Mojácar: een Moorse vesting in Andalusië | Onderweg naar Spanje
Nov 272010
 

Op weg langs de route ‘onderweg naar Spanje’ passeren we allerlei interessante plaatsen, aantrekkelijke locaties, natuurgebieden of toeristische attracties. Deze wil ik u zeker niet onthouden. Soms is het de moeite waard om even rust te nemen en stil te staan bij waar u normaal gesproken ‘zomaar’ langs zou rijden…

Mojácar

Deze keer aandacht voor Mojácar in de provincie Almería. Alsof de tijd heeft stilgestaan ligt dit dorpje boven op een heuveltop met prachtige uitzichten over zee en de omgeving. Gebouwd met alle denkbare architectonische invloeden uit de tijd dat de Moren Spanje bezet hielden. De ‘witte vlek’ op de heuveltop ligt te wachten op ontdekking. Een labyrint van kleine met ‘kinderkopjes’ geplaveide straatjes, omzoomd door traditionele in terrasvorm gebouwde huizen, herbergt een allervriendelijkste en hardwerkende bevolking. Als na zonsondergang het dorpje tot leven komt openen de vele kleine barretjes en restaurants hun deuren om de gasten te verwennen met gezelligheid en lekker eten, vaak begeleid door ‘live’ muziek.

Mojácar Playa

Op drie kilometer van het dorp treft u het langgerekte zandstrand van Mojácar. Het strand wordt in de richting van Garrucha breed en kilometers lang en in de richting van Carboneras wat meer rotsachtig met zandbaaitjes voor diegenen die wat meer privacy zoeken.

Micro-klimaat

Mojácar is gebouwd op een helling van de Sierra Cabrera. Deze bergketen sluit rechtstreeks aan op de uitlopers van het Cabo de Gata nationale park. Bovendien vormt de Sierra Cabrera beschutting voor de vallei waar o.a. de plaatsen Vera, Garrucha en Turre liggen. Deze vallei heeft de vorm van een hoefijzer en wordt omringd door bergen. Aan de ‘open zijde’ van het hoefijzer treft u de Middellandse Zee. Deze beschutte ligging zorgt voor een micro-klimaat binnen de vallei: meer zonuren, hogere temperaturen en minder bewolking.

Videoclip

Ter promotie van Mojácar en de activiteiten rondom dit eeuwenoude witte dorp is er een lied geschreven. Uiteraard mocht ook een videoclip bij deze ‘Mojácar-song’ niet ontbreken.

TIP: Moros y Cristianos

Beleef de geschiedenis opnieuw en ervaar hoe de Christenen de Moren uit Spanje verdreven met achterlating van een rijke erfenis aan architectuur en tradities. Elk jaar wordt dit in Mojácar gevierd in het weekend rondom 10 juni. Van vrijdag t/m zondag kunt u dan getuige zijn van ‘gevechten’ op het strand, diverse kleurrijke optochten en de uiteindelijke uittocht van de Moren. Een markt met oude ambachten en plaatselijke lekkernijen maakt deze fiesta compleet.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)