Het Alhambra in Granada, een bezoek meer dan waard | Onderweg naar Spanje
Dec 072010
 

Granada, hoog gelegen in de Sierra Nevada met haar vele ski-pistes die elk jaar open gaan op 1 december en waar de skiliften pas weer rond eind maart worden stilgezet. Granada, waar het in de winter ijzig koud kan zijn en in de zomer bloedheet. Granada, de stad die in elk seizoen een bezoek meer dan waard is. Granada, beroemd om het Alhambra en reden om even een pauze in te lassen ‘onderweg naar Spanje’…

Het Alhambra

Eeuwen geleden gebouwd door de Moorse bezetters die hun meesterlijke bouwwerk ‘Het Rode Paleis’ (Alhambra) noemden. Gelegen op een berg middenin de stad Granada is het veel meer dan een paleis. Het Alhambra-complex bestaat uit een fort, compleet met gevangenis, het paleis van de vroegere Moorse koning en wordt omringd door prachtig aangelegde tuinen. Het Alhambra herbergt een kunstige architectuur welke nu nog steeds een grote aantrekkingskracht uitoefent op kunstenaars, architecten en studenten van over de hele wereld. Vanwege het unieke karakter is het op de wereld erfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Geschiedenis

Het paleis van de Nasriden, het hoofdcomplex van het Alhambra, stamt uit de vroege 14e eeuw. Het is een typisch islamitisch paleis met een rechtszaal, openbare vergaderzalen, het koninklijk paleis en vrouwenvertrekken. Aan de vier belangrijkste binnenplaatsen en de architectuur van de tussenliggende gebouwen is ook nu nog het Moorse tuinensysteem te herkennen.

Nadat het complex in 1492 door de Katholieken op de Moren was veroverd, is Karel de V begonnen met de bouw van een paleis in het Alhambra. Hiervoor is zelfs een gedeelte van het oorspronkelijke bouwwerk afgebroken. Karel de V heeft zijn paleis nooit afgebouwd, maar hetgeen wat hij heeft voltooid is nu nog steeds te bezichtigen.

Video

Hoewel er heel veel over het Alhambra te vertellen is, zeggen beelden veel meer dan woorden. Bekijk daarom onderstaande video om een kleine indruk te krijgen van dit overweldigende complex. Als u in de buurt van Granada bent, is een bezoek zeker aan te bevelen. U zult zich verbazen over de architectuur en de manier waarop men zo’n groot bouwwerk in die tijd heeft kunnen realiseren.

 


 

TIP: Boek vooraf uw tickets voor het Alhambra

Wie het Alhambra wil bezoeken, moet vooral rekening houden met de quota die de UNESCO heeft gesteld qua bezoekersaantallen: Per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers het Alhambra binnengaan, dus wie op goed geluk een bezoek wil brengen, loopt een groot risico niet toegelaten te worden, en vooraf boeken is dus verstandig.

Tickets voor het Alhambra
Bezoek het Alhambra met een gids
Extra voordeel in Granada (incl. Alhambra)

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)