Welke Spaanse regio kiest u? | Onderweg naar Spanje
Jul 252015
 

Na een klein, maar uitgebreid persoonlijk onderzoek hebben mijn klanten Danny en Julia mij hun conclusie doorgestuurd. Volgende week komen ze opnieuw naar Spanje voor bezichtigingen van de door hen geselecteerde woningen aan de Costa de Almeria.

Spaanse CostaDanny en Julia willen graag een eigen woning kopen in Spanje, maar wisten niet welke regio hen het meest aan zou spreken. Hun serieuze zoektocht begon vorig jaar. In het voorjaar van 2014 hadden ze zich verdiept in de diverse Spaanse Costa’s. Via internet, beurzen en allerlei boeken en magazines hebben ze zich voorbereid om op die manier hun zoekgebied enigszins te verkleinen. Uiteindelijk waren en nog slechts 2 gebieden over: de Costa Blanca en de Costa de Almería.

 

Eigen ervaring

Na een aantal gesprekken tijdens het Skype-spreekuur vroegen ze mij om raad over de ‘beste’ regio. Uiteraard is het als makelaar onmogelijk om voor een klant te bepalen wat voor hem/haar de beste regio is en zodoende heb ik hen geadviseerd om, indien mogelijk, beide gebieden in verschillende jaargetijden te bezoeken om op die manier uit eigen ervaring een beeld te vormen. Ik verwees hen nog naar mijn eerdere blog ‘Onbekend maakt onbemind’ waarin ik schreef over andere klanten die uitvoerig op verkenning waren geweest.

Zo gezegd zo gedaan…

Vorig jaar kwamen Danny en Julia voor de eerste keer naar Spanje om de laatste week van juni en de eerste twee weken van juli een eerste indruk op te doen. In deze 3 weken bezochten ze zowel de Costa Blanca als de Costa de Almería, waarbij ze het accent gelegd hebben op het leefklimaat, de omgeving, het weer, gastronomie, drukte, algemene indruk, etc. Ze hebben zich tijdens hun oriëntatie helemaal niet bezig gehouden met het woningaanbod. Eind januari/begin februari zijn Danny en Julia nogmaals teruggekomen om ook gedurende de koudere wintermaanden dezelfde regio’s te ervaren.

Voors en tegens

Nu de vakantieperiode voor Danny en Julia weer aanbreekt, zijn ze voor zichzelf tot een conclusie gekomen. Nadat ze allerlei zaken en hun persoonlijke voorkeuren tegen elkaar hebben afgewogen, is hun keuze uiteindelijk gevallen op de Costa de Almería. Natuurlijk is deze keuze zeer individueel omdat iedereen zijn/haar eigen voorkeuren, wensen en criteria heeft, maar ondanks dat heb ik hen gevraagd of ze wellicht iets ‘tastbaars’ hadden dat hun besluit heeft ondersteund. Ze stuurden mij onderstaand lijstje, dat ik met hun toestemming met u deel.

Costa Blanca vs Almeria

Wat is uw ervaring?!

Als u zelf al eerder dezelfde afweging gemaakt heeft of wellicht op dit moment in het proces zit om te kiezen in welke regio u eventueel een Spaanse woning zou willen kopen, ben ik zeer benieuwd (nieuwsgierig) welke afwegingen u maakt of welk aspect voor u de doorslag heeft gegeven om voor een bepaalde regio te kiezen. Ik nodig u dan ook uit om uw ervaringen hieronder in een reactie te delen.

 

  13 Responses to “Costa Blanca < - > Costa de Almeria”

 1. Wij zijn vier jaar geleden verliefd geworden op de streek rond Cuevas del Almanzora. Begin Maart 2015 zijn we voor drie maanden naar Vera gekomen voor de streek nog eens te bekijken en veel rond te trekken. Van aan de kust mojácar tot achter Albox. Wij hadden net het zelfde lijstje als Danny en Julia. En zijn net verhuisd naar Limaria in Arboleas, net voor Albox. De rust, de stilte en de Spaanse cultuur en de natuur. Iedereen heeft zijn wensen, maar neem U tijd voor de juiste keuzes en beslissingen. Wij zijn ook nog enkele kilometers verder gegaan dan gepland, maar het blijft allemaal dicht bij.
  In ieder geval aan alle veel succes en bij Nicla kun je altijd terecht voor info. ( nicla-casas.com )

 2. O ja wat het plastic betreft viel het nog wel mee in de omgeving van Vera en het achterland. Wij waren er ook voor gewaarschuwd voor de Costa Plastica. Vlieg maar eens op Vliegveld Murcia…… Over plastic gesproken.

  • De Costa Cálida en de Costa de Almería staan bekend als “de groetentuin van Europa” vrijwel alle groenten uit Spanje die in Nederland en België in de winkels te koop zijn, komen uit deze regio’s. De meesten die spreken over de ‘Costa Plástica’ hebben dat ook van horen zeggen en papagaaien anderen na, terwijl ze zelf nog nooit de moeite hebben genomen om eens iets verder door te rijden naar het zuiden. Daardoor blijft het wél lekker rustig met minder toeristen… 😉

 3. In eerste instantie hadden wij onze zinnen gezet op de Costa Calida provincie Murcia. Doordat Claus van Mierlo aan de Costa Almeria woont en werkt hebben we ook een kort bezoek gebracht aan de omgeving Vera, Costa Almeria. In de aangevoerde vergelijk van Danny en Julia kan ik mij goed vinden. Wij zoeken speciaal de rust. Mede ook de ruwe kust sprak ons erg aan. Zo gauw als wij de mogelijkheid hebben om te emigreren dan gaan we naar deze Costa Almeria. Alleen de bereikbaarheid vanuit Eindhoven is lastiger wat de aanvliegroutes betreft.

  • Beste Frank,

   Vanaf Eindhoven is de beste vliegroute op dit moment via Murca (San Javier), maar hoogstwaarschijnlijk zal er ook weer rechtstreeks gevlogen gaan worden op Almería. Een uitwijkmogelijkheid is om te vliegen via een Belgisch vliegveld, zodat je wél rechtstreeks naar Almería kunt. Als je eenmaal aan de Costa de Almería woont, heb je niet veel meer van doen met de vliegroutes en kun je op je gemak de beste bestemmingen/prijzen uitkiezen.

 4. ik heb gekozen voor de Costa del Sol en dan speciaal voor het gebied Axarquia, ten oosten van Málaga, vanwege de prachtige natuur, de witte bergdorpen en het milde klimaat. Steden als Málaga en Granada liggen op korte reisafstand en ietsje verder vind je steden als Sevilla en Cordoba. De Costa de Almería vond ik te vlak en teveel plastic kassen.

  • Pachanguero,

   Mooi dat je de gewenste locatie gevonden hebt. De plastic kassen, de groententuin van Europa, liggen echter vooral tussen Málaga en Níjar, oftewel het westelijke deel van de Costa de Almería, de Costa Tropical en het oostelijke deel van de Costa del Sol. Tussen Níjar en San Juan de los Terreros vind je weinig of geen kassen en in het binnenland al helemaal niet.

   • Is het daar dan groener? Meer regen? Of hoe komt het dat daar dan zoveel groentekweek is?

    • Het is juist de regio met de minste neerslag en de meeste zonuren. Vanwege de hoge grondwaterstand en het mooie weer is het een zeer groeizame streek.

     • Toen ik in de jaren 90 naar een reisbureau ging en de vraag stelde ” ik wil naar Spanje maar het moet niet te toeristisch zijn”, kwam ik in in Rouetas nabij Almería terecht. Ik ben er 7 keer op vakantie geweest. Zou er zelf niet permanent willen wonen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen wel willen wonen, want het heeft zeker charme.

 5. Wij zijn nog maar in het beginproces met het zoeken welke streek ons zou aanstaan maar ik lees graag mee wat anderen al wel ervaren hebben!
  Voor ons is een eerste factor dat we zoeken in een rustige streek dichtbij andere gelijkgezinde ‘natural horse people’… niet echt de eerste vereiste voor de meesten onder ons 🙂

  • AnneMarie,

   Bedankt voor je reactie.
   Dat is precies wat ik schrijf en ook iedereen aanraad: ga zélf op onderzoek uit om te zien welke streek het best aansluit op persoonlijke wensen en voorkeuren. Dat kan iemand anders onmogelijk voor je bepalen. Als ik je ergens mee kan helpen, verneem ik het graag.

   • Claus, als je weet hebt van ‘natural horse people’ in jouw regio, dan zou ik dat graag vernemen!
    Wij kijken nu vooral naar de Coìn en Alhaurin el Grande regio omdat ik zeker weet dat er daar telkens zo’n manege/groepering is.
    Maar als er in jouw omgeving ook zo eentje zou zijn, komt die zeker ook mee in aanmerking om daar te zoeken wanneer het zover is dat we kunnen verhuizen!
    Want ik wil zeker niet meer in een streek zitten waar geen gelijkgezinden zitten… nationaliteit maakt niks uit maar wel de paarden bitloos, ijzervrij en 24 u in kudde te hebben is heel belangrijk voor mij!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)