Uw identiteit in Spanje: NIE-nummer en Residencia | Onderweg naar Spanje
Mar 272015
 

Iedereen die op welke manier ook de Spaanse woningmarkt volgt of plannen heeft om tijdelijk danwel permanent in Spanje te gaan wonen, heeft ervan gehoord…het NIE-nummer en de Residencia. Tóch krijg ik regelmatig vragen over deze documenten en daarom vond ik het tijd om er eens wat extra aandacht aan te besteden en meer uitleg te geven.

NIE-nummer & ResidenciaZowel het NIE-nummer als de Residencia zijn bedoeld om de identiteit van de eigenaar vast te stellen. Als u eenmaal een NIE-nummer heeft en u vraagt later, al dan niet verplicht, een Residencia aan, dan blijft het nummer hetzelfde. Het identiteitsnummer wordt namelijk slechts éénmalig per persoon verstrekt. Het verandert nooit en blijft dus altijd gekoppeld aan de persoonsgegevens van de eigenaar.

NIE-nummer

Het NIE-nummer heeft u nodig bij de aankoop van een Spaanse woning, het aangaan van een hypotheek, het afsluiten van contracten voor water en elektra, etc. Bij alles waarvoor men in Spanje uw identiteit dient vast te leggen, zal naar uw NIE-nummer gevraagd worden. Het is dus zeer belangrijk om dit tijdig aan te vragen. Hoe een dergelijke aanvraag verloopt, ziet u in onderstaande aflevering van NICLA TV.

Residencia

Als u langer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijft, ben u verplicht om een Residencia aan te vragen. De procedure hiervan en wat u daarvoor aan documenten nodig heeft, wordt eveneens uitgelegd in de video. Deze uitleg heeft betrekking op een individuele aanvraag, waarbij u uw inkomen moet kunnen aantonen. Stel nu dat u als echtpaar in Spanje woont en slechts één van de echtelieden heeft een inkomen uit een pensioen of anderszins, dan dient u eveneens aan te tonen, dat u getrouwd bent. Dit doet u door middel van een officiële vertaling van uw trouwboekje, dat ingediend moet worden bij uw aanvraag gelijktijdig met de overige documenten.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

UPDATE:
Inmiddels zijn de nieuw aangevraagde NIE-nummers weer zoals voorheen; zónder vervaldatum. Zodoende zijn de NIE-nummers onbeperkt geldig en dienen deze niet meer verlengd te worden.

Om het u gemakkelijk te maken, heb ik in een eerder blog alle benodigde formulieren online gezet. U vindt hier alle documenten die u nodig heeft voor de aanvraag van uw NIE-nummer (Ex.15) en uw Residencia (Ex.18). Indien u vragen heeft, kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

  63 Responses to “Het NIE-nummer en de Residencia in Spanje”

 1. Beste,
  Als je het document dat je moet invullen om een NIE nr aan te vragen,
  heb je dan een bestaand domicilie adres nodig? Wordt hierop controle gedaan door een Europese
  Databank? Wat als je reeds bent uitgeschreven en dus geen officieel adres meer hebt(grijze zone)?
  Doet Spanje daar moeilijk over?

  Mvg

 2. Moet je altijd eerst Estancia aanvragen en kun je pas later Residencia aanvragen? Of kun je meteen Residencia aanvragen als je weet dat je die 183 dagen verblijf in Spanje sowieso gaat overschrijden?

 3. Goedemiddag,

  Ik heb een N I E nummer, nog op een groen A4 papier, nu wil ik deze vervangen door een plastic kaartje net zoiets als een bankpas. Hoe kan ik dat doen?

  Met vriendelijke groet,
  John Muller

  • De Residencia (op het groene A4) kan in sommige gevallen omgeruild worden voor een pasje.
   Hiervoor dient u een afspraak te maken bij de Nationale Politie of een ‘Oficina de Extranjeros’ waar u uw Residencia ook heeft aangevraagd.
   Het ligt echter aan de ambtenaar of zij u een pasje willen verstrekken.

 4. Volgens de website van Buitenlandse Zaken in België is het onmogelijk om de Spaanse grens over te steken, behalve voor inwoners (ingezetenen) en mensen met een wettelijke verblijfstitel. Ik probeer nu te weten te komen of wij, als eigenaars van een vastgoed, met een NIE-nummer, postadres, bankrekening en dergelijke beschouwd worden als mensen met een wettelijke verblijfstitel. We verblijven minder dan 90 dagen per jaar in Spanje.
  De grenzen zijn nu weliswaar overal gesloten, maar als de regels versoepeld worden, er is weer verkeer mogelijk, maar niet voor toeristen. Met begrip, maar ons vastgoed moet wel onderhoud krijgen of er zal schade zijn aan elektriciteitsinstallatie, watertoevoer, … mijn verplaatsing is dus noodzakelijk.
  Kunnen jullie helpen?

  • De Spaanse grenzen zijn gesloten voor personen zonder geldende reden (werk of resident). Als u geen resident bent (NIE-nummer alleen is niet voldoende) dan heeft u helaas op dit moment geen toegang. Als uw woning op dit moment niet bewoond wordt, zou dit, als het goed is, geen enkel gevolg mogen hebben in de elektriciteitsinstallatie danwel de watertoevoer. Het enige ‘probleem’ dat u zou kunnen ondervinden is het onkruid in de tuin. Dergelijk onderhoud valt helaas ook niet onder een geldende reden om naar uw woning te komen. Nog even geduld dus. In elk geval mag u in België onder voorwaarden nog naar buiten… Wij zitten hier al 5 weken opgesloten en het eind is nog lang niet in zicht.

 5. Hallo,

  Als ik bij het consulaat een afspraak heb voor een Nie nummer, krijg ik deze dan direct mee of duurt het enige tijd voor dit verwerkt is? En hoe lang is dit dan?

  Ik moet nl met een Nienummer erfbelasting betalen in Spanje omdat mijn vader is overleden.
  Maar door de hele corona toestand is er zoveel vertraging met alles dat ik aangifte niet meer zal kunnen doen binnen de gestelde termijn van 6 maanden. Ik kon ook pas vanaf de week juni weer een nienummer aanvragen.

  ,Mvrg Desiree

  • Normaal gesproken duurt het een dag of 10 a 14 voordat het NIE-nummer wordt thuisgestuurd.
   Wat de termijn op dit moment is, durf ik niet te zeggen, maar dat kunnen ze op het consulaat wel aangeven.

   Ik verwacht dat de termijnen door overmacht wel opgerekt zullen worden, want je kunt er tenslotte zelf ook niets aan doen.

   In elk geval veel succes en sterke met het verlies van je vader.

  • Goedemorgen Desiree,

   Toevallig 16-3 jl. NIE nr. aangevraagd bij Spaans consulaat in Amsterdam. De wachttijden voor een afspraak zijn enorm 2-3 maanden. Ik heb dagelijks rond 17 u. de site (afspraak maken) in de gaten gehouden, en dan staan er weleens uitval plekjes tussen. (dan is het wel bijv. vrijdag op de site een plekje, maandag daar zijn, of zelfs al de volgende de dag. Je zou volgens de baliemedewerkster het NIE nr. binnen 2-3 weken per mail ontvangen. Nu ruim 3 1/2 week geleden nog niets, ik ga er maar vanuit dat het met het Corona gebeuren heeft te maken. Succes en sterkte met alles!!!

   • Ja, dat heeft zeker met de huidige situatie te maken. De aanvragen lopen via Spanje en dan komt het weer terug naar het Consulaat in Amsterdam. Dat kan nu wat vertraging veroorzaken, maar… er is nu sowieso geen haast bij, want al zou je je NIE-nummer al wel ontvangen hebben, dan kun je er op dit moment helaas toch niets mee. Gewoon even geduldig afwachten dus.

 6. Goedemiddag,
  Vanaf dit jaar, 2020, ben ik van plan meer dan 183 dagen in Spanje te wonen, Ik heb er een huis en empadronamiento. Ik heb ook een NIE, via e-mail ontvangen zonder einddatum.
  Daarnaast heb ik ook nog een vast woonadres in Nederland, waar ik minimaal 4 maanden, maar minder dan 183 dagen zal verblijven. Om die reden hoef ik mij niet uit te schrijven uit mijn Nederlandse gemeente volgens mij.
  Ik word in 2020 belastingplichtig in Spanje, vanwege het 183-dagen criterium. Ik moet mij daarvoor aanmelden bij de Spaanse fiscus. heb ik daarvoor een groene NIE-kaart nodig en zo ja, hoe kom ik daar aan?
  Alvast dank voor de genomen moeite.

  M vr gr
  Joep

  • Als je meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft, word je inderdaad fiscaal resident. Dat betekent dat je officieel belastingaangifte moet doen in Spanje. Het groene NIE-nummer is de Residencia en dat kan aangevraagd worden via dezelfde instantie of kantoor waar je het NIE-nummer hebt gehaald, tenzij dit bij het Spaanse consulaat was. Maak een afspraak via internet bij een kantoor van de Policia Nacional of een Oficina de Extranjeros.

 7. Hallo.
  Als ik meer dan 183 dagen in Spanje leef maar niet 8 maanden uit Nederland moet ik dan me ook uitschrijven uit Nederland?

  • Als u 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft, wordt u verplicht fiscaal resident. Dat betekent dat u officieel alle belastingen in Spanje niet af te dragen, waarbij het verdrag tussen Nederland en Spanje ervoor zorgt dat u slechts één keer belasting betaalt.

   U kunt nooit op twee plaatsen tegelijk uw hoofdwoning hebben, dus in dat geval dient u zich uit te schrijven uit Nederland.

 8. Dag Claus,

  Er wordt ook melding gemaakt van het formulier Modelo 790 dat samen met de Ex15 dient afgegeven te worden op het Consulaat (te Brussel).

  ”Está usted en: BRUSELAS > ESPAÑOL > CONSULADO > NÚMERO DE IDENTIFICACIÓN PARA EXTRANJEROS (NIE)
  Número de identificación para extranjeros (NIE)
  >Número de identificación extranjeros (NIE)
  >Identificatienummer voor Buitenlanders (NIE)
  >Numéro d’identification d’étranger (NIE)
  Actualidad
  >
  Foro Regional de la Unión por el Mediterráneo
  >
  Nueva reunión técnica entre España y Reino Unido
  >
  Marco Aguiriano viaja a Italia
  >
  Josep Borrell presenta el informe de progreso de la Agenda 2030
  Identificatienummer voor Buitenlanders (NIE)
  05/07/2018
  De aanvraag is persoonlijk.
  Waar en hoe dient het NIE nummer te worden aangevraagd?
  N.I.E.- Nummer – Bewijs van niet residentie.
  Het document EX-15 (solicitud de NIE y Extranjeros) in drievoud online invullen per persoon en handtekenen (punt 1 en 3 – adres in België invullen).
  Het document “Modelo 790” / “Modelo 790″ (pdf.) invullen (adres in België invullen) en handtekenen (1 exemplaar).
  Voor personen met Belgische nationaliteit :
  1 kopie van de identiteitskaart bijvoegen (recto/verso).
  Voor personen met EU nationaliteit :
  1 kopie van het nationaal paspoort/identiteitskaart
  1 kopie van de verblijfsvergunning in België (recto/verso).
  Voor alle andere nationalitteiten:
  1 kopie van de verblijfsvergunning in België (recto/verso)
  1 kopie nationaal paspoort.
  Instructies voor invullen Ex-15.pdf”

  Wat dient daarop te worden ingevuld bij de verschillende mogelijkheden?

  Tx!

  Pim

 9. Hallo,
  Ik heb een vraag,

  Mijn partner en ik hebben een huis gehuurd voor 1 jaar en willen een (groen) NIE nummer aanvragen. (met als verwachte aankomstdatum 1-9-2019 en einddatum 1-8-219)

  Wij zijn met de auto naar Spanje gereden en onze auto staat nog op Nederlands kenteken. Dit willen we tijdelijk nog zo houden.

  Ik weet dat we maar maximaal 180 dagen mogen rijden in Spanje met dit kenteken, daarom rijden we heen en weer naar de grens om weer 3 maanden hier te kunnen rijden.

  Nu is mijn vraag of ik nu verplicht ben om mijn auto op Spaans kenteken te zetten ivm met mijn NIE??

  Groetjes Gen

  • Het groene NIE-nummer is de residencia, die u inderdaad nodig heeft als u 1 jaar huurt. U dient dan ook ingeschreven te staan bij de gemeente waar u woont en de auto dient op Spaans kenteken te komen. Tevens wordt u verplicht fiscaal resident in Spanje indien u langer dan 183 dagen per kalenderjaar (alles opgeteld) in Spanje verblijft.

 10. Hallo,

  Ik heb in Spanje een Residencia, heb een fiscaal nummer etc. maar nog wel een Nederlands paspoort. Ik verhuis binnenkort terug naar Nederland en vroeg me af of alles vervalt bij herinschrijving op een Nederlands adres? Of kan ik eventueel over een paar jaar weer in Spanje wonen met dezelfde documenten?

  Bij voorbaat dank!

  Mvg Jordi

  • Het NIE-nummer blijft altijd hetzelfde en wordt ook maar één keer per persoon verstrekt. Dit blijft dus van kracht als je weer terugkomt naar Spanje. Uiteraard dient het adres op de residencia dan aangepast te worden naar het nieuwe adres waar je dan bent ingeschreven.

 11. Ik heb plannen om begin volgend jaar naar een van de canarische eilanden te emigreren wil voor die tijd sowieso mijn NIE nummer geregeld hebben zodat ik per direct kan gaan werken daar kan ik dit doen via de ambassade in Amsterdam? Of beter daar? Ik las namelijk op de site van de ambasade dat als je langer dan 3mnd een NIE nummer nodig heb je het in Spanje zelf moet aanvragen wat is het verschil of ik het hier of daar aanvraag? NIE is toch t zelfde als je sofie nummer hier? Dus levenslang geldig?

  • Bij een verblijf van 3 maanden aaneengesloten moet het NIE-nummer geregistreerd worden en wordt het een residencia. Vanaf 183 dagen per kalenderjaar (niet aaneengesloten maar opgeteld) word je fiscaal resident.

   Je kunt op de ambasade een NIE-nummer opvragen en het in Spanje registreren voor residencia.

 12. Goedendag,
  Wij willen over een paar maanden naar Spanje gaan voor ongeveer een jaar. In deze tijd willen wij een huis huren. Wij gaan kijken of het ons wat lijkt om in Spanje te gaan wonen.
  Nou waren wij al op de hoogte van het NIE nummer en hadden hiervoor een afspraak op het consulaat in Amsterdam. Aldaar vertelde zij ons dat we hier geen NIE nummer konden aanvragen, maar dat dit in Spanje moest gebeuren, omdat we langer dan 3 maanden in Spanje gaan verblijven.

  Maar hoe gaan wij dan een huis huren als we in Spanje pas een nummer kunnen aanvragen?
  En wat is het verschil tussen het NIE nummer dat je hier dan wel kan aanvragen? Wij hadden begrepen dat daar geen verschil in zit. Alleen dat je in sommige gevallen moet verlengen. En weet u of er een verschil in kosten zijn, daar we alleen kosten kunnen vinden voor aanvraag bij het consulaat?
  Kunt u ons hierover uitleg geven en wat wij het beste kunnen doen ?
  En hoe het precies zit met residencia aanvragen ? Aangezien we nu nog niet weten in welke regio we precies gaan verblijven ?

  Op het consulaat werden we namelijk weggestuurd omdat ze ons hier niet konden helpen. Terwijl we wel alle benodigde informatie ed bij ons hadden. Ook verdere informatie kregen we niet. Lees maar op de website werd er gezegd. Snappen er nu niks meer van.
  Graag uw hulp hierbij., alvast hartelijke dank,
  Groetjes,
  Twanny

  • Bedankt voor je reactie, Twanny.

   Er is geen verschil in NIE-nummers. Het nummer wordt per persoon eenmalig verstrekt en hoeft ook niet meer verlengd te worden. Wellicht is het een idee om een NIE-nummer aan te vragen met als reden de toekomstige aankoop van een Spaanse woning. Op het consulaat hoeft men niet te weten dat je voor ca. 1 jaar naar Spanje gaat.

   Officieel dien je na 3 maanden een Residencia aan te vragen, waarbij je NIE-nummer geregistreerd wordt. Dat kan echter gewoon in Spanje geregeld worden.

 13. Moet je een nie nummer in Spanje opzeggen je moet er ieder jaar op betalen .wat als je het niet meer nodig hebt

  • Het NIE-nummer hoeft niet opgezegd te worden en er wordt ook niet jaarlijks voor betaald.
   Als je in Spanje een woning hebt, maar er niet permanent verblijft, betaal je jaarlijks de niet-residenten belasting. Dit wordt stopgezet als de woning verkocht is.

 14. Hallo

  Ik wil over een aantal maanden naar spanje vertrekken!
  Nu heb ij hier in Nl alvast een afspraak gemaakt voor aanvraag nie-nummer

  Is dit wel mogelijk zonder al een spaans adres te hebben?
  De 1 zegt van wel , de ander niet

  Kan iemand mij hierin tips geven?

  • Je kunt bij de Spaanse ambassade een afspraak maken voor de aanvraag van een NIE-nummer. Heel veel van onze klanten doen dat voordat ze naar Spanje komen en dus nog geen adres in Spanje hebben.

   Overleg even met de ambassade als je de afspraak maakt.

 15. Hoe kan ik het N I E NR bekomen van mijn ex echtgenoot die in Spanje een appartement gekocht heeft met ons geld

  • De meest eenvoudige weg is waarschijnlijk om dit te vragen aan de advocaat/gestor die de aankoop heeft begeleid danwel de notaris waar de escritura is verleden.

   Voor verkoop is overigens altijd toestemming (met handtekening) nodig van alle eigenaren, zowel in de opdracht tot dienstverlening aan een makelaar als bij ondertekening van de koopovereenkomst én de escritura (eigendomsoverdracht).

 16. Hallo,

  Bij het aanvragen van de residencia heeft u het over de blauwe verzekeringskaart? Wat is dit en hoe krijg ik dit?
  Het bewijs van inkomen, is dit een jaaropgave? en kan ik deze bij mijn werkgever opvragen?

  Ik werk en huur momenteel een huis in Spanje, heb de N.I.E en empadronamiento.
  Ik heb echter de belastingaangifte (over 2017) in Nederland gedaan. Is dit ok?

  Bedankt voor uw hulp!

  • De blauwe verzekeringskaart kan aangevraagd worden bij de verzekering. Het gaat om een Europese pas waarmee u kunt aantonen, als u medische hulp nodig heeft, dat u verzekerd bent.

   Het bewijs van inkomen kan aangetoond worden via salarisstroken, bankafschriften of een werkgeversverklaring.

   De datum vanaf welk moment dat u belastingplichtig bent in Spanje hangt af van uw verhuizing. Als u in 2017 minder dan 183 dagen in Spanje woonde, moest u over dat jaar inderdaad nog aangifte doen in Nederland.

 17. Beste
  Ik woon reeds 2 jaar in Spanje. Ik sta op mutualiteit in Belgie. Administratief wordt dat behandeld als ‘pensionista’. Bij mijn laatste controle bij de Seguridad Social deden ze moeilijk over mijn NIE omdat ik enkel beschik over het witte formulier en mij daar niet mee kan legitimeren aan gezien er geen foto op staat. Als ik u goed begrijp moet ik Residencia aan vragen?
  En welke stappen moet ik vervolgens zetten om belastingen in Spanje te betalen?
  Vriendelijke groeten
  Joris

  • Als u langer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje woont, dient u zich te melden bij Hacienda en u in te schrijven als fiscaal resident. Tevens dient u uw residencia aan te vragen (groen formulier met hetzelfde NIE-nummer). Legitimeren dient altijd te gebeuren in combinatie met uw paspoort.

 18. Hallo,

  Ik ga voor langere tijd wonen en werken in Spanje. Krijg ik ook gewoon een NIE en SSN nummer als ik een strafblad in Nederland heb? Wordt daar op gecontroleerd en afgewezen?

  • In principe kan iedereen een NIE-nummer aanvragen en het is mij niet bekend of men daarbij in andere landen informeert naar strafbladen etc.
   Als u langer dan 3 maanden in Spanje blijft dient u een residencia aan te vragen en vanaf 6 maanden ben u verplicht om fiscaal resident te worden (belasting opgave en afdracht in Spanje).

   • beste heer van Mierlo

    Gisteren hebben wij een aanschaf gedaan waarbij ons Nie nummer nodig was. De betreffende verkoper meldde meteen dat wij ons NIE nummer moesten “renovar” vernieuwen. Blijkbaar is er weer een nieuw papier wat de hacienda nodig acht om mensen weer geld uit de zak te kloppen. Plus de nodige frustratie en tijd omdat het een omslachtige procedure is om alles op de rails te krijgen ! Bent u hiervan op de hoogte? Met groet

 19. Ik ben mijn Nie nummer kwijt(het document)
  Nu heb ik deze nodig om een huis te huren in Spanje, ik blijf wel in Nederland ingeschreven!
  Hoe vraag ik nu en replica aan?
  Alvast bedankt

 20. Hallo , ik heb mijn nie keurig gekregen per email dus niet per post . Maar nu wil ik wat kopen en ondernemen in Spanje en de vrouw die mij daar begeleid heeft het over een originele nie ? …
  weet iemand of het nie nummer per email niet goed genoeg is en dus weer naar het Spaans consulaat moet om iets anders moet ophalen ?

  Groeten Sarah

  • Waarom zou het niet voldoende zijn…?
   Als de stempel duidelijk zichtbaar is, kun je het document uitprinten en is het ‘origineel’.

   Anders kun je een kopie aanvragen bij een kantoor van de nationale politie of een ‘oficina de extranjeros’ in jouw regio.

 21. Graag uw advies:

  Onze situatie:
  – Beiden NL paspoorthouders en daar geboren
  – Nu samen woonachtig op Curacao en daar ingeschreven
  – Gaan einde zomer 2018 verhuizen naar Ibiza
  – Schrijven ons tijdelijk in NL vanwege verblijf zomer in NL
  – Willen uiteindelijk vestigen in Ibiza

  Is het nog mogelijk om via het Spaanse Consulaat een NIE nummer aan te vragen vanuit NL? Ik lees online tegenstrijdige berichten, Het lijkt erop dat je het wel kunt aanvragen, maar alleen de versie van “niet residentie”.

  Als dat zo is lijkt het mij slim om die vast aan te vragen vanuit NL en die dan later om te zetten naar residentie. Anders zit je met een vertragende procedure en kunnen wij niet per direct een huis huren, internet afsluiten etc. zodra we in Ibiza komen.

  Alvast bedankt voor uw advies!

  Mvg,
  Youssef

  • Bedankt voor uw reactie.

   Het is geen enkel probleem om uw NIE-nummers via het Spaanse consulaat in Amsterdam aan te vragen. Hiervoor dient u voorag wél even een afspraak te maken. De NIE-nummers worden vervolgens per post aan u verzonden.

   Eenmaal in Spanje dient u zich in te schrijven bij de gemeente en vervolgens kunt u het NIE-nummer, om laten zetten in een Residencia, zoals in mijn blog beschreven.

   Succes!

 22. hallo,

  ik had dolgraag in de nabije toekomst naar spanje gegaan (vanuit belgie)
  met een nie nummer, ben je dan ook instaat om te huren? of ben je verplicht dan een woning te kopen..
  alsook, staat dit gelijk aan een visum en blijft deze altijd geldig (mits verlenging?)
  dat ze mij na enkele jaren niet terug sturen uiteraard.
  zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden of kan ik hiervoor bij het spaans belgische consultaat terecht?

  alvast bedankt!!

  • De aanvraag van een NIE-nummer (dat kan via de Spaanse ambassade in Brussel) verplicht je tot niets. Je kunt daarmee zowel een huur- als een koopcontract afsluiten. Het NIE-nummer is een persoonlijk identificatie nummer voor niet-Spanjaarden en wordt o.a. door de belastingdienst gebruikt.

   Dit is dus geen visum en het hoeft ook niet meer verlengd te worden. Je krijgt éénmalig een NIE-nummer en dat is je hele leven hetzelfde. Binnen Europa ben je, als Europeaan, vrij om je te vestigen. Verblijf je echter 183 dagen per jaar of langer in Spanje dan wordt je fiscaal resident en dien je ook de belastingen in Spanje te voldoen.

   • Dag Claus,

    Ik vernam via jou dat de NIE nummers niet meer beperkt geldig zijn voor 3 maand welk in het verleden wel was, wij hebben een NIE nummer sinds 2009 en heb tot nu toe geen enkel probleem gehad dat het toen maar voor 3 maand geldig was maar hoe kan ik dit dan verlengen zodat het ALTIJD geldig blijft zodat ik hier nooit geen problemen mee kan hebben?

    Veel dank !
    Ann

 23. Ik heb een NIEnummer nodig voor de aankoop van grond in Spanje (Catalonië) voor een vakantiewoning. Ik heb de Nederlandse nationaliteit en woon in Duitsland. Bij welk Spaans consulaat moet ik het nummer aanvragen, het Nederlandse of het Duitse ?

  • Dat maakt niet uit. Ze vertegenwoordigen een ‘stukje Spanje’, dus als de formulieren ingevuld verstrekt worden, zou het NIE-nummer aangevraagd kunnen worden. Meestal dient er echter wél vooraf een afspraak gemaakt te worden, dus dan kan het ook direct nagevraagd worden.

 24. Hallo,

  Mijn man en ik hebben in 2014 een NIE nummer aangevraagd.
  Wij dachten snel een stuk grond te kopen in Mallorca, maar we zijn waarschijnlijk nu pas geslaagd voor een stuk grond.
  Ik ben er dus sinds kort achter dat het NIE nummer is verlopen, wij dachten zo nu hebben we dat nummer en dat is het, dat blijft altijd geldig.
  Beetje dom misschien maar dat dachten wij.
  Wat kunnen we nog doen?
  Ik hoop dat er een oplossing voor is.

  • Het NIE-nummer wordt slechts één keer verstrekt en blijft je leven lang hetzelfde. Er heeft inderdaad een tijdje een ‘geldigheidsdatum’ op het document gestaan, maar dat was uitsluitend voor het document en dus niet voor het nummer zélf.

   Kortom: je hebt nog steeds hetzelfde nummer, maar wellicht kun je even een nieuw document ophalen, want de huidige documenten van de NIE-nummers hebben géén geldigheidsdatum meer.

 25. Hallo,

  Ik heb voor volgende week een afspraak voor de residencia voor zowel mij als mijn kinderen. Nu wordt er gevraagt om zowel kopieen als origenelen van o.a. paspoort en nie van de vader. Het kopie is geen probleem, maar mijn man zit volgende week in Taiwan voor zijn werk. Is dit een probleem (hij heeft zijn paspoort dan zelf nodig natuurlijk) of volstaat een kopie. Of moet ik misschieneen speciaal document downloaden dat hij tekent.

  Bij voorbaat dank,
  Brigitte.

  • Informeer even bij je gestor/advocaat om bij de notaris een gelegaliseerde kopie van het paspoort te laten maken. Die kopie wordt dan voorzien van stempel en handtekening van de notaris als waarmerk dat hij/zij de identiteit heeft vastgesteld. Op die manier worden NIE-nummers en Residencia ook aangevraagd als dat bij volmacht gedaan wordt.

 26. goede middag,

  Mijn vrouw heeft een vakantie appartement gekocht op Tenerife. Zij heeft zelf al een nie nummer aangevraagd. Is het zo dat de partner ook een nie nummer moet aanvragen.

  Met vriendelijke groet,

  Ben v Zwol

  • Als de woning uitsluitend op naam van uw vrouw staat in principe niet, maar voor de toekomst (testament) zou het wel handig zijn als u ook een NIE-nummer heeft. Bovendien heeft u dat nummer nodig om bijv. een verzekering af te sluiten, telefoonabonnement af te sluiten, etc.

 27. Dag,
  Ik heb een NIE nummer dat in mei 2016 is aan mij afgegeven, digitaal uit Madrid, na aanvraag bij consulaat in Amsterdam.
  We kopen een vakantiehuisje in de regio catalonie. We gaan er niet wonen, wel af en toe vakantie houden.
  We kopen zonder hypotheek en hebben al een spaanse bankrek. geopend
  In oktober ga ik tekenen bij de notaris.
  Moet ik het Nie nummer voordien nog verversen?

  • Als er een einddatum / geldigheidsdatum op het NIE-formulier staat, dien je het te verlengen.
   Tegenwoordig worden er echter ook weer NIE-nummers verstrekt zónder geldigheidsdatum, dus dan hoeft het formulier ook niet verlengd te worden.

   Succes!

 28. Hallo,

  Ik heb een vraag mbt het aanvragen van residencia.
  Mijn vriend is Nederlands, maar woont in Spanje en heeft hier een bedrijf, wij zijn niet getrouwd of hebben geen geregistreerd partnerschap, daarnaast zal ik de komende tijd ook nog geen inkomen hebben, omdat ik eerst de taal moet gaan beheersen, ik zal dus door hem worden onderhouden.
  Daarnaast heb ik wel minimaal €6000 (zoals ik in het filmpje zie) op mijn spaarrekening staan, is het dan mogelijk voor mij om residencia aan te vragen?

  Mvg Nicole

  • De regels om een residencia aan te vragen kunnen per regio verschillen.
   Meestal neemt men genoegen met voldoende saldo op een spaarrekening en bij andere kantoren verlangt men een bewijs van maandelijkse inkomsten.

   Ik adviseer dus om het even na te vragen bij het regionale kantoor of bij je gestor/advocaat.

 29. […] en de Residencia. Tóch krijg ik regelmatig vragen over deze documenten en daarom vond het blog Onderweg naar morgen het tijd om er eens wat extra aandacht aan te besteden en meer uitleg te […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)