Gratis Algemene Informatie | Onderweg naar Spanje
Oct 202016
 

voor niets gaat de zon opVooral in Spanje, waar de zon vrijwel elke dag schijnt, is dit een zeer toepasselijke uitdrukking. Het is alleen jammer dat sommige mensen denken dat dit voor álles geldt en er maar klakkeloos op vertrouwen, dat eventuele problemen wel ‘even’ voor hen opgelost zullen worden. Dit blog gaat over het misbruik dat enkelen denken te kunnen maken van de goedwillendheid van anderen. Niet alleen ik, maar met mij ondervinden andere deskundigen op diverse vlakken hetzelfde vreemde verschijnsel…

Social Media

Zoals u wellicht weet, ben ik zeer actief op Social Media en beheer ik een aantal groepen op Facebook. Eén van deze groepen is ‘Nederlanders en Belgen in Spanje‘ waar ik regelmatig antwoord geef op vragen en informatie deel over allerlei zaken waarmee mensen te maken krijgen als ze besluiten om in Spanje te gaan wonen of een woning wensen te kopen voor periodiek verblijf. Zowel via Facebook als Twitter, maar ook per e-mail of in reacties op mijn blog, krijg ik vaak vragen over allerlei uiteenlopende zaken. Uiteraard ben ik graag bereid om algemene informatie te geven en meestal kan ik daarvoor ook verwijzen naar een eerder geschreven blog, omdat vaak dezelfde vragen terugkomen en deze zodoende al eens aan de orde zijn gekomen.

Je geeft ze één vinger…

Soms worden er echter zeer specifieke vragen gesteld, waaruit al snel blijkt dat er op de een of andere manier ergens een probleem is ontstaan, dat men op een voordelige manier op denk te kunnen lossen. Oftewel: vraag de weg aan een deskundige om vervolgens zélf het aangegeven pad te bewandelen.

Hieronder een conversatie in een Persoonlijk Bericht via Facebook Messenger. Dit dient als voorbeeld om te laten zien hoe een dergelijk gesprek verloopt en wat de uiteindelijke intentie van de vraagsteller is. Uiteraard heb ik de naam en de profielfoto onherkenbaar gemaakt, maar de conversatie is verder geheel authentiek.

chat 1
De groep, waarover gesproken wordt, is ‘Nederlanders en Belgen in Spanje’. Een groep waarvan veel van de bijna 8.000 leden beseffen dat het belangrijk is om een professional in te schakelen bij de aankoop of huur van een Spaanse woning. Zeker als men de taal niet spreekt en niet op de hoogte is van wetten en regels in Spanje. Doe-het-zelvers worden dan ook direct met de neus op de feiten gedrukt en de vragenstelster beseft dit maar al te goed, maar legt dat uit als ‘betweterig’ en ‘kinderachtig’.

chat 2chat 3Deze, naar mijn idee respectloze en zelfs onbeschofte, reactie laat duidelijk zien wat de intentie van de vraagstelster is: gratis informatie omtrent de oplossing van haar probleem om de kosten voor een advocaat te besparen…

Vervolgens werd ik geblokkeerd en kreeg ik dus geen kans om op de laatste aantijging te reageren. Toch erg typisch dat mensen je benaderen voor antwoorden op hun vragen of een oplossing voor hun probleem, maar dat ze zich direct aangevallen voelen als je hen een kritische tegenvraag stelt. Ik word dus blijkbaar geacht altijd alle vragen te beantwoorden en alle problemen kosteloos op te lossen…?!

Vrijblijvende informatie

Zowel mijn blogs als mijn E-Book heb ik geschreven om informatie te verstrekken aan hen die daar behoefte aan hebben. Alles is geheel vrijblijvend en kosteloos. Via internet maak ik uitsluitend ‘reclame’ voor het woningaanbod dat we vertegenwoordigen en dan ook nog eens alléén op de daarvoor bestemde websites, portals en groepen. Deze mevrouw heeft het dus duidelijk niet begrepen, want waarom zou ik ‘reclame’ maken voor mijn advies als mijn advies, mijn blog en mijn E-Book gratis zijn en ik er dus niets aan verdien?

Schakel een professional in!

Hoewel ik het al zo vaak geschreven heb, herhaal ik het hier nogmaals: schakel een professional in!
Bespaar niet op deskundig advies bij de huur of aankoop van een Spaanse woning. Indien er achteraf problemen ontstaan, dient u alsnog professionele ondersteuning in te roepen en met de eventuele boetes worden de kosten dan uiteindelijk dus hoger. Veel toekomstige problemen kunnen met de juiste begeleiding vooraf al ondervangen worden. Dat slaapt een stuk rustiger…

Stel uw vragen

Dit blog heb ik zeker niet geschreven om u te ontmoedigen om uw vragen te stellen. Integendeel zelfs; ik nodig u uit om vragen te stellen en ik zal ze ook met alle plezier beantwoorden. U dient echter te beseffen, dat de informatie, die ik en anderen verstrekken, bedoeld is ter voorbereiding op de huur of aankoop van een Spaanse woning en alles wat daarbij komt kijken. Vandaar dat het ook om algemene zaken gaat. Specifieke individuele vraagstukken komen pas in een veel later stadium aan de orde en het zijn nu juist díe persoonlijke zaken die u op dát moment dient te bespreken met de persoon die u begeleid, of dat nu een makelaar, advocaat, gestor danwel een belasting- of hypotheekadviseur is.

 

  5 Responses to “Voor niets gaat de zon op”

 1. Dag Claus,
  Ik begrijp de strekking van je verhaal en onderschrijf die ook maar….
  Ook wij zijn geconfronteerd met vervelende zaken en hadden wel “professionele hulp” in de vorm van een advocaat.
  Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat wij voor een groot bedrag de boot zijn in gegaan door laksheid van onze advocaat.
  Ook professionele hulp is dus niet altijd een zegen c.q. de oplossing.
  Onze ervaring is dat er hier in Spanje toch nog altijd met twee maten gemeten word en zeker als het buitenlanders betreft. Dan is en blijft het moeilijk om je recht te krijgen.
  Dat wilde ik toch even gezegd hebben.

  • Bedankt voor je reactie.

   Uiteraard kan het ook via een professional wel eens fout gaan, want ook zij blijven mensen. Als het echter via een advocaat gaat en het is aantoonbaar dat het probleem door zijn/haar toedoen is ontstaan, dan kan die advocaat aansprakelijk gesteld worden. Hiervoor hebben zij een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

   Informeer eens bij de orde van advocaten waar je advocaat bij is aangesloten.

   • Ons probleem is/was een combinatie van een slechte bouwer/architect die z’n afspraken niet na kwam en een lakse advocaat (ondanks goede referenties voor beiden etc.).
    Jouw opmerking dat wij zowel de bouwer/architect als de advocaat aansprakelijk kunnen stellen begrijpen we wel maar we zullen een andere advocaat in de arm moeten nemen om dit uit te voeren.
    Dat is nu ook het probleem want dat betekent weer extra kosten.
    Wij zien het op dit moment meer als roulette, steeds weer inzetten in de hoop dat je wat wint en dat hebben wij de afgelopen twee jaar al veel te veel moeten doen.
    Recht hebben is een ding, recht krijgen is iets heel anders……

    Dit is niet de juiste plek om het hele verhaal uit de doeken te doen maar wij hebben van ons hele bouwproject een uitermate nare smaak overgehouden die het plezier in ons compleet nieuwe huis danig vergald heeft.
    Daarbij gezegd dat wij goed voorbereid aan dit hele project begonnen zijn, een uitgebreid bouwcontract hadden etc. en wij op advies van onze advocaat een aantal stappen hebben gezet die wij achteraf beter niet hadden kunnen zetten.

    Ons vertrouwen in Spaanse maar ook Nederlandse “professionals” hier in Spanje is danig aangetast, de goede, die wij helaas nog niet gevonden hebben, daargelaten.
    Daarbij wel opgemerkt dat we graag met jou in zee waren gegaan maar helaas werk jij niet in de regio waar wij naar toe wilden.
    Mijn advies blijft toch dat je in Spanje heeel goed op je tellen moet passen.
    Hier laten we het maar bij.

 2. Erg toch hoe mensen kunnen zijn!
  Niks van aantrekken Claus, dit soort ‘klanten’ ben je beter kwijt dan rijk!

  • Het is niet eens een klant.
   Dat is nu net het ‘probleem’ als het een klant was geweest en ik dus rechtstreeks betrokken zou zijn geweest, dan is het logisch dat mij dergelijke vragen worden gesteld en dat ik het oplos.

   Hier is echter geen sprake van een klant en bovendien, als het een klant zou zijn geweest dan was het niet zover gekomen, want dan had ik een dergelijk contract al bij voorbaat niet goedgekeurd en zou het nooit getekend zijn.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)