Tips voor (tijdelijke) verhuizing naar Spanje | Onderweg naar Spanje
Dec 062011
 

Als u in Spanje wilt gaan wonen, werken of er voor langere tijd verblijven dan moet er het een en ander geregeld worden. Allerlei vragen komen op u af en de antwoorden hierop zijn soms moeilijk te vinden. Onderstaand een opsomming van veel vragen en antwoorden die ik door de jaren heen voorbij heb zien komen. Doe er uw voordeel mee en als u vragen heeft, laat het dan gerust weten. Ik kan u, naast het Spaanse woningaanbod, ook op diverse andere vlakken van dienst zijn en mocht ik een antwoord niet weten, dan ken ik wel weer specialisten aan wie ik u kan doorverwijzen.

Moet ik mij voor vertrek uit laten schrijven uit het bevolkingsregister?

Alleen als u langer dan negen maanden weggaat. U kunt dan geen beroep meer doen op de bijstand, huursubsidie of studiefinanciering voor uw kinderen.

Ik ga in Spanje werken. Waar betaal ik inkomstenbelasting?

Als u langer dan een half jaar in Spanje gaat werken, bent u in principe belastingplichtig in Spanje. Alleen over eventuele huurinkomsten van uw Nederlandse/Belgische woning betaalt u belasting in Nederland/België.

Is het verstandig om een Spaanse bankrekening te openen?

Dat is zeker handig voor maandelijks terugkomende uitgaven en inkomsten zoals huur en salaris. Anders moeten de betalingen via Nederland/België lopen, wat vertraging op kan leveren. Bovendien zou er elke keer spraken zijn van een buitenlandse overboeking waar extra kosten aan verbonden zijn.

Kan ik mijn basisverzekering aanhouden of moet ik me in Spanje verzekeren?

– Gaat u overwinteren? Dan mag u maximaal drie maanden aaneengesloten doorbrengen in Spanje. U heeft recht op dekking die basisverzekerden in Spanje hebben. Bijverzekeren is soms nodig. Woont u langer dan drie maanden in Spanje, dan zijn aan voortzetting van de verzekering voorwaarden verbonden. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
– Gaat u voor een Spaans bedrijf werken? Dan eindigt uw basisverzekering op het moment dat u daar aan het werk gaat. U zult zich dus in Spanje moeten verzekeren.

Dekt mijn ‘aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren’ ook over de grens?

In principe heeft u werelddekking, maar check voor alle zekerheid uw polis.

En mijn rechtsbijstandsverzekering?

Dat verschilt per verzekeraar en gekozen dekking. De meeste maatschappijen hebben de dekking op bepaalde onderdelen uitgebreid met bijvoorbeeld de BENELUX, Europa of landen rond de Middellandse Zee. Soms geldt ook een werelddekking. Check dit bij uw verzekeraar en vraag dan ook of de buitenlanddekking voor een bepaalde maximum periode geldt. Als u in Spanje zit, kunt u geen rechtsbijstandsverzekering in Nederland of België afsluiten.

Ik heb een hypotheek op mijn huis in Nederland. Kan ik de rente blijven aftrekken?

Ja. Ook als u in het buitenland belasting betaalt. Als u in Nederland geen inkomsten hebt, kunt u natuurlijk ook niets aftrekken. Wel is een inhaalslag mogelijk op het moment dat u weer inkomsten krijgt in Nederland.

Kan ik het huis in Nederland zomaar onderverhuren?

In bijna alle hypotheekaktes staat, dat u toestemming nodig heeft van de hypotheekverstrekker. Die zal een aantal voorwaarden stellen. Soms krijgt u ook een renteopslag. Om problemen te voorkomen: vermeld in het huurcontract de verhuur-periode en opzegtermijn (maximaal drie maanden). Eventueel kunt u het contract laten opstellen door een professioneel verhuurbedrijf. Daar kunt u ook de administratieve rompslomp aan overlaten.

Stel ik laat mijn Nederlandse/Belgische woning onbewoond achter.
Wat zijn de consequenties voor mijn verzekering?

Dit kan gevolgen hebben voor de woonhuis- en inboedelverzekering. Breng de verzekeraar vooraf altijd op de hoogte van uw plannen. Het kan zijn, dat u een premieopslag krijgt, of minder dekking.

Betaal ik belasting over de huurinkomsten van mijn Nederlandse huis?

Ja. Dit gebeurt in Nederland ook als u belasting betaalt in het buitenland. Een kwart van de huurinkomsten is vrijgesteld, de rest wordt belast in box I.

Ik laat mijn auto in Nederland achter. Moet ik wegenbelasting betalen?

Alleen als u korter dan 3 maanden wegblijft. Bij een langer verblijf kunt u de heffing ontlopen door het kentekenbewijs te schorsen. Dit kan tegen betaling op het postkantoor. U hoeft uw auto dan ook niet APK te laten keuren. De wagen mag dan niet op de openbare weg geparkeerd staan, maar binnen of op de eigen oprit.

Heeft een baan in Spanje nog gevolgen voor de AOW?

Jazeker. U heeft alleen recht op het volledige AOW-bedrag als u tussen uw 15e en 65e aan een stuk door in Nederland heeft gewoond. Voor elk jaar dat u in het buitenland woont, wordt u 2% gekort op de uitkering. Alleen als u in dienst blijft van een Nederlandse werkgever wordt u niet gekort.

Ik wil overwinteren in Spanje. Blijf ik mijn AOW ontvangen?

Ja. Als u binnen de EU blijft of een van de landen waarmee Nederland een verdrag op het gebied van sociale zekerheid heeft. Gaat u langer dan drie maanden naar een ander land, dan zijn er wel gevolgen voor de uitkering. Getrouwde en samenwonende koppels waarvan er een jonger is dan 65 jaar krijgen geen partnertoeslag.

Stel ik werk in Spanje en word arbeidsongeschikt. Heb ik vanuit Nederland recht op WAO?

Alleen als u gedetacheerd bent door een Nederlandse werkgever en onder bepaalde voorwaarden:
– uw salaris moet door een Nederlandse werkgever worden uitbetaald;
– het gaat NIET om vervanging van een eerder uitgezonden collega;
– u wordt niet aan een derde bedrijf (een ander dan het bedrijf waar u gedetacheerd bent) uitgeleend;
– de detachering is voor maximaal vijf jaar.
Werkt u in Spanje voor een lokale werkgever, dan valt u onder de sociale zekerheidswetten van Spanje.

TIP: Bereid u goed voor!

Of het nu gaat om het zoeken van een Spaanse woning, de planning van een bezichtiging of een langer verblijf in Spanje; voor alles geldt dat een goede voorbereiding zeer belangrijk is. Zorg dat alles u duidelijk is voor u verdere stappen onderneemt en laat u goed voorlichten. Vooral zaken als hypotheken, verzekeringen en belastingen zijn in Spanje anders dan in Nederland of België.

 

  7 Responses to “Emigreren naar Spanje: Tips en Antwoorden”

 1. Hey Claus,

  Goede tips! Er zijn ook goede boeken geschreven over wonen en werken in Spanje. Ik kan niet me niet meer herinneren welke ik in de tijd gelezen heb, maar er staan zeker nuttige dingen in. Daarnaast raad ik aan om contact op te nemen met lokale instanties daar. Die kunnen je vaak heel goed en specifiek helpen.

 2. Dag,
  Ik heb een vraag voor mijn dochter die bijna 6 maanden studeert in Spanje. Ze is er nu 3 weken en krijg via de universiteit van Alicante een brief, dat ze zich moet laten inschrijven: Cita policía estudiantes internacionales Universidad de Alicante/ police personal appointment incoming students University of Alicante. ze moet naar de locale politie om zich te laten inschrijven zegt de universiteit. Er is voor haar een afspraak gemaakt. Is dit verplicht? Vervalt dan haar recht op een Nederlandse zorgverzekering niet?

 3. Beste Claus,

  Graag wil ik het volgende aan je voorleggen.

  Momenteel doorloop ik een jaar lang (tot eind september) een traject bij een loopbaanbureau. Hier ben ik terechtgekomen na een vrijwillig ontslag bij de gemeente.
  Ik wil mijn hart volgen en overweeg een toekomst als fietsgids/organisator in Spanje. Eind maart ga ik een week stage lopen bij een Nederlander die een dergelijk bedrijf heeft in Andalusie.

  Vandaag kreeg ik deze tip van mijn loopbaancoach:
  Ik verhuur mijn huurwoning voor een jaar en zie voorlopig elders tijdelijk te verblijven om aldus een financiële buffer op te bouwen (verkoop auto, huisraad etc.).
  Ik tref een regeling met het loopbaanbureau om enkele maanden salaris mee te krijgen (zij hebben voor een jaar lang mijn salaris van de gemeente overgenomen via een arbeidsovk).
  De bedoeling is dan dat ik tijdelijk in Spanje ga netwerken met andere (Nederlandse) fietsorganisaties en wat mijn mogelijkheden zijn. Ik probeer tijdelijk iets te huren en financier dit met mijn buffer van o.a. de besparing via de verhuur van mijn woning in Nederland. Ik denk dat ik dit met de levensstandaard in Spanje in acht genomen wel te redden?

  De vraag is hoe lang ik dit kan doen in Spanje:
  – en wat de kans is om bijstand aan te vragen bij terugkeer in Nederland na onverrichte zaken
  – wat te doen met zorgverzekering, reisverzekering, overige verzekeringen

  Eigenlijk zie ik het gewoon als een ‘lange vakantie’ met een onderliggend idee/doel.

  Misschien heeft u nog tips waar ik aan moet denken?

  Alvast dank voor uw moeite.

  Met vriendelijke groet,
  Yiannos Karavias

  • Beste Yiannos,

   Bedankt voor je reactie.

   Mooie plannen, maar ik zou eerst beginnen met het natrekken van de tip van je loopbaancoach. Mág je überhaupt je huurwoning wel onderverhuren en, zo ja, wat denk je van huurbescherming op het moment dat je zelf terug wilt keren?

   Zolang je je in Nederland niet uitschrijft, kunnen de verzekeringen door blijven lopen, maar officieel dien je resident te worden als je langer dan een half jaar in Spanje verblijft.

   Voor wat betreft de bijstand in Nederland, kun je het beste contact opnemen met een belastingadviseur.

   Succes!
   Claus

  • Hoi Claus,

   Dank je wel voor je snelle reply.

   Ik mag mijn woning onderverhuren voor een jaar zonder problemen. Ik blijf hoofdbewoner.
   Als ik het dus goed begrijp zit ik tot een half jaar ‘veilig’ in Spanje? Want als ik dáár resident wordt na dat half jaar heeft dat dus gevolgen voor mijn inschrijving in Nederland.
   Bovendien mag ik met behoud van inschrijving in NL maar maximaal 9 maanden weg. Heb inmiddels begrepen dat als ik langer weg ben je je moet laten uitschrijven en bij terugkeer als remigratie gezien wordt. Met alle gevolgen van dien voor o.a. bijstandaanvraag.

   Wil nog wel vragen of je voor een half jaar in (Zuid)Spanje voordelig iets kan huren? En weet jij ook met welk bedrag je goed kan rondkomen?

   Mvg
   Yiannos

 4. Hallo,

  Ben van plan om lange tijd naar Spanje te gaan. (langer dan 183 dagen, en val in Spanje dus als resident aan te merken)
  Heb AOW, bedrijfspensioen en nabestaandenpensioen.
  Blijf in Nederland een eigen huis aanhouden welke ik dan ga verhuren.
  Begrijp dat het huis dan valt in box 3 en ik dan vermogensbelasting (1,2%) ga betalen, waarbij de huuropbrengsten in Nederland wel onbelast blijven.
  Nederland heeft met Spanje belastingverdragen afgesloten.
  Is het nu zo dat ik in Spanje over de nederlandse huuropbrengsten wel inkomstenbelasting moet betalen ?

  • Fiscale residentie
   Als u straks meer dan 183 dagen in Spanje verblijft, bent u volgens de Spaanse regelgeving fiscaal resident in Spanje. Als NL ook fiscale residentie claimt, wordt het belastingverdrag geraadpleegd en dat kijkt als eerste waar een persoon een woning tot zijn beschikking heeft. In Nederland is uw woning verhuurd, waardoor ook volgens het Belastingverdrag Nederland-Spanje sprake is van residentie in Spanje.

   Pensioenen
   Spanje mag heffen over de AOW en de pensioenen. Deze dienen in de aangifte inkomstenbelasting te worden opgeheven. Indien er in NL al belasting is ingehouden kan deze in Spanje worden verrekend. Derhalve wél opgeven, maar geen dubbele belastingheffing.

   Huurinkomsten Nederland
   De heffing over inkomsten uit vastgoed is in het land waar het vastgoed is gelegen (hier: Nederland). Het andere land (Spanje) wil wel weten wat de netto opbrengsten zijn (huur min directe kosten). Dit dient te worden opgegeven, hier hoeft géén belasting over te worden betaald, maar het telt wél mee om te kijken in welk belastingtarief het totale overige inkomen valt (progressief/oplopend), en daar wordt vervolgens het ‘overige’ inkomen mee belast (niet de Nederlandse huuropbrengsten). Dit noemen ze ‘vrijstelling met progressievoorbehoud’, oftewel: ‘de huurinkomsten in Nederland zijn op zich niet belast, maar ze dienen wel vermeld te worden, en ze verhogen het gemiddelde belastingtarief over het overige inkomen’.

   Voor meer informatie en eventuele ‘hulp’ verwijs ik u naar: http://www.euroeconomics.com

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)