Toekomstvisie op de Spaanse woningmarkt | Onderweg naar Spanje
Jul 112014
 

Nu de crisis grotendeels overwonnen is en de sector van Spaans onroerend goed weer in rustiger vaarwater is gekomen, begint men na te denken over de te volgen stappen. De vraag naar zowel nieuwe als bestaande woningen neemt weer toe en vooral nieuwbouw is in trek. Nu hoor ik u al denken: “nieuwbouw terwijl er nog zoveel projecten onverkocht leeg staan?!”. Ja, u leest het goed: nieuwbouw. Hierbij gaat het echter wél om het bouwen met toekomstvisie. Hiervoor is zelfs een denktank opgezet waarvoor ik ook ben uitgenodigd. Daarom hierbij een verslag van binnenuit…

Toekomst visie

Denktank

Het idee voor het opzetten van een denktank is ontstaan tijdens een gesprek tussen een grote projectontwikkelaar en een architect. Zij spraken over nieuwe ontwerpen waar ‘de markt’ behoefte aan had. Omdat ze zelf uiteenlopende ideeën hadden, waarbij de ontwikkelaar eerst de ‘oude voorraad’ wilde verkopen en diens architect iets nieuws wilde ontwikkelen, besloten ze het breder aan te pakken.

Meerdere architecten, projectontwikkelaars, makelaars en een econoom werden uitgenodigd om te brainstormen over de behoeften en de wensen van de woonconsument. Omdat het me uiteraard zeer interessant leek, ging ik graag op deze uitnodiging in om op die manier mijn steentje bij te kunnen dragen aan een meer uitgebalanceerde bouw, afgestemd op de vraag.

Bestaande leegstand

Allereerst kwam natuurlijk de vraag van de projectontwikkelaars naar voren wat ze moesten doen met de projecten die reeds gebouwd waren, maar leeg staan en niet verkocht lijken te worden. Het antwoord hierop was nog niet zo eenvoudig te geven, want het bevat meerdere aspecten.

De projecten werden vóór de crisis op dusdanige grote schaal gebouwd, dat er nu een overschot is. Zelfs onder de kostprijs worden deze woningen, hoofdzakelijk appartementen, niet verkocht. Omdat de projectontwikkelaars liever niet met verlies verkopen, laten ze de projecten staan in de hoop op betere tijden met hogere prijzen en een grotere vraag.

Aan de andere kant is de vraag of de woonwens van de consument gedurende de crisisjaren veranderd. Wat zo’n 7 jaar geleden in de mode was, wordt nu niet meer gedragen. Hetzelfde geldt voor Spaanse woningen. Waar men eerst voor boogjes, toogjes en torentjes koos, wil men nu alles strak en modern. Zelfs een gunstige prijs heeft daar nauwelijks invloed op. Er zal dus iets moeten veranderen.

De reeds gebouwde structuren van gewapend beton kunnen redelijk eenvoudig worden omgebouwd tot meer moderne en strakkere woningen. De voltooide nieuwbouw zou mondjesmaat verbouwd kunnen worden, rekening houdend met de vernieuwde woonwensen van de consument. Uiteraard dient een en ander afgestemd te worden met de desbetreffende gemeenten.

Brainstorm

Nadat alle individuele ervaringen van de deelnemers aan de denktank in kaart waren gebracht, kon de daadwerkelijk brainstorm sessie beginnen. Deze sessie, die na afloop van de bijeenkomst en zelfs nu nog steeds gewoon doorliep, was vooral gericht op de toekomst. Wat zijn de wensen en de behoeften van de toekomstige kopers van Spaanse woningen?

Uw mening telt

De afspraak binnen de denktank is om inhoudelijke en organisatorische zaken nog niet naar buiten te brengen, maar omdat het uitgangspunt is om een juiste visie te ontwikkelen, willen we graag u als consument betrekken bij belangrijke punten die wenselijk zijn om rekening mee te houden. Daarom nodig ik u uit om door uw ogen, als woonconsument in Spanje, een blik te werpen op onderstaande zaken die reeds besproken zijn en deze eventueel aan te vullen door een reactie achter te laten onder dit blog. Op die manier kan ik ook úw wensen, ideeën en behoeften meenemen in de volgende sessie.

Toekomstvisie

Omdat Europa snel vergrijst, is er behoefte aan een andere zienswijze met betrekking tot bouwen, wonen en leven. Naast het esthetische aspect van ‘strak, licht en modern’ tellen hierbij onder andere zaken als voorzieningen en leefbaarheid. Daarom zijn we tot deze voorlopige opstelling gekomen:

 • kleinschalig; géén grote of hoge complexen
 • lage bebouwingsgraad; meer ruimte rondom de woningen
 • gelijkvloers; begane grond of verdieping met lift
 • brede deuren zonder drempels; rolstoel vriendelijk
 • custom made; eenvoudig naar wens aanpasbare basiswoningen
 • veiligheid; bewaking in gesloten urbanisaties danwel alarm
 • domotica; centraal geregeld per woning evt. met externe monitoring
 • energie-zuinig; gebruik makend van zonne- en windenergie
 • centrale verwarming op bio-massa; bijvoorbeeld radiatoren met pelletkachel
 • medische voorzieningen en winkels in de woonwijken

Het zal u duidelijk zijn, dat een en ander bedoeld is voor projectbouw. Bij individuele bouwopdrachten, zoals bij onze Sundalus Villas, worden de persoonlijke woonwensen uiteraard al direct meegenomen in het ontwerp.

Voorbeeld

Een goed voorbeeld van een woning die ontworpen en gebouwd is met het oog op de toekomst ziet u in onderstaande video.

 

Laat u hieronder een reactie achter als u uw visie op toekomstige Spaanse woningen met mij wilt delen?
Alvast bedankt!

 

 

  5 Responses to “Bouwen naar behoefte”

 1. Ook wij hebben een lange tijd gezocht, echter wij hebben een grandioze hekel aan die massale appartementencomplexen luxe of niet. Wij opteerden meer voor een rustige urbanisatie met voldoende ruimte om de huizen maar meer nog voor een huis in de “Campo”. We hebben echter met moeite niets kunnen vinden en betaalbaar al helemaal niet!! Terug naar dit initiatief, ik denk zeker dat dit zinvol is en ik hoop van ganser harte dat er iets zinvols uit komt dat niet alleen de projectontwikkelaar spekt maar ook gewild is door het publiek. Hopelijk stopt dan ook de vernieling van bv. de mooie kustlijn door megalomane projecten waar zoals nu blijkt niemand interesse meer in heeft. Wat is het verschil tussen een appartement in Spanje met een appartement in NL z.g. 3 hoog achter? Niets…alleen het weer en dat is niet voldoende om er een prettige woon c.q. vakantieplek van te maken.
  Ik denk dat eenvoudige degelijke huizen, goed gebouwd, op een ruim stuk grond en “environment-friendly” een goede toekomst kunnen hebben en laat svp die vreselijke hoogbouw maar achterwege.
  Ik hoop echt dat dit initiatief een omslag gaat zijn in het Spaanse onroerend goed denken waarbij ik me wel realiseer dat niet iedereen in de Campo wil wonen en dat er ook mensen zijn die het juist prettig vinden om op een kluitje bij elkaar te zitten. Die invulling van verschillende wensen lijkt mij de moeilijkste deel van de taak van deze werkgroep. Succes in ieder geval.

  • Bedankt voor je ondersteuning.

   Inderdaad is niet iedereen gelijk en valt over smaak niet te twisten. We beperken ons echter uitsluitend tot projectbouw, omdat men bij individuele bouwprojecten (zie Sundalus Villas) altijd persoonlijke woonwensen kan realiseren.

   Er zijn overigens ook in ‘de campo’ wel betaalbare woningen te vinden, maar het draait over het algemeen over de locatie. Marktwerking van vraag en aanbod speelt uiteraard ook op het platteland en zodoende kunnen er grote verschillen per regio ontstaan.

   In elk geval veel succes met de zoek- en vindtocht!

 2. Ben zelf al lang op zoek naar een leuke plek onder de zon. Om te wonen en te verhuren. Ik zoek vooral naar plekken waar in de winter ook nog wat te beleven is. De meeste urbanisaties zijn verlaten in de winter.

  punt 1 lijkt mij om dat te doorbreken. Zorg voor een mix van permanente bewoners en vakantie bewoning. De nieuwbouw moet gebouwd worden naar het voorbeeld van een oude dorpskern…ipv de kerk in het midden, een zwembad. Ipv 1 groot communitie gebouw, meerdere kleine restaurantjes, terrasjes, etc. Verder natuurlijk afwisselende bouwstijlen en kleinschalig. 500 huizen verspreidt over 10 kernen van 50, die natuurlijk met elkaar verbonden zijn, geeft een minder masaal gevoel.

  ik zoek voornamelijk in de buurt van Roses. In De urb st margarita staan veel huizen aan kanalen. Water, niet alleen in het zwembad, maakt een urbanisatie wat minder saai.

  • Bedankt voor je reactie.

   In de buurt van Roses zal het in de winter, vanwege het klimaat, sowieso minder druk zijn. Overwinteraars gaan vaak toch een stuk zuidelijker om een beetje meer zon en warmte mee te pikken.

   Het idee van de opzet als dorpskernen is interessant, hoewel ik denk dat 500 wooneenheden voor veel mensen / bewoners nog steeds te massaal is.

  • Arthur en Claus

   Jullie ervaring heb ik ook. Als architect kom en bouw ik al meer dan 15 jaar in de Costa Brava.
   In het hoog seizoen is het erg druk terwijl in het najaar en winter het rustig tot uitgestorven is in de urbanisaties.
   Bouwen dicht bij of in de dorpskernen zou een oplossing kunnen zijn. je krijgt dan ook meer menging tussen toeristen en Catalanen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)