Verbetering Spaanse economie op grond van woningmarkt. | Onderweg naar Spanje
Jul 252013
 

Spaanse taxateurs hebben een onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat het vertrouwen in de Spaanse woningmarkt gegroeid is. Voor dit onderzoek werden meer dan 700 taxateurs door heel Spanje ondervraagd door de vereniging van taxateurs. De uitkomst van dit onderzoek laat zien, dat de ondervraagde taxateurs een  verbetering zien in de Spaanse woningmarkt. Over het algemeen schatten zij de economische ontwikkeling veel positiever in dan enige tijd geleden. Deze waardering konden zij doen op basis van de prijsontwikkeling en de verkoop van onroerend goed.

De cijfers in beeld

Onderstaande grafiek laat zien dat zowel de economie in het algemeen als de verkopen van onroerend goed en de daarbij behorende prijzen in het derde kwartaal van 2013 zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012.

 

Uitleg cijfers:
1.
Economische ontwikkeling                                                2. Verkopen nieuwbouw en bouwgrond
3. Woningverkopen                                                              4. Verkopen tweede woningen
5. Woningvoorraad                                                               6. Prijsontwikkeling onroerend goed
7. Verkopen commercieel vastgoed

Bankverkopen

Het enige cijfer dat achterblijft, is de voorraad van woningen die te koop worden aangeboden. Dit laatste cijfer heeft uiteraard alles te maken met de enorme huizenvoorraad die wordt aangeboden door banken. Hieruit blijkt echter ook, dat de meeste woningen die verkocht worden ‘normale’ verkopen zijn en dus niet via de banken verkocht worden. Dit is ook terug te vinden in de prijsontwikkeling. Onder de kopers is het inmiddels ook doorgedrongen dat de woningen van de bank niet de beste zijn. Daarom kiest men uiteindelijk toch voor een iets duurder, maar beter huis. Door de prijsdalingen van de afgelopen crisisjaren zijn deze goede woningen, die bovendien een waardevaste belegging vormen, natuurlijk ook zeer aantrekkelijk geprijsd.

 

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)