De eerste stappen onderweg naar uw Spaanse woning | Onderweg naar Spanje
Nov 232010
 

Stelt u zich eens voor…
Op een gure zondagmiddag zit u samen met uw partner voor de televisie op de bank terwijl de regen tegen de ramen slaat. U kijkt naar een programma over mensen die hun grote wens uitvoeren en op zoek zijn naar een tweede huis in Spanje. Allerlei mooie beelden komen voorbij; zonnige stranden, ruime terrassen met zwembaden en dat alles voor zeer aantrekkelijke prijzen. U begint stiekem weg te dromen en ziet uzelf al dobberen op een luchtbed in de Middellandse Zee. Dan opeens…reclame…

U kijkt uw partner aan en op dát ene moment, met het knisperende haardvuur op de achtergrond, besluit u om ook de knoop door te hakken. U had er al vaker over gesproken, maar nu bent u het er samen helemaal over eens: u gaat serieus op zoek naar úw ideale woning onder de Spaanse zon. In eerste instantie om er de vakanties door te brengen, maar later, als u gestopt bent met werken en dus meer tijd heeft, om er ook langere tijd te verblijven.

Bovenstaande inleiding is voor veel mensen werkelijkheid geworden. Op welke manier u op het idee bent gekomen om u te oriënteren op Spaans onroerend goed is niet zo heel belangrijk. Feit is nu, dat u de eerste stappen wilt gaan zetten op weg naar uw eigen woning in Spanje, maar waar moet u beginnen…?!

Laat u niets wijsmaken…

Gewaarschuwd via de media die allerlei ‘indianenverhalen’ over de Spaanse woningmarkt blijven publiceren, wilt u voorkomen, dat u zélf in de problemen komt bij de aankoop van uw zonnige droomhuis. Als u uw plannen met vrienden of familie bespreekt, zullen ook zij allerlei beren op de weg zien en u, vaak uit afgunst, uw idee uit het hoofd willen praten. Laat u zich hierdoor vooral niet van de wijs brengen en volg uw gevoel en uw gezonde verstand.

Zoals ik u middels deze informatie duidelijk wil maken en u tijdens uw toekomstige bezoek aan Spanje zult ervaren, valt het allemaal wel mee en hebben we ons in Spanje ook gewoon te houden aan wetten en regels. De  meeste verhalen zijn dan ook zwaar overdreven en vrijwel allemaal veroorzaakt door de zogenaamde ‘benadeelden’ zelf. Ga maar eens na…

Voorkomen is makkelijker dan…

Als mensen in Nederland of België een huis gaan kopen, nemen ze hun eigen makelaar mee, laten een taxatie uitvoeren en vragen om een bouwkundig rapport. Dit alles om er maar zo zeker mogelijk van te zijn, dat ze er alles aan gedaan hebben om maar geen ‘kat in de zak’ te kopen met alle gevolgen van dien. Nu komen deze zelfde mensen naar Spanje. Ze spreken de taal niet, kennen de wetgeving niet, weten niet bij welke instantie ze de benodigde informatie op kunnen vragen, etc. Tóch willen ze, aangespoord door de media met programma’s als “Het Roer Om”, “Ik Vertrek” e.d., de aankoop van een Spaanse woning zélf regelen. Als dit vervolgens fout gaat, omdat zij o.a. niet op de hoogte zijn van de procedures, dan ligt het ineens aan de Spaanse makelaardij in het algemeen en dát willen ze dan maar al te graag aan de media kwijt, die op haar beurt weer smult van dergelijke verhalen.

Kortom: na een goede voorbereiding en met de juiste begeleiding kunt u zonder zorgen een Spaanse woning kopen. In Nederland en België, maar ook in Spanje gaat u daarvoor naar een makelaar, net zoals u vlees bij de slager koopt en uw brood bij de bakker…

Op deze pagina’s zal ik regelmatig nieuwe tips geven en praktijkvoorbeelden met u delen, zodat u weet waar u over praat en u niet voor verrassingen komt te staan.

Ik wens u een goede reis onderweg naar Spanje!

  2 Responses to “Onderweg naar Spanje”

  1. Mieke, koop een lot voor ‘El Gordo’ en wie weet…
    Deze Spaanse Kerst loterij is de grootste van de wereld. Al is de officiële naam Sorteo de Navidad, is de loterij beter bekend als El Gordo, wat “de dikke” betekend. De reden voor deze naam is duidelijk, er valt enorm veel geld te winnen. De uitslag van El Gordo is altijd op 22 December. Met meer dan 2 miljard euro aan prijzen geld, is een lot voor deze loterij kopen geen slecht idee.

    Terwijl de trekking in het stadhuis van Madrid plaatsvindt, kijken miljoenen mensen live naar het evenement. Op televisie is te zien hoe kinderen de trekking verzorgen en de winnende nummers zingend aankondigen. Het evenement kan tot 3 uur duren, wat het nog zenuwslopender maakt.

    Veel succes en geluk!

  2. Ook bij het bekijken van de video spreekt weer de professionaliteit van Nicla. Claus van Mierlo weet als geen ander de klant serieus te nemen. Hij vult de behoefte van de klant in en maakt alle stappen tot het aankopen van een woning inzichtelijk. Samen met deze makelaar de stap tot aankoop zetten geeft een goed gevoel, zo spreek ik uit ervaring. Zelfs de periode na de aankoop is Claus van Mierlo altijd klantgericht, welgemeend en met oprechte belangstelling om het wonen in Spanje tot een feest te maken. We hopen nog wel een keer een Spaanse lotto te winnen zodat alle woonwensen vervuld kunnen worden. Helaas of maar goed ook valt dit buiten de productlijn van de makelaar.
    Saludos, Mieke Reitsma-van Bodegom

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)