dan ooit doen zich kansen voor om relatief goedkoop onroerend goed aan te schaffen. Vastgoedinvesteringen zijn altijd investeringen voor de lange termijn. Uiteindelijk zullen de prijzen, ook in de gebieden waar het nu moeilijk gaat, weer stijgen. Wie dan goedkoop vastgoed heeft aangeschaft, kan dan behoorlijk winst maken. Het is alleen moeilijk te voorspellen hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen en wanneer het juiste moment om te kopen is aangebroken. Wellicht is dat moment nu…!?

TIP: Wacht niet te lang

Als u plannen heeft om te investeren in een Spaanse woning en u wilt daarbij inspelen op de lagere prijzen zie op dit moment gelden, wacht dan niet te lang. Interessante en goede woningen behouden hun waarde en afwachten op een verdere daling heeft zodoende geen zin. Laat u goed informeren, zodat uw investering een garantie biedt voor een mooi rendement in de toekomst.

  3 Responses to “Investeren in stenen…zekerheid voor de toekomst”

  1. […] aantal jaar geleden schreef ik al eens een blog met als titel ‘Investeren in stenen…zekerheid voor de toekomst‘ en ondanks de crisis is het niet nodig om dat verhaal aan te passen. Het is dan ook geen geheim, […]

  2. […] denkt u bijvoorbeeld van de aanschaf van onroerend goed. Een investering in stenen is nooit verkeerd. Hoewel de waarde van onroerend goed kan schommelen, kunt u ondertussen rendement […]

  3. […] Deze situatie is echter wel tijdsgebonden. Algemeen wordt aangenomen, dat we in Spanje nu zo’n beetje op het dieptepunt zijn aanbeland en dat de prijzen van onroerend goed niet meer verder zullen dalen. Dit is ook logischerwijs niet mogelijk, daar het grootste deel van de woningen wordt aangeboden onder de kostprijs. Al rekenend zult u al snel tot de conclusie komen, dat u hetzelfde huis  niet nieuw kunt laten bouwen voor de prijs die er bij de verkoop voor gevraagd wordt. Dit betekent dat de prijzen dus weer zullen stijgen, zoals het altijd verloopt op de woningmarkt. Hoe lang het duurt en met welk percentage de huizen duurder worden, weet uiteraard niemand, maar het is niet voor niets dat men vasthoudt aan een oud gezegde: “Investeren in Stenen biedt zekerheid voor de toekomst“. […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)