Welk type Spaanse woning wilt u kopen? | Onderweg naar Spanje
Mar 022012
 

De diverse soorten Spaanse woningen worden op vele manieren aangeboden en vaak lijkt het erop, dat alle aanbieders een eigen benaming verzinnen voor de verschillende bouw- stijlen. Door allerlei internationale (taal) invloeden wordt het steeds minder duidelijk wat er nu eigenlijk bedoeld wordt als men het over een bepaald woningtype heeft.  Naar aanleiding van mijn vorige blog heb ik veel reacties ontvangen met vragen over de benamingen van de diverse woningtypen in Spanje. Hoewel sommige benamingen voor zich spreken, geef ik hieronder voor de volledigheid een korte uitleg van de woningen met de benamingen zoals deze in Spanje worden aangeduid.

Appartement

Een appartement is een wooneenheid binnen een groter complex. Het zgn. appartementsrecht wat hieraan verbonden is, geeft het recht tot het exclusieve gebruik van de in het eigendomsbewijs (escritura) omschreven woning. Daarnaast kan de eigenaar gebruik maken van de gezamenlijke voorzieningen binnen het complex, zoals bijvoorbeeld liften, trappen, zwembaden, tuinen, etc.

Meestal beschikt een appartement over een terras in de vorm van een balkon. Als het appartement op de begane grond gelegen is, bestaat er tevens de mogelijkheid dat er een tuin aan verbonden is, dat net als de woning zelf exclusief door de eigenaar van het betreffende appartement gebruikt kan worden.

Bungalow

Een bungalow is een vrijstaande of geschakelde woning bestaande uit één woonlaag met daarboven evt. een dakterras. Bungalows kunnen worden gebouwd met een platdak danwel een pannendak, maar ook een combinatie is mogelijk. Voorwaarde is, dat alle vertrekken op de begane grond zijn en dat er derhalve, m.u.v. het dakterras, geen trappen aanwezig zijn. Bovendien beschikken de meeste bungalows over een privé tuin.

Cortijo

Een cortijo is een woonhuis dat meestal gebouwd is op een groot perceel. Omdat de meeste cortijo’s vroeger als boerderij dienst hebben gedaan, beschikken deze woningen vaak over veel extra ruimte. Over het algemeen zijn de voormalige stallen omgebouwd tot woonvertrekken waardoor men regelmatig meerdere woonkamers of volledige appartementen in een cortijo aantreft.
Vanwege de enorme ruimte die de meeste cortijo’s te bieden hebben, zijn deze woningen ook uitermate geschikt om extra slaapkamers te maken zodat er een Bed & Breakfast in gevestigd kan worden.

Een cortijo wordt vaak verward met een finca.

Duplex-en Triplex-woning

Kort samengevat is een duplex-woning een geschakeld huis met meerdere verdiepingen, die intern bereikt kunnen worden. Men spreekt over duplex-woningen als deze 2 woonverdiepingen hebben t.w. begane grond en 1e verdieping evt. met dakterras. Indien er nog een 2e verdieping is, zijn er 3 woonverdiepingen en spreekt men over een triplex-woning.

Duplex-woningen kunnen gebouwd worden in een rij, geschakeld met andere duplex-woningen, danwel op een hoek, geschakeld met bijvoorbeeld appartementen. Tevens is het mogelijk, dat de duplex-woningen twee-aan-twee geschakeld zijn, vergelijkbaar met een twee-onder-één-kap woning zoals men deze in noord-Europa vaak tegenkomt.

Over het algemeen beschikken duplex-woningen over een woon-eetkamer, keuken en badkamer/toilet op de begane grond en treft u de slaapkamers, de badkamer(s) en evt. het dakterras op de verdieping. Soms hebben deze duplex-woningen een eigen afgesloten privé garage onder het huis welke eveneens intern via een trap bereikbaar is. Bovendien beschikken de meeste duplex-woningen over een tuin of terras op de begane grond. Men spreekt derhalve bij een duplex-woning over een compleet huis, geschikt voor permanente bewoning.

Villa of Chalet

Een villa is een vrijstaande woning, gelegen op een afgescheiden perceel. De grootte van de villa is afhankelijk van het ter plaatse geldende bestemmingsplan, dat o.a. aangeeft wat de maximale bebouwingsgraad (aantal m²) van het betreffende perceel is. Ook de maximaal toegestane hoogte van de villa is in dit bestemmingsplan vastgelegd. Als u zich aan de normen van het bestemmingplan houdt, bent u redelijk vrij om bijvoorbeeld zelf een villa te ontwerpen en te laten bouwen. Ook uw eigen perceel kunt u naar eigen idee ‘aankleden’ met evt. een zwembad, garage, tuin, etc.

Ik vertrouw erop, dat u met bovenstaande uitleg de voor u meest geschikte woningkeuze kunt maken. Vragen en/of opmerkingen kunt u, zoals gebruikelijk, hieronder kwijt.

  2 Responses to “Spaanse woning: Weet wat u koopt!”

  1. Hoi Dick,

    Leuk dat je even reageert op mijn blog!
    Ja, alles gaat goed hoor. Veel interessante projecten, mooie woningen en aardige klanten, dus wat wil je nog meer… Als ik wat dichterbij had gezeten, was ik graag lid geworden van je businessclub, maar vanuit Almería is het toch net te ver om goed deel te kunnen nemen. In elk geval veel succes en als ik weer eens in de buurt van La Marina ben, bel ik je voor een café con leche, nu je tóch iets meer tijd hebt…;-)

  2. Dag Claus,

    Was even nieuwsgierig hoe het met je ging. Ik heb de o.g.een beetje in de koeling gezet,( ook leeftijd) maar voor bepaalde mensen kijk ik nog wel eens rond. Ik ben sinds een jaartje voorzitter van de http://www.nbccostablanca.com een leuke club,met hardwerkende Nederlanders die de businessclub zien als een platform voor business to business en vooral netwerken. Wij hebben de site net vernieuwd dus al je tijd hebt kijk er even op. Jammer dat je tever weg voor ons bent, anders had ik gevraagd om lid te worden. Goede zaken gewenst van: Dick Wolff La Marina Costa Blanca. Mobiel 626392011

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)