Woningpresentatie bij verkoop | Onderweg naar Spanje
Jan 232015
 

Het zal voor iedereen duidelijk zijn, dat een goede presentatie essentieel is bij de verkoop van een woning. Dit geldt zowel in Nederland en België als in Spanje. Uit reacties van woonconsumenten op allerlei Social Media platforms blijkt echter keer op keer dat de aanbieders van onroerend goed, of dat nou een particulier of een professional is, het niet zo nauw nemen met onder andere de fotografie. Daarom hierbij enkele tips.

Interior-PhotographyStylist en Fotograaf

Waar men in andere landen een aantal nieuwe bedrijfstakken heeft aangeboord die zich bezighouden met woningpresentaties, is de makelaar in Spanje tevens stylist en fotograaf. Daarom is een juiste aanpak noodzakelijk om niet onnodig veel tijd te verliezen en uiteindelijk nog steeds niet het gewenste resultaat te hebben. Het begint met een goede voorbereiding en uitleg aan de verkoper/bewoner van de betreffende woning wat er van hem/haar verwacht wordt. Zorg voor goede instructies met betrekking tot het toonbaar maken van de leefruimte. Te denken valt hierbij aan opruimen, bedden opmaken, afwas wegwerken, tuin aanharken, zwembad schoonmaken, terras vegen, ramen lappen, etc. Gewoon kleine simpele dingen, die logisch lijken, maar waar de meeste verkopers niet bij stilstaan. Ik heb gemerkt, dat als ik de verkopers op dergelijke punten wijs hun ogen open gaan en begrijpen dat het in hun eigen belang is.

Vervolgens kom ik op de afgesproken dag en tijd met cameratas en statief. Meestal vragen de verkopers me om even mee rond te lopen door de woning om te kijken of ze mijn instructies goed hebben opgevolgd. Over het algemeen is dat altijd dik in orde en kan ik direct aan de slag. Met verbazing over de manier van fotograferen volgen de verkopers mij door het huis, startklaar om enkele laatste spulletjes nog even te verplaatsen of tijdelijk weg te halen. Steevast vertellen de opdrachtgevers me dat andere makelaars minder tijd nodig hadden voor het fotograferen van hun woning, want zij liepen rond met een ‘point-and-shoot’ camera of, nog erger, hun mobiele telefoon. Tegelijkertijd geven ze daarmee aan dat ze aangenaam verrast zijn, dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het goed in beeld brengen van hun woning.

Keukens en Badkamers

Als u zelf interieur foto’s gaat maken, blijf dan vooral door de camera kijken en let op details voordat u afdrukt. Vooral keukens en badkamers verdienen een tweede of soms zelfs derde blik. Zorg ervoor dat alle storende elementen in de keuken uit beeld blijven. Haal dat kopje van het aanrecht, stop de zeep in een kastje en verwijder hand- en theedoeken. In de badkamers heeft u te maken met allerlei flessen shampoo, badgel, tandenborstels, scheerspullen, etc. Haal ze weg, want een potentiële koper van de woning is helemaal niet geïnteresseerd in welke shampoo u gebruikt. Bovendien moeten zij zich kunnen inleven in de betreffende woning alsof het al hun nieuwe onderkomen is.

Spiegels

Een verraderlijk element is elk huis zijn de spiegels. Op de eerste plaats omdat u er zelf of de camera in te zien bent en dat geeft weer meer werk in de nabewerking. Daarom raad ik u aan om een kabel-ontspanner te gebruiken, zodat u zelf ‘uit beeld’  blijft. Houd de spiegels ook goed in de gaten door de zoeker van uw camera, want de eerder genoemde shampoo flessen die u heeft weggehaald, zijn wellicht in de spiegel nog steeds zichtbaar. Ook een raam kan met een bepaalde lichtinval veranderen in een spiegel, dus blijven opletten…

Tips in beeld

In onderstaande aflevering van NICLA TV geef ik u verdere tips die een basis vormen om uiteindelijk de woningpresentatie te verbeteren. Als u hiermee aan de slag gaat en een voor uzelf prettige werkwijze ontwikkelt, garandeer ik u dat ook uw woningpresentatie vruchten af zal werpen, want mensen kijken nu eenmaal graag naar mooie beelden…

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

Als u naar aanleiding van dit artikel of bovenstaande aflevering van NICLA TV vragen heeft, dan kunt u deze in een reactie onder deze tekst achterlaten.

Ik wens u veel succes met het fotograferen!
Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

  2 Responses to “Woning verkopen: zorg voor goede interieur foto’s”

  1. […] belangrijk is. Meer over de presentatie en het maken van goede (interieur) foto’s kunt u nog eens terugkijken in een eerder blog over dit […]

  2. […] Introductie van NICLA TV – Update van Gratis E-Book – Woning verkopen: zorg voor goede interieur foto’s – Investeren in onroerend goed blijft aantrekkelijk – Het gebruik bepaalt de keuze van uw Spaanse […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)