Spaanse woningen van de bank | Onderweg naar Spanje
Apr 242015
 

De aantrekkelijke prijzen van de woningen die door de Spaanse banken worden aangeboden, hebben al veel potentiële kopers aangetrokken. Ondertussen zijn er ook al heel wat mensen na bezichtigingen van deze ‘bankverkoper’ teleurgesteld teruggekeerd, want er is altijd een reden waarom deze woningen zo laag geprijsd zijn.

Bankverkopen in SpanjeBegin 2011 schreef ik al eens een blog waarin ik uitlegde dat het zeker niet alles goud is wat er blinkt als het over woningen gaat die door de bank worden aangeboden. Enkele jaren geleden was het namelijk nog veel erger. Ondertussen zijn er meer nieuwbouw woningen of projecten die door de banken worden verkocht en die zijn over het algemeen beter omdat er nog nooit in gewoond is. Een nadeel van nieuwbouw van de bank is, dat u deze woningen dient te aanvaarden zoals u ze ziet. Kleine reparaties worden niet uitgevoerd en bouwgarantie van de projectontwikkelaar is uiteraard ook komen te vervallen omdat het hele bedrijf meestal niet meer bestaat.

Incourante woningen

Tóch zijn er nog steeds ook veel bestaande woningen die door de banken verkocht worden. Nu de werkloosheidsuitkeringen grotendeels zijn ‘ opgedroogd’ komen er weer meer mensen in de financiële problemen. Als gevolg van de economische crisis zijn zij hun baan kwijtgeraakt en omdat zij zodoende niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, raken ze uiteindelijk ook nog eens hun huis kwijt. Uit frustratie van de uitzetting slopen de voormalige eigenaren hun eigen woning voordat ze het overdragen aan de bank. Dergelijke woningen zijn dusdanig incourant dat u met het opknappen ervan uiteindelijk meer betaalt dan dat u direct een iets duurdere, maar courante woning gekocht zou hebben.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

Belastingen bij aan- en verkoop van een Spaanse woning

Staar u niet blind op lage vraagprijzen of andere aanbiedingen die de koopsom, die opgenomen wordt in de escritura, zouden kunnen verlagen. Dit lijkt dan misschien interessant, omdat u denkt minder overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop tegen een lage prijs, maar uiteindelijk komt u voor onverwachte extra aankoopkosten te staan. Als de koopsom namelijk lager ligt dan de fiscale waarde, zal de overdrachtsbelasting niet over de koopsom berekend worden, maar over de fiscale waarde. In de volgende aflevering van NICLA TV krijgt u hierover meer informatie.

Indien u vragen heeft, kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

  2 Responses to “Bankverkopen in Spanje”

  1. […] in Spanje – Ziektekosten- en Auto Verzekeringen in Spanje – Taxatie van Spaanse woningen – Bankverkopen in Spanje – Overdrachtsbelasting vs Winstbelasting in Spanje – RTLZ: De Spaanse woningmarkt – Nieuwe […]

  2. Dag Claus,
    Verlaag ik mijn vermogen in Box 3 door een huis in Spanje te kopen? Ik moet dit in Nederland toch aangeven in box 3 als wereldvermogen? Toch hoor ik ook dat ik dat bedrag in box 3 kan verevenen, omdat ik ook in Spanje belasting betaal en ik nooit dubbel belasting hoef te betalen.
    Klopt dit verhaal? Zoniet, hoe zit het dan wel?
    In afwachting van uw antwoord, tekent met vriendelijke groet,
    Bert

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)