12 richtlijnen voor het kiezen van een makelaar in Spanje | Onderweg naar Spanje
Aug 102011
 

Regelmatig ontvang ik vragen van potentiële kopers van een Spaanse woning over collega-makelaars. Men wil dan weten of ik een bepaald kantoor ken, of ze daar zonder problemen zaken mee zouden kunnen doen en of ik hen wil begeleiden bij de aankoop van hun woning in Spanje. De twee meest voorkomende vragen komen voort uit (1) service “…ik heb deze woning bij makelaar X op Internet gezien, maar na mijn aanvraag voor meer informatie krijg ik geen reactie…” en (2) website “…kent u makelaar Y, want op zijn website kan ik nergens een adres of telefoonnummer vinden…” De meeste mensen oriënteren zich op de Spaanse woningmarkt via Internet…daarover gaat dit blog.

Kaf van het koren scheiden

Voor u als consument is het zeer moeilijk om de juiste specialist te vinden. Dit geldt echter niet alleen binnen de makelaardij. In allerlei beroepsgroepen kent u ongetwijfeld de beruchte ‘Beun de Haas’ of erger… Belangenorganisaties als Mondi of ‘Het Roer Om’ proberen op het gebied van aanbieders van buitenlands onroerend goed het kaf van het koren te scheiden, maar ook zij komen daarbij allerlei obstakels tegen. Alle organisaties waar kantoren zich bij kunnen aansluiten, leggen zichzelf bepaalde verplichtingen op t.o.v. haar betalende leden en zijn zodoende nooit onafhankelijk. Een makelaar kan zich bij een dergelijke organisatie aanmelden en ontvangt na betaling een vignet, dat hij/zij in advertenties, op de website en in het kantoor mag gebruiken. Er is dan weliswaar soms een theoretische ballotage die de toelating tot de desbetreffende organisatie toetst, maar hierbij wordt bijvoorbeeld ‘vakkennis’ buiten beschouwing gelaten. Een logo van een dergelijke belangenorganisatie geeft dus geen enkele garantie en mag u dus zeker niet verwarren met een Bovag-vignet in de autobranche of een NVM-logo binnen de makelaardij, waar juist wél op vakkennis wordt getoetst en waar men bovendien een branche-brede geschillen commissie kent, waartoe u zich, als consument, kunt richten bij klachten of problemen.

Transparantie en gevoel

Omdat het een gegeven is, dat veel kopers van een Spaanse woning hun zoektocht starten via het Internet, is het naar mijn idee logisch om als makelaar via je website hierop in te spelen. Goede, duidelijke uitleg en heldere informatie dienen voorop te staan, want voor de meeste mensen is de aankoop van een woning in het buitenland geheel onbekend en derhalve dienen zij volledig begeleid en voorgelicht te worden. Het is voor ons als makelaar echter zeer moeilijk om een oordeel te vellen over de kwaliteit en kennis van een collega. Op de eerste plaats kennen wij niet iedereen die zich op deze markt begeeft en op de tweede plaats vind ik het zeer onprofessioneel om een collega in een kwaad daglicht te stellen ook al zou ik daar bepaalde argumenten voor kunnen aanvoeren.

De beste manier om voor uzelf te besluiten of u met een bepaalde makelaar zaken zou willen doen, is door uw gevoel te volgen. Hieronder treft u een aantal richtlijnen die u als leidraad zou kunnen gebruiken. Uw gezonde verstand speelt hierbij uiteraard ook een belangrijke rol…

 • Website: Algemene (eerste) indruk

  De website van een makelaar is voor u meestal de eerste kennismaking, een visitekaartje.  Gebruiksvriendelijk, verzorgd, rustig of juist heel druk…Het geeft een beeld van de manier waarop men u, als consument, ziet.

 • Website: Informatie

  Wordt er op de site aandacht besteed aan de te volgen procedure bij de aankoop in Spanje? Wordt er uitleg gegeven over zaken waar u rekening mee dient te houden en bijvoorbeeld welke bijkomende kosten u kunt verwachten?

 • Website: Introductie met foto

  U bent op zoek naar een Spaanse woning en wilt uiteraard wel weten met wie u eventueel zaken gaat doen. Makelaardij is ‘people’s business’ dus een foto draagt zeker bij in het vertrouwen, zodat u weet met wie u communiceert.

 • Website: Adresgegevens

  Wordt er een fysiek adres (bij voorkeur met foto) van het makelaarskantoor vermeld op de website of werkt de desbetreffende makelaar vanuit huis, een hotel of een plaatselijk café?

 • Website: Telefoonnummer(s)

  In Spanje beginnen de ‘vaste’ telefoonnummers met een ‘9’ of soms een ‘8’ en de mobiele nummers met een ‘6’ of soms een ‘7’. Aan de vaste nummers is in elk geval een bestaand adres gekoppeld wat al een indicatie is, dat het kantoor bestaat en het niet slechts een ‘mobiele’ makelaar betreft.

 • Website: Woningpresentaties

  Uitgebreide omschrijvingen met veel foto’s kunnen uitsluitend door de makelaar geplaatst worden als hij/zij er zelf is geweest en de woningen dus kent. XML-koppelingen, waarbij het aanbod automatisch vanuit andere websites op de site van de makelaar geïmporteerd wordt, zijn te herkennen aan summiere informatie.

 • Website: Referenties

  Een zichzelf respecterende makelaar heeft voldoende vertrouwen om aan zijn/haar klanten te vragen om, na voltooiing van de dienstverlening, hun ervaringen te delen met anderen. Hoewel niet alle klanten, om uiteenlopende redenen, dit willen of kunnen, geven referenties een goed beeld van de service van de desbetreffende makelaar.

 • Navragen: Vakkennis en ervaring

  Is de makelaar gediplomeerd (en heeft derhalve gestudeerd) voor het vak dat hij/zij uitoefent? Hoe lang is hij/zij werkzaam in deze branche? Wat deed hij/zij voor de makelaardij?

 • Navragen: Inschrijving Spaanse Kamer van Koophandel

  Staat de makelaar ingeschreven bij het ‘Registro Mercantil’ en, zo ja, hoe? Is het een SL (=BV) en heeft het derhalve een CIF-nummer (=BTW-nummer) of is het een éénmanszaak en wordt het persoonlijk NIF- of NIE-nummer van de makelaar gebruikt?

 • Navragen: Lid van branche-organisatie

  Is de makelaar aangesloten bij een branche-organisatie van makelaars in Spanje, zoals API of GIPE? Om bij een dergelijke vakvereniging aan te kunnen sluiten, dienen aan een aantal belangrijke voorwaarden voldaan te worden. Zij kijkt men bijvoorbeeld naar opleiding en of het aansluitende examen met goed gevolg is afgelegd. Daarnaast dient te makelaar te beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

 • Navragen: Heeft de makelaar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

  Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vormt een vangnet voor als er eens iets verkeerd loopt. Afhankelijk van de hoogte en de voorwaarden van deze verzekering kan het in uw voordeel werken als u, na de nodige procedures, geheel of gedeeltelijk schadeloos wordt gesteld.

 • Navragen: Algemene vragen over alles omtrent de aankoop

  Stel zoveel mogelijk vragen omtrent de aankoopprocedure rondom een Spaanse woning en alles wat daarbij komt kijken. In eerste instantie kunt u dit via e-mail doen, maar om de werkelijk parate kennis van de makelaar te achterhalen, hebben telefonische of persoonlijke communicatie uiteraard de voorkeur.

TIP: Maak meerdere afspraken

Als u eenmaal zover bent, dat u voldoende informatie verzameld heeft om een bezichtigingsreis naar Spanje te boeken, maak dan afspraken met verschillende makelaars in dezelfde regio. Tijdens de bezichtigingen krijgt u een goed beeld van de service en dienstverlening van de diverse makelaars. Iedere makelaar dient een opdracht tot dienstverlening te hebben van elke door hem/haar aangeboden bestaande woning of een contract met de projectontwikkelaar als het gaat om een nieuwbouwproject. Indien na uw persoonlijke kennismaking met de makelaar nog niet overtuigd bent, geldt de alom bekende oude stelling: “Bij twijfel niet doen!”

  7 Responses to “Kies de juiste makelaar in Spanje”

 1. Hallo Claus,

  U geeft als tip aan in (kies de juiste makelaar);
  Maak meerdere afspraken met verschillende makelaars in dezelfde regio.
  Ik had altijd gehoord dat als je een afspraak maakt met een makelaar dat je aan deze makelaar vasthangt om een huis te kopen in Spanje. Dat je dan niet meer via een andere makelaar kan kopen. Klopt dit gerucht dan niet?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Eric

 2. […] artikel is HIER te […]

 3. […] schreef ik al eens een blog met een checklist om uw makelaar te selecteren, maar vanwege de ernst van de zaak wil ik u nogmaals via onderstaande video enkele tips […]

 4. […] ik al in een eerder blog over de keuze voor een makelaar heb aangegeven, is het vooral aan ú om te achterhalen met wie u in gesprek bent. Vraag uw makelaar […]

 5. […] dat moment al eens afgevraagd van wie u de gevraagde informatie ontvangen heeft? Gaat het hier om een bemiddelaar of een makelaar? Zijn alle documenten van de door u gewenste woningen wel aanwezig, gecontroleerd en in orde […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)