Aanvragen NIE-nummer en Residencia in Spanje | Onderweg naar Spanje
Jul 262011
 

De aankoop van een woning in Spanje is slechts het begin van allerlei zaken die geregeld moeten worden. Zo dient u vóór de notariële overdracht over een N.I.E.-nummer te beschikken, vervolgens zult u uw verzekeringen willen regelen en de contracten voor water- en elektra overschrijven op uw naam. Kortom: een traject waar de bekende bureaucratie (zie blog: De paarse krokodil in Spanje) om de hoek komt kijken. In dit blog tracht ik u een beetje op weg te helpen met de ‘papier-winkel’ die u in dient te vullen i.v.m. de diverse aanvragen.

Formulieren

Voor elke aanvraag is een apart formulier ontwikkeld en elk formulier heeft tevens een eigen nummer. Als u weet welke model (EX-..[nr]..) u nodig heeft om uw aanvraag in te dienen, dan kunt u deze hieronder terugvinden. Onderstaande formulieren zijn te openen als PDF-bestand, waarna u deze direct kunt invullen, opslaan en/of uitprinten. De eerste wachtrij voor het ophalen/aanvragen van het benodigde formulier kunt u zodoende overslaan.

Europese Gemeenschap

Als ingezetene van een deelstaat binnen de Europese Gemeenschap heeft u normaal gesproken uitsluitend te maken met het formulier EX-15 voor het aanvragen van uw N.I.E.-nummer en EX-18 voor uw residencia.

TIP: Let goed op wát u in dient te vullen

De meeste vragen op bovenstaande formulieren spreken voor zich. Normale zaken als naam, adres, woonplaats en identiteitsnummer zijn in Nederland en Belgïe hetzelfde. In Spanje is het echter ook gebruikelijk om de voornamen van uw vader en uw moeder in te vullen. Op het aanvraagformulier voor een N.I.E.-nummer is dit een contolepunt om te zien of dezelfde persoon al eerder een N.I.E.-nummer heeft aangevraagd. Er kunnen bijvoorbeeld meer Jan Jansens een N.I.E.-nummer aanvragen, maar de kans is klein, dat ook de voornamen van de ouders van deze personen hetzelfde zijn.

Klik op deze link voor instructies m.b.t. het invullen van de aanvraag van een NIE-nummer.

  10 Responses to “Spaanse formulieren voor buitenlanders”

 1. in 2018 hebben wij een appartement willen kopen in Spanje, maar deze verkoop is niet doorgegaan, we hadden toen wel onze NIE nrs aangevraagd en gekregen.
  Maar nu hebben we terug iets op het oog om te kopen, maar we vinden onze NIE-nrs niet meer,
  waar en hoe kan ik deze terug verkrijgen?

  Dank bij voorbaat

  Van Laer Ann en Vandijck Willy

  • De NIE’s worden slechts één maal verstrekt.
   Als u uw gegevens verstrekt aan een ambtenaar van de Oficina de Extranjeros, als onderdeel van de Policía Nacional, kunnen ze uw NIE’s weer opzoeken en verstrekken.
   Even vooraf een afspraak maken.

 2. Beste Claus,

  Voor de aankoop van een woning in Spanje hebben we een NIE nummer nodig, nu vind ik online een tweetal ex 15 formulieren; welke moet ik hebben? Bij 1 staat als eerste; Datos del solicitante, bij een ander forumlier staat als eerste; Datos del extranjero/a.
  (https://www.parainmigrantes.info/wp-content/uploads/2012/08/15-Formulario_NIE_y_certificados.pdf en het tweede formulier: http://extranjeros.empleo.gob.es/es/ModelosSolicitudes/Mod_solicitudes2/15-Formulario_NIE_y_certificados.pdf)

  Het is me even onduidelijk heeft u enig idee? Wat ik tevens begrijp is dat vooraf het geld moet worden voldaan; voor we met het formulier naar Spanje gaan. Ik zie echter nergens hoe/waar ik moet betalen; heeft u enig idee.

  Alvast hartelijk dank, met vriendelijk groet,
  Juriaan

  • Aanvrager (solicitante) en Buitenlander (extranjero) zijn in dit geval hetzelfde. Het NIE-nummer is het Número de Identificación para Extranjeros oftewel het id-nummer voor niet-Spanjaarden.

   In de meeste gevallen dient er eerst (online) een afspraak gemaakt te worden om het NIE-nummer aan te vragen en de leges kunnen voldaan worden bij elke bank in Spanje.

 3. Er zijn blijkbaar twee formulieren in omloop voor NIE Bij DATOS DEL EXTRANJERO staat ‘domicilio de residencia’ hier op de site ‘residencia en España’. Welk adres wordt ingevuld?

 4. in 1999/2000 had ik een NIE-nr maar ben begin 2000 teruggekeerd. Ik wil eind 2017 ginder gaan wonen, maar nu: bestaat mijn nummer nog en waar kan ik dat terugvinden ? Ik heb mijn vertrek indertijd niet aangegeven, krijg ik nu een boete daarvoor ?

  • Het NIE-nummer wordt slechts éénmalig verstrekt en blijft onbeperkt geldig.
   Indien u het document niet meer heeft, kunt u een nieuwe aanvragen bij het kantoor waar u het NIE-nummer heeft aangevraagd, bij de ambassade of de nationale politie.

 5. Graag zou ik de gegevens hebben over de Spaanse papieren over de EX-15 En de N.I.E nummers

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)